Erzurum'da Oltu taşı çarşısı olan Rüstem Paşa Çarşısı (Taşhan) ustaları, müşterilerin Oltu taşı ile Rus taşını birbirinden ayırt edemediklerini bu nedenle aynı fiyata ama kalite olarak daha düşük olan taşları alabildiklerini belirttiler.
Rüstem Paşa Çarşısı Başkanı Fatih Birbaş, baba mesleği olan Oltu taşı işletmeciliğini 45 yıldır yaptığını ancak kendisinin bile Oltu taşı ile Rus taşını ayırt etmekte güçlük çektiğini söyledi.
//İKİ TAŞ BİRBİRİNE KARIŞTIRILIYOR
Oltu taşı ile Rus taşı arasındaki farkın çoğu insan tarafından ayırt edilemediğini kaydeden Taşhan Başkanı Fatih Birbaş, "Rus taşı aslında Gürcistan'da çıkarılıyor. Kapıların açılmasından bu yana bizim piyasada yerini aldı. Aslında bizim Oltu taşını da bulanlar Ruslardır. Ruslar, Erzurum'un işgali sırasında Oltu taşını buluyor ve işlemeye başlıyorlar. Rusların, Erzurum'dan çıkmasının ardından bizim ustalarımız bunu işlemeye başlıyorlar. Aslında iki taş arasında pek görünüm farkı bulunmuyor. Ancak
aralarında bir kalite farkı var. Oltu taşı daha çok fosilleşmiş ve daha sert, Rus taşı ise daha yumuşak ve gevşektir. Ayrıca Rus taşı daha çabuk yıpranıyor. Rus taşı ile oltu taşı arasındaki fiyat farkı da buradan geliyor. İkisinin görünümü aynı olduğu için müşterinin bunu ayırt etmesi imkansız. Ancak müşteriler gerçek Oltu taşı almak istiyorlarsa güvenilir ve bilindik yerlerden almaları gerekiyor. "
Bazı Oltu taşı satıcıları ise Rus taşının, Oltu taşının çakması değil bir yan ürünü olduğunu ve tıpkı altındaki ayar farkı gibi aralarında bir değer farkı olduğunu söylediler.
//OLTU TAŞI HAKKINDA
Oltu taşı, Erzurum'un Oltu ilçesinin kuzeydoğu kesiminden çıkarılan yarı değerli bir taştır. Oltu taşının diğer bir adı da 'Karakehribar'dır. Oltu taşı siyah, koyu kahve, sarı, nadiren de gri-yeşilimsi olabilir. Bu maden esasında bir karbon bileşenidir. Siyah renkli, kolay işlenebilen, bu nedenle de takı ve ziynet eşyası yapımında kullanılır. Genelde bayan takıları ve tespih üretilir. Yüzyıllardan beri yörede genellikle tek kişilik ve babadan oğla geçen ev-atölyelerde fazla bir değişikliğe uğramadan
üretilir. 3213 sayılı Maden Kanunu'nda kıymetli taşlar arasında olduğunun tescili dahi yapılmıştır. Yakın tarihlerden itibaren Gürcistan üzerinden getirilen benzer özelliklerdeki taşlar Oltu taşı adı altında pazarlanıyor. Ancak bu taşlar kalitesiz, çabuk kırılganlık özelline sahip ve Oltu taşında bulunan siyah ve kahverengimsi özelliklerinin dışındadır. Kalitesinin düşüklüğü sebebiyle piyasaya ucuz olarak sürülen bu da hakiki Oltu taşı üretici ve pazarlamacılarının işlerini zorlaştırıyor.