Organik çilek umut kapısı oldu
Erzurum Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Zekiye Çomaklı, “Dernek olarak gönüllü üyelerimiz aracılığı ile yaptığımız araştırmalar neticesinde çalışmak isteyen ancak istihdam alanı bulamayan vasıfsız genç kız ve kadınlarımızın para kazanabilecekleri bir eğitim vererek, bu eğitimin başlıca amacı olarak köylerimizde çilek üretimini yapabileceğimizi gösterdik.” dedi.
Erzurum Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Zekiye Çomaklı, faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
Çomaklı, açıklamasında şunları kaydetti:" Doğu Anadolu Bölgesi'nde var olan eğitim eksikliği, işsizlik, yatırım azlığı ve yakın zamana kadar terör dahil birçok alanda sıkıntıların olması ve bu gibi nedenlerle ülke geneline göre gelişmişlik düzeyinin ilimizde düşük olduğu bilinen bir gerçektir. Ülkenin genel ekonomik sıkıntıları içerisinde bu bölgelere gerekli yatırım ve hizmetin sağlanamaması bu bölgede yaşayan kişilerin yeterli eğitimi alamamalarına ve herhangi bir meslek sahibi olamamış kadın ve genç kız nüfusun mağduriyetinin artmasına neden olmuştur. Gerek ekonomik gerek toplumsal ve gerekse ailevi nedenlerden dolayı eğitimden mahrum kalan bu kesimin meslek edinmesi mümkün olmamıştır. Çalışma çağında olan ve işsiz olan bu nüfusun piyasa ihtiyaçları doğrultusunda bir mesleğe yönelik olarak eğitilmeleri ve istihdam edilmeleri için gerekli çalışmaların yapılması hem şehir ekonomisi açısından hem de dezavantajlı bu grubun iş hayatına kazandırılması açısından yöremizde çok büyük önem taşıyan tarım sektörü için son derece önemli ve uygun olduğunu gördük.”
GÖNÜLLÜ ÜYELERİN ETKİNLİKLERİ
Çomaklı, açıklamada daha sonra şu bilgileri verdi: “Er-Kadın Derneği olarak gönüllü üyelerimiz aracılığı ile yaptığımız araştırmalar neticesinde çalışmak isteyen ancak istihdam alanı bulamayan vasıfsız genç kız ve kadınlarımızın para kazanabilecekleri bir eğitim vererek, bu eğitimin başlıca amacı olarak köylerimizde çilek üretimini yapabileceğimizi göstererek, yerli ve yabancı turistlerin ilimize ait organik bir yiyecek bulamadıklarından yola çıkarak kadın ve kızlarımızı çilek üretimine yönlendirerek, çalışmak isteyen, fakat vasıfsız oldukları için iş bulamayan bölgenin ve ilin en dezavantajlı kesimini oluşturan işsiz ve vasıfsız kadın kursiyerlere davranış kazandırma ve bilgilenmelerini sağlayarak tarım sektöründe daha bilinçli üretim yapılabileceğini vurgulamak istedik. Sosyal Riski Azaltma Projelerinden insanımızı faydalandırarak bir şeyler yapabilirdik. Sosyal Riski Azaltma Projesi (SRAP) imdadımıza yetişti ve desteği ile Ilıca Kaymakamlığı, ilçe Tarım Müdürlüğü, Atatürk Üniversitesi iş birliği içerisinde Erzurum Girişimci Kadınlar Derneği olarak 'Çifti Kadınlara Çilek Eğitimi' projesini hazırlayıp sunduk. Onaylanan projemizin ders aşaması Kahramanlar Köyü İlköğretim okulunun bir dersliğinde, uygulama aşaması ise çilek tarlamızın kenarında devam ediyor. 20 çiftçi kadınımızın faydalandığı eğitim 2 ay (160 saat) ders aşaması sonunda bitecektir. Böyle bir eğitimi vererek gücümüz yettiğince, kadınlarımıza ekonomik girdi sağlamak ve çok kötü durumda olan bölge tarımında el birliği ile yapılabilecek çok şeyler olduğunu göstermek istedik. Kesinlikle bu eğitimin köyde yaşayan çiftçi erkeklere de verilmesi gerekmektedir."