HAYVANCILIK DA BİTTİ, ZAHİRECİLİK DE...
ERZURUM Gazetesi, bu hafta kentteki tarımsal dokunun önemli unsurlarından olan ve sayıları gün geçtikçe azalan Zahireci esnafının sorunlarını dinledi.
Hayvancılığa bağlı olarak faaliyet veren zahireciler, besiciliğin terk edilmesiyle, zahireciliğin de tükenme aşamasına geldiğini ifade ederek, tarımsal politikalara yön verilirken doğu çiftçisinin içinde bulunduğu özel şartların göz önünde bulundurulmasını istediler
ZAHİRECİLİK YOK OLUYOR
Hayvancılığın Erzurum'da bitmesinin Zahireci esnafını da derinden vurduğunu belirten Esnaf Naci Rende; "Hayvancılık maalesef Erzurum'da bitme noktasına gelmiştir. Bizde buna bağlı olarak kepenk kapatma durumuna geldik. Arpanın satıldığı tek bir yer var oda besiciler. Erzurum'daki besiciler kan ağlıyor. Durum böyle olunca bizlerinde işlerinde büyük düşüş oluyor" dedi.
ÜRETİM VAR, SATIŞ YOK
Geçen yıla oranla, üretimde artışın olduğunu dile getiren Rende, Şunları söyledi: "Merkez köy ve ilçelerden aldığımız ürünler, geçen yıla oranla bu yıl daha çok. Ancak para etmiyor. Buğdayaı fabrikalara, Arpayı Besicilere satıyoruz. Fabrikalar buğdayı ucuza alıyor. Arpa ise besicilerin durumunun kötü oluşundan dolayı hiç satılmıyor. Hükümetin bu konuyla ilgili bir an önce tedbirler alması gerekmektedir." diye konuştu.
KÖYLÜYE GEREKEN DEĞER VERİLSİN
Köylüye gereken değer ve desteğin verilmediğini iddia eden Rende; "Köylünün ürettiği ürünler ve beslediği hayvanlar para etmeyince, köylümüz üretimden uzaklaşıyor. Köylüye gereken değer verilerek onları üretime teşvik edilmesi gerekir. Köylü besicilik yapmak istiyor, yeme bakıyor fiyat olarak çok yüksek. Sattığı hayvana bakıyor para etmiyor. Et Balık Kurumu hayvan kesmiyor. Dolayısıyla hayvancılıktan uzak duruyor. Bizim isteğimiz köylüye değer verilsin, buna bağlantılı olarak biz esnafta kalkınacaktır." şeklinde konuştu.
ASLAN:”ZAHİRECİLİK BİTMEK ÜZERE”
Çiftçiye yeterli ilginin gösterilmediğini ve buna bağlı olarak zahireci esnafının da bitmek üzere olduğunu anlatan Esnaf Seyfullah Aslan; "Erzurum'da hayvancılık yapan insanların yetiştirdikleri hayvanlar para etmiyor. Erzurum hayvancılık bölgesi iken şu an bu özelliğini de yitirmek üzere. Bizim işimiz köylüyle. Köylünün malına değer verilirse bizlerde kalkınırız. Hükümetten İsteğimiz Çifçiye sahip çıkılmasıdır. Çiftçiyi üretime yöneltecek teşvikler sunmasıdır." dedi.