SİYASETİN RENGİ KAÇIK
Erzurum siyasette Türkiye’nin barometresi olma özelliğini taşıyor. Her Genel seçimde, ilden çıkan sonuçlar Türkiye genelinin özeti oluyor. 2007 genel seçimleri öncesinde seçmen bazında genel bir sessizlik ve sükut hali gözleniyor. Seçimlere yönelik coşku yok.. Partiler yeterince hareketli değil. Siyasiler sahada ama, seçmen henüz sahaya inmemiş bir görüntü veriyor. Bu durum da Türkiye genelinin manzarasını ifade ediyor.
GÜNDELİK YAŞAMIN GÜNDEMİNDE SEÇİM YOK
Halkın siyasete ve seçimlere ilgisindeki azalma dikkat çekici boyutta. Ne esnaf, ne işsiz, ne de köylü seçimleri gündelik yaşamına taşımıyorlar. İşsizliğin boyut büyüttüğü kentte, öncelik geçim. Seçim dönemlerinde geçmişte alışılmış renklilik yok. Vatandaş yerel bazda seçim günlüğünü takip etmek yerine, Ankara merkezli siyasi etkinliklere yoğunlaşıyor.
OY KULLANMA ORANI DÜŞEBİLİR
Seçimlerin tatil döneminde olması, oy kullanma oranının düşmesi ihtimalini doğuruyor. Kamuda çalışanların çoğu bu ayda izin kullanıyor. Üniversitenin tatilde olması yüzünden işlerinde durgunluğa teslim olan esnaf da bu dönemde tatil yapmayı tercih ediyor. Erzurum’da imkanı ve fırsatı olanlar tatil için Akdeniz ve Marmara bölgesi illerine yöneliyorlar. Otobüsle seyahat edenlerin bu yörelere gidiş için rezervasyon yaptırırken dönüş için aynı yoğunlukta rezervasyon yaptırmamaları dikkat çekiyor.
OY KULLANMA ÇAĞRISI
Seçimlere 11 günden az bir süre kaldı. Erzurum’un sosyal ve ekonomik sorunlarından sıyrılması için siyasi tercihler ve siyasette Erzurum’un yeterli boyutta temsili hayati önemde. Seçimlerde oy kullanma oranının düşme ihtimali ise seçmen nabzının sandığa yeterli boyutta taşınmaması anlamına geliyor. Bu olumsuzluğun büyümemesi için tüm siyasi partilerin seçmene oy kullanma çağrısı yapmasında yarar var.
ERZURUM GÜNDEMDE DEĞİL
Erzurum’da seçimlere iddialı giren tüm siyasi partilerin Erzurumla ilgili gündemi hemen hiç yok gibi. Gerek milletvekili adayları ve gerekse parti teşkilatları Genel merkezlerince üretilen ve genel boyutta olan konuları dile getiriyorlar. Erzurum ikinci planda. Oysa ilin geri kalmışlık sürecinden çıkması için seçimlerdeki tercihler önemli. Ne ki seçilecek Erzurum’u konu etmeyince seçmen de siyasi etkinliklere soğuk bakıyor.