Ramazan ayı içersinde Yakutiye Müftülüğü Vaiz’e gelen sorular oldukça dikkat çekici. Ramazan Ayının ilk 10 gününde vatandaş en çok oruç hakkında sorular getirirken 10’uncu günden sonra bu sorular zekât ve fitre olarak değişiyor. Yılın diğer ayları yerine Ramazan ayında zekât vermeyi tercih ettikleri için bu soruların bu kadar arttığını belirten Uzman Vaiz Ahmet Ünal, Oruç ve Zekat sorularından sonra ise ailevi konularla ilgili soruların geldiğine dikkat çekti.
RAMAZAN’IN İLK 10 GÜNÜ ORUÇ SONRA ZEKÂT
Ramazan Ayı içersinde gelen en çok sorular hakkında bilgi veren Ünal, “Yakutiye Müftülüğü olarak biz her gün hem bizi telefonla arayanları hem de yüz yüze soru sormak için gelenlere hizmet vermekteyiz. Müftülüğümüz özellikle merkezde bulunması hasebiyle daha çok yüz yüze sorular gelmekte. Ramazan ayının ilk günlerinde özellikle oruçla ilgili, orucu bozan ya da bozmayan durumlar, niyet etmezsek oruç tutmayabilir miyiz, havalar çok sıcak nasıl oruç tutalım, hastalıklarım var ne yapmam lazım? Gibi sorularla çok karşılaştık. Ancak Ramazan’ın ilk 10 gününden sonraki sorular zekâtla ilgili oluyor. Çünkü Erzurum örfi olarak Zekât vermeyi Ramazan Ayına denk getirmiş. Zekâtla beraber fitrede aynı şekilde soruluyor. Zekâtı nasıl verebilirim, hangi mallardan ne kadar verelim gibi sorular gelmektedir.” dedi.
ERZURUM AİLEDE BİRAZ DAHA HASSAS OLMALI
Aileye yönelikte çok fazla soru geldiğini söyleyen Ünal, “Bununla beraber bir de Erzurum’da bize gelen en çok sorular içersinde aile ile ilgili sorular geliyor. Aile içinde de en çok soruda boşanma ile ilgili olarak gelmekte. Kardeşlerimiz bazen sinirlenebiliyorlar. Akşamda hanımıyla kavga etmiş, barışmak yerine şart olsun, talep olsun boşanmaya yönelik sorulardır. Şehrimizde yoğun derecede sorulan sorulardan bir tanesi ve en önemlisidir. Bunlar haricinde Ramazan Ayı’nda genelde Oruç, Zekât, Sadaka-i Fitre gibi genel soruları biz cevaplamaya çalışıyoruz.” diye konuştu.
İLMİHAL OKUMUYORUZ
İlmihal bilgimizin zayıf olduğuna ve fazla ilmihali okumadığımızdan yakınan Ünal, “Şu konuyu özellikle aktarmak gerekiyor ki, bazen ilmihal bilgisi ile fetva konusu karıştırılıyor. Halkımız bazı konular hakkında bilgi sahibi ama ilmihal konusunda ise fazla okumayan bir toplum olduğumuz için bu yönde bilgi eksikliği yaşanmaktadır. Diyanetimizin özel olarak bastırdığı ilmihal kitabı vardır. Bunu vatandaşlarımız ulaşarak ilmihal bilgilerini arttırabilirler. Şöyle ki bize gelen fetvalardan biliyoruz. Çok kolay konular. Kitabımızı açtığımızda rahatlıkla bilgiye ulaşabiliyorlar. İnsanlar bunu alıp açmak yerine hemen telefona sarılıyorlar ve bunu da fetva olarak düşünüyorlar. Elbette bize sorabilirler, bizimde cevaplamamız vazifedir. Ancak bizin istirhamımız şudur ki, ilmihali öğrenmek Farz-ı Ayındır. Yani herksin ilmihale bilgisini okuması ve öğrenmesi gerekir. İlmihal kitabını öğrendikten sonra gelecek sorular da inanıyorum ki oldukça kaliteli ve nadir olacaktır.” şeklinde konuştu.