SOBALAR ARTIK ŞARK KÖŞELERİNDE
Sobacı Esnafı Bünyamin Daştan Soba satışlarında eskiye oranla düşüş olduğunu kaydetti.
Halkın sobaya olan ilgisinin azaldığını belirten Daştan, kalorifer kültürünün soba kültürünü yok ettiğini, önemli oranda istihdam oluşturan ve el sanatları kolu bulunan sobacılığın eski cazibesini yitirdiğini söyledi.
Ürettikleri sobaları köylere ve ilçelere pazarladıklarını anlatan Daştan, evlerinde nostalji odaları ve şark odası açanlara da satış yaptıklarını belirtti.
El emeği, bigi ve alın teriyle ürettikleri sobaların imalatında kullanılan sacları Ereğli’den getirttiklerini, odun ve kömür sobası tipinde iki ayrı nitelikte soba imal ettiklerini vurgulayan Sobacı ustası Daştan odun yakan sobaları 25-50 milyon , kömür yakan sobaları ise 70-110 milyon arasında değişen fiyatlarla pazarladıklarını söyledi.
ERZURUM'DA EMAYE YAPACAK FABRİKA YOK
Yapılan sobaların Ordu-Ünye'ye emaye haline getirilmesi için gönderdiklerini söyleyen Daştan; "Burada imal ettiğimiz sobaları emaye yapılması için Ordu’nun Ünye ilçesine gönderiyoruz. Erzurum'da ne yazık ki sobaların emayesini yapacak bir fabrika yok. Ünye'ye göndermiş olduğumuz sobalar, emayesi işlemi tamamlandıktan sonra tekrar şehrimize geliyor. Nakliye parası eklenince soba fiyatlarında da artış oluyor. Şehrimizde emaye yapabilecek fabrikaların olması lazım. Fabrikanın olduğu takdirde soba fiyatlarında da düşüş olacaktır."şeklinde konuştu.
SOBA KÜLTÜRÜNÜ KAYBEDİYORUZ
Çağdaş yaşamın soba kültürünü yok ettiğini belirten Soba imalatçısı Mehmet Topal da "Eskiden insanların tüpü de, ısınma kaynağı da sobaydı. Sobalar ısınmanın yanı sıra yemek pişirilmesinde, banyo ve çay yapmak için su ısıtılmasında kullanılırdı. Soba başı, sohbet yeriydi. Gündelik yaşamımızın olmazsa olmazıydı. Şimdi ise teknolojinin gelişmesiyle insanlar sobaya ilgi göstermiyor.Bir kültür unsuru daha kayboluyor" dedi.