ERZURUM gazetesi
Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde bugüne kadar 88 böbrek, 19 karaciğer nakli ameliyatı başarıyla yapıldı.
Bir süredir İstanbul’da görev yapan Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni kurcusu Prof. Dr. K. Yalçın Polat, tekrar Atatürk Üniversitesi’ne döndü.
Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma Ve Uygulama Merkezi’nde dört hastada daha karaciğer nakli ameliyatı başarıyla gerçekleştirildi.
DÖRT HASTA SAĞLIĞINA KAVUŞTU
Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Cerrahları Prof. Dr. K.Yalçın Polat ile Doç. Dr. Bülent Aydınlı’nın verdikleri bilgiye göre, bir hafta içerisinde, böbrek hastası 45 yaşındaki Murat Akdağ’a annesi Hatice Akdağ’dan, 12 yaşındaki böbrek hastası Mustafa Yüzüak’a babası Şerafettin Yüzüak’tan, 33 yaşındaki böbrek hastası Cengiz Edebali’ye babası Yusuf Edebali’den alınan böbrekler başarılı bir şekilde nakledildi. Merkezde, 58 yaşındaki Mahmut Aslan’a ise oğlu 31 yaşındaki Cevat Aslan’dan alınan karaciğer dokusu nakledildi.
Organ Nakli Merkezi’ni ziyaret eden Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak nakil yapılan hastaları ziyaret etti ve geçmiş olsun dedi.
Daha sonra bir değerlendirme yapan Rektör Koçak, Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin sahip olduğu çok önemli merkezlerden biri olduğunu söyledi.
KOÇAK’IN DEĞERLENDİRMESİ
Organ nakli merkezlerinin hastanelere aynı zamanda prestij sağladığını hatırlatan Rektör Koçak, organ nakli yapılabilmesinin üniversitelerin gelişmiş, çağdaş ve ileri düzeyde bir sağlık merkezi olduklarının kanıtı olarak kabul edildiğini ifade etti.
Organ nakli ameliyatlarının birçok tıp alanının bir araya gelmesiyle başarılan ve ekip çalışmasıyla yürütülen bir iş olduğunu hatırlatan Koçak, hastaları organ nakli ameliyatlarına hazırlayan Tıp Fakültesi Nefroloji Servisinin de çok başarılı olduğunu ifade etti.
“Bir yıl sonra iki hastaneyi birleştiriyoruz. O zaman organ nakli hizmetleri daha kaliteli bir ortamda yapılacak” diyen Koçak, Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin tüm ihtiyaçlarının öncelikli olarak karşılanmaya devam edileceğini bildirdi.
POLAT’IN DÖNMESİ SEVİNÇLE KARŞILANDI
Bir süredir İstanbul’da görev yapan Organ Nakli Eğitim Araştırma Ve Uygulama Merkezi’ni kuran Prof. Dr. K.Yalçın Polat’ın, tekrar Atatürk Üniversitesi’ne dönmesini büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını anlatan Rektör Koçak, şunları kaydetti:
“Artık lisanslı iki organ nakli cerrahımız var. Bu bize büyük bir güç veriyor. Biz, Atatürk Üniversitesi olarak komşu ülkelere de hizmet vermek istiyoruz. Yaptıkları başarılı nakillerle her geçen gün ülke genelinde ve yurt dışında daha çok tanınıp bilinen organ nakli merkezine dışarıdan da hasta gelecektir. Biz, Atatürk Üniversitesi olarak artık buna hazırız.”
POLAT: CANLIDAN NAKİLLERE HIZ VERECEĞİZ
Prof. Dr. K.Yalçın Polat ise, Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma Ve Uygulama Merkezi’nde halen 50 civarında karaciğer, 400 civarında da böbrek nakli bekleyen hasta olduğunu hatırlattı. Polat, “Bundan sonra canlıdan organ nakli ameliyatlarına ağırlık vereceğiz. Özellikle karaciğer nakli ameliyatları çok zordur, fakat biz bu zorlukları artık geride bıraktık. Canlıdan karaciğer ve böbrek nakli ameliyatlarını rutine sokacağız,” diye konuştu.