DEVLET ESKİ BAKANI ESENGÜN ERZURUM’U ZİYARET ETTİ
Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Devlet eski Bakanı Lütfü Esengün, milletvekili adayı Teoman Kümbet, Avni Demir ve İl Başkanı Vekili Mustafa Nuri Yakar’la birlikte ERZURUM Gazetesi’ni ziyaret etti.
Erzurum’un sosyal ve ekonomik bakımdan, değer ve potansiyellerini ifade edemediğini, bu güçlerin harekete geçmesi için gerekli olan yatırımların gerçekleştirilmediğini söyleyen Esengün, “ Erzurum’un kalkınma enerjisi değerlendirilememiştir. Bu büyük il, tarihi görkemiyle uyuşmayacak biçimde geri kalmış yöreler içine itilmiştir. İşsizlik sorunu büyütülmüş, yoksulluk artmış ve Erzurumlunun refah düzeyi düşürülmüştür. Biz SP olarak bu kötü gidişata dur diyecek, Erzurum’u layık olduğu sosyo ekonomik performansına kavuşturacağız” dedi.
ERZURUM’UN KALKINMA POTANSİYELLERİ HAYATA GEÇİRİLMEMİŞTİR
“Erzurum’un Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde bile bazı ekonomik kriterler bakımından geri düşmesinin nedenleri iyi sorgulanmalıdır” diyen Esengün, “Biz Erzurum’un Sosyo ekonomik performans bakımından iller sıralamasında 60’ıncılığa kadar gerilemesini içimize sindiremiyoruz. Bu ilin kaynakları ekonomiye kazandırılsa, Erzurum yalnız kendi kalkınmakla kalmayacak, Bölgeler arası kalkınmışlık farkının en fazla etkilediği Doğu Anadolu Bölgesi’nin de kalkınmasında öncü olacaktır” diye konuştu.
TARIM SEKTÖRÜNE YALNIZ BİZ ÖNEM VERDİK
Erzurum ekonomisini sektörel bazda değerlendiren Esengün, özellikle tarımda ciddi bir gerileme olduğunu, çiftçinin ve besicinin çıkmaza sürüklendiğini ifade etti. Esengün şunları kaydetti:” Erzurum bir tarım kentidir. Bu sektör il ekonomisinin can damarıdır. Ne var ki, sektördeki ciddi gerileme süreci yüzünden çiftçi, besici tarımsal üretimini yapamamaktadır. Erzurum’da tarımın katma değer üretir hale gelmesi için tarımsal sanayiye ihtiyaç vardır. Ama bu tür bir yatırım yönlenme ve yapılanmasına gidilmemiştir. Hatırlayınız, geçmişte tarımsal sanayiye ilk ve tek yatırımı yapan yine biz olmuş, traktör fabrikasını bu ilde kurmuştuk.
Şimdi yerinde yok. Erzurum’un tarımdaki dinamiklerini bilmeyenler, bu sektörü ihmal etmişlerdir”