ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
GSB’den ETÜ Projesine destek
GSB’den ETÜ Projesine destek
Bilişim Vadisinde ATAUNİV gündemi
Bilişim Vadisinde ATAUNİV gündemi
Çözüm Rektör Hacımüfüoğlu ile geldi
Çözüm Rektör Hacımüfüoğlu ile geldi
‘Gazeteci, hakikatin savunucusu’
‘Gazeteci, hakikatin savunucusu’
EŞT’den: Matmazel'in Kedisi
EŞT’den: Matmazel'in Kedisi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
13 Temmuz 2010 Salı - 05:35

Oltu taşı’na “Rus rakip”

ERZURUM (İHA) - Her geçen gün birçok ürünün imitasyonu piyasalardaki yerini alıyor. Erzurum'un Oltu ilçesinde çıkartılan ve bir diğer adı 'Karakehribar' olarak bilinen Oltu taşının da imitasyonu çıktı. Oltu taşına rakip gelen Rus taşı, özellikle renk ve şekil açısından Oltu taşından ayırt edilemiyor. Erzurum'a has olan Oltu taşına rakip olan Rus taşı, 1990'lı yıllarda Gürcistan'a kapıların açılması ile birlikte piyasalardaki yerini almaya başladı.

Oltu taşı’na “Rus rakip”

Erzurum'da Oltu taşı çarşısı olan Rüstem Paşa Çarşısı (Taşhan) ustaları, müşterilerin Oltu taşı ile Rus taşını birbirinden ayırt edemediklerini bu nedenle aynı fiyata ama kalite olarak daha düşük olan taşları alabildiklerini belirttiler.
Rüstem Paşa Çarşısı Başkanı Fatih Birbaş, baba mesleği olan Oltu taşı işletmeciliğini 45 yıldır yaptığını ancak kendisinin bile Oltu taşı ile Rus taşını ayırt etmekte güçlük çektiğini söyledi.
//İKİ TAŞ BİRBİRİNE KARIŞTIRILIYOR
Oltu taşı ile Rus taşı arasındaki farkın çoğu insan tarafından ayırt edilemediğini kaydeden Taşhan Başkanı Fatih Birbaş, "Rus taşı aslında Gürcistan'da çıkarılıyor. Kapıların açılmasından bu yana bizim piyasada yerini aldı. Aslında bizim Oltu taşını da bulanlar Ruslardır. Ruslar, Erzurum'un işgali sırasında Oltu taşını buluyor ve işlemeye başlıyorlar. Rusların, Erzurum'dan çıkmasının ardından bizim ustalarımız bunu işlemeye başlıyorlar. Aslında iki taş arasında pek görünüm farkı bulunmuyor. Ancak
aralarında bir kalite farkı var. Oltu taşı daha çok fosilleşmiş ve daha sert, Rus taşı ise daha yumuşak ve gevşektir. Ayrıca Rus taşı daha çabuk yıpranıyor. Rus taşı ile oltu taşı arasındaki fiyat farkı da buradan geliyor. İkisinin görünümü aynı olduğu için müşterinin bunu ayırt etmesi imkansız. Ancak müşteriler gerçek Oltu taşı almak istiyorlarsa güvenilir ve bilindik yerlerden almaları gerekiyor. "
Bazı Oltu taşı satıcıları ise Rus taşının, Oltu taşının çakması değil bir yan ürünü olduğunu ve tıpkı altındaki ayar farkı gibi aralarında bir değer farkı olduğunu söylediler.
//OLTU TAŞI HAKKINDA
Oltu taşı, Erzurum'un Oltu ilçesinin kuzeydoğu kesiminden çıkarılan yarı değerli bir taştır. Oltu taşının diğer bir adı da 'Karakehribar'dır. Oltu taşı siyah, koyu kahve, sarı, nadiren de gri-yeşilimsi olabilir. Bu maden esasında bir karbon bileşenidir. Siyah renkli, kolay işlenebilen, bu nedenle de takı ve ziynet eşyası yapımında kullanılır. Genelde bayan takıları ve tespih üretilir. Yüzyıllardan beri yörede genellikle tek kişilik ve babadan oğla geçen ev-atölyelerde fazla bir değişikliğe uğramadan
üretilir. 3213 sayılı Maden Kanunu'nda kıymetli taşlar arasında olduğunun tescili dahi yapılmıştır. Yakın tarihlerden itibaren Gürcistan üzerinden getirilen benzer özelliklerdeki taşlar Oltu taşı adı altında pazarlanıyor. Ancak bu taşlar kalitesiz, çabuk kırılganlık özelline sahip ve Oltu taşında bulunan siyah ve kahverengimsi özelliklerinin dışındadır. Kalitesinin düşüklüğü sebebiyle piyasaya ucuz olarak sürülen bu da hakiki Oltu taşı üretici ve pazarlamacılarının işlerini zorlaştırıyor.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
metin 13 Temmuz 2010 Salı 13:43

abi o taşları bir birinden ayıramayan vatandaşa rus taşını ve polyesteri haliyle vatandaşa yutturuyorlar yerini belirteyim özellikle cumhuriyet cad. sindeki vakıf iş hanında bulunan esnaf bile diemediğimiz kişiler

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum ruhunu arıyor
Erzurum tarih kenti. İpekyolu üzerinde Türk İslam Medeniyeti’nin tüm ...
Palandöken Tarihi Kentleri ağırlayacak
Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Erzurum önemli bir organizasyona ...
Tarih muamması çözüme muhtaç..
Çifte Minareli Medrese’nin yapım tarihi ile ilgili olarak elde bulunan ...
 
"Türkiye'den Hollanda'ya Kültür Köprüsü"
Yakup Bağıran (CİHAN)- Erzurum Oltu İlçesi Havzası'nda faaliyet gösteren ...
Erzurum tanıtımına gönüllü desteği
Oğuz Selim Karahan (CİHAN)- Erzurum'da kaybolan ve unutulmaya yüz tutan ...
Erzurum çeşmelerinden tarih akıyor
ERZURUM (GHA) – Erzurum’daki çeşmelerin su kaynaklarının büyük bir kısmının ...
 
Şühedaya “anıt”lı vefa
Narman ilçesine 10 kilometre uzaklıkta bulunan ve 1915 yılında şehit olan ...
Erzurum Kur’an coşkusunu yaşadı
Erzurum’da düzenlenen ‘Yaz Kur’an Kursları’ Sempozyumunda farklı yöntem ...
Tarihi Medrese Vakıf Müzesi olacak
Çifte Minareli Medrese’nin restorasyon projesi, Kültür ve Tabiat Varlıklarını ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Tanınmanın Tüneli
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Palandöken’in Bembeyaz Cazibesi
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva