SÜNNET HASSASİYETİ
9 Kasım Pazar günü saat 10.00'da dördüncü oturumla başlayan programda “Ömer Nasuhi Bilmen’in Hadis ve Ahlâk İlimlerine Katkıları” konuşuldu. Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Fahrettin Atar’ın yaptığı bu bölümde Ömer Nasuhi Bilmen’in hadis ilmine katkıları, sünnet hassasiyeti dile getirildi. İlk olarak sözü Doç. Dr. Hasan Cirit aldı. “Ömer Nasuhi Bilmen’in Hadis ve Sünnet Anlayışı”, başlıklı tebliğini sundu. Daha sonra Bilmen’in İslami Mecmualarda da tefrikalarına rastladığımız Hikmet Gonceleri adlı Hadis tercüme ve şerhlerini ve bu minvalde aynı isimli kitabı “Hikmet Gonceleri 500 Hadis-i Şerif”i, Doç. Dr. Aynur Uraler tanıttı ve eseri değerlendirdi. Daha sonra Yrd. Doç. Dr. Mehmet Efendioğlu “Bir Sahâbe Müdâfii Olarak Ömer Nasuhi Bilmen”; Prof. Dr. Hüsamettin Erdem ise “Ömer Nasuhi Bilmen’in Ahlak Anlayışında Dört Temel Fazilet”, başlıklı tebliğlerini sundular.
BİR FAKİH VE İLMİHAL YAZARI OLARAK ÖMER NASUHİ BİLMEN
Beşinci oturumun başlığı, “Bir Fakih Ve İlmihal Yazarı Olarak Ömer Nasuhi Bilmen” idi. Bilmen’in dünyaca isim yapmasına sebep olan İslam Hukuku alanını da içine alan bu oturumun başkanlığını yine bir İslam Hukuku Hocası olan Prof. Dr. İbrahim Kâfi Dönmez yaptı. İlk olarak Bilmen’in en çok bilinen ve okunan eseri “Büyük İslâm İlmihali”, irdelendi. Tebliği Prof. Dr. Fahrettin Atar sundu. Ve İlmihalin gözden kaçan hususiyetlerine temas etti. Prof. Dr. Mehmet Erdoğan ise “Ömer Nasuhi Bilmen’in Büyük İslam İlmihali’nin Dili”, başlıklı tebliğinde, her eseri yazıldığı dönemin koşulları içinde değerlendirmek gerektiğini ve Bilmen’in bu anlamda bugün için yeniden gözden geçirilip değerlendirmeye ihtiyaç duyduğunu sözlerine ekledi. Prof. Dr. Abdullah Kahraman “Ömer Nasuhi Bilmen’in Eserlerinde Hikmetü’t-Teşri”, konusunda, eserlerinden önemli pasajlar sunarak, Bilmen’in ibadetlerin, hukukun emir ve yasakların ardında hikmete vurgu yaptığını ve bütüncül değerlendirdiğini ifade etti. Son konuşmacı Prof. Dr. Kemal Yıldız da Ömer Nasuhi Bilmen’in 1940 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mecmuasında yayınlanan “İslam Hukukunda Manevi Zararların Tazmini” adlı makalesini değerlendiren bir sunum yaptı.
Altıncı ve son oturumda “Modern Dönemde Bir Kelâm Âlimi Olarak Ömer Nasuhi Bilmen” konusu ele alındı. Oturum başkanlığını Prof. Dr. İlyas Çelebi’nin yaptığı bölümde “Bir Kelâm ve Akâid Âlimi Olarak Ömer Nasuhi Bilmen ve Kader Anlayışı”, Doç. Dr. Arif Aytekin tarafından; “Yeni İlm-i Kelâmda Kozmolojinin Yeri ve Rolü ve Ömer Nasuhi Bilmen”, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Bulgen tarafından; “Son Dönem Osmanlı-Türk Kelâmında Evrim Eleştirisi: Ömer Nasuhi Bilmen Örneği”, Yrd. Doç. Dr. Erkan Yurt tarafından; “Bir “Yeni Tarih-i Edyân’ Araştırma Örneği Olarak Ömer Nasuhi Bilmen’in Dinlere Dair Görüşleri”, ise Prof. Dr. İsmail Taşpınar tarafından tebliğ olarak sunuldu.
Programın son oturumundan önce İstanbul İl Müftülüğünce hazırlanan sinevizyon tekrar gösterildi. Program sonunda ise İl Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yâran, Prof. Dr. Ali Köse ve sempozyum düzenleme heyetinden Prof. Dr. Kemal Yıldız tebliğcilere, emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür ettiler.