ERTEK’İNAÇIKLAMASI
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 22 Şubat 1993’te kabul ettiği bir kararla her yılın 22 Mart Gününü Dünya Su Günü ilan ettiğini hatırlatan Genel Müdür Ertek, “Dünyanın sonuna doğru yaklaştıkça bazen kıymetini yeni anladığımız bazen de elimizden gitmesinden korktuğumuz veya yeni keşfettiğimiz bazı değerlerimiz için günler düzenleyerek o nimetin veya o varlığın önemini bizim için ne kadar kıymetli olduğunu olmazsa olmazlarımız arasında olduğunu dile getiririz. Toplantılar düzenler, paneller yaparız bunu yaparken yine bazen samimiyetle işin üzerine gider veya günü kurtarmaya çalışırız. Ancak Su nimeti öyle günü kurtarmak için savuşturulacak cinsten bir nimet değildir. Bir grubu, bir kesimi değil, tüm insanlığı hatta tüm canlı hayatı ilgilendiren bir konudur. Çünkü onsuz hayat yok. Erzurum Büyükşehir Belediyesi ESKİ Genel Müdürlüğü olarak bu aziz nimetin insanımıza daha sağlıklı ve daha bol miktarda ulaştırılması bizim asli görevimizdir. Bunun içinde gerek baraj havzasında, gerekse arıtma tesisi ve şebekedeki iyileştirme faaliyetlerine devam etmekteyiz” diye konuştu.
SU KALİTESİ ARTIRMA ÇALIŞMALARI
2010 yılı boyunca su kalitesini artırmak için Baraj havzasında bir dizi çalışmalar yapıldığını anlatan ESKİ Genel Müdürü Ertek, “Taşağıl Köyünün Kamulaştırma çalışmaları yüzde 90 oranında tamamlandı , Köyün yarıya yakın kısmının evleri ve ahırları yıkılarak tahliyeleri sağlandı. Başköy ve Karaşeyh Köylerinin atıkları 16.8 km boru döşenerek Baraj dışına alındı. Köy içlerinde ki su kanalları kapalı sisteme alındı, Köy içlerinde çöp depolama alanları oluşturuldu. Tünel giriş yapısı yükseltilerek 5 m yukarıdan su alınmaya başlandı. İstendiği zaman bu yükseklik kademeli olarak 8 m’ye kadar artırılabilecek şekilde dizayn edldi. Arıtma tesisinde Ozonlama ünitesi devreye girdi, ve tesisin çeşitli kademelerinde bir dizi iyileştirme çalışmaları yapıldı. Ayrıca sıkıntının asıl kaynağını oluşturan şehir şebekesindeki ölü noktalardan alınan su numunelerine bağlı olarak bugüne kadar 32 adet tahliye noktası açılmış olup, diğer noktalara da açılmaya devam etmektedir. Avrupa Birliği’nden sağlanan 64.5 milyon euro’luk yüzde 85’i hibe olan proje kapsamında Atıksu arıtma tesisi ihale ilanına Nisan-Mayıs aylarında çıkılacak olup, Su şebekesinin tamamının yenileme çalışmalarına ise yine bu proje kapsamında 2012 yılında başlanacaktır. Diğer taraftan 2010 yılında şehrin muhtelif bölgelerinde akıtılan 52 adet çeşmeye ilave olarak 2011’de de Yenişehir, Yıldızkent, Dadaşkent, Yunusemre ve cıvarı mahallelerde 100 yeni çeşme yapılması planlanmaktadır” şeklinde konuştu.
Ertek, suya olan yatırımın insana yapıldığını ifade ederek, “Suya olan yatırım ertelenemez, temiz ve sağlıklı suya erişmek bir insan hakkıdır. İnsanlarımızın ve dünyamızın geleceği suya bağlıdır. Susuz hayat olmayacağının bilinciyle daha çok çalışıyoruz. Her gün daha iyiye doğru gidiyoruz. Bunun için suyumuza sahip çıkalım , koruyalım, israf etmeyelim. Yarınlara da bizden sonra gelecek nesillere de yaşanabilir bir dünya bırakalım” dedi.