Tarihte birçok olaya ev sahipliği yapan Erzurum, sınırlarındaki taşınabilen ve taşınamayan kültürel varlıklar ile açık hava müzesi görünümü taşıyor. Her cadde ve sokak arasında tarihi mezar, kümbet, cami ve çeşmenin bulunduğu Erzurum'da Osmanlı ve Selçuklu'dan kalma eserlerin yanında milli mücadele döneminde Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının kaldığı yerler şehrin tarihi görüntüsüne renk katıyor. Tarihi kaynaklarda adı sürekli geçen Erzurum'da unutulan veya gün yüzüne çıkamayan tarihi ve kültürel olaylar ise yine bu şehirde ikamet eden araştırmacılar ve akademisyenler sayesinde ortaya çıkıyor.
//TURİSTLERE BİLGİ VERİYOR
Erzurum Kazım Karabekir Endüstri Meslek Lisesi Tarih Öğretmeni Muzaffer Taşyürek, bugüne kadar çoğu Erzurum tarihini konu alan 21 kitap kaleme aldı. Yurt içi ve dışından Erzurum'a kafileler halinde gelenlere ise gönüllü rehberlik yapan Taşyürek, unutulan sokak aralarında kalan birçok manevi değerin ortaya çıkmasını sağladı.
Kamuoyu, Birinci Dünya Savaşı'nda Almanları korumak için Avrupa'ya giden ve Ruslarla savaşarak şehit düşen 15 bine yakın Türk askerinin yaşadıklarını farklı yönüyle ilk kez kaleme alan Taşyürek'den öğrendi. Kaybolduğu iddia edilen tarihi Yetim Hoca kabrinden binalar altında kalan Ahi şeyhlerin kabrine, yıkılıp talan edilen onlarca mescid yerinden tabyaların defineciler tarafından yağmalanmasına, Çifte Minareli Medrese'de gizli kalmış insan yüzü figürü ve kemiklerinden cepheye erzak taşıyan Erzurumlu çocukların öyküsünden de onun sayesinde haberdar oldu.
//ERZURUM ŞEHİR TAKVİMİ
2011 Kış Oyunları'na yetiştirmek üzere 365 sayfadan oluşan, her sayfasında o günün tarihi olayının yazıldığı Erzurum Şehir Takvimi hazırlayan Taşyürek, yaklaşık 35 yıldır eğitim hizmeti veriyor. Hafta sonları ise Erzurum'un tarihi ve kültürel yerlerini gezmek isteyenlere gönüllü rehberlik eden Taşyürek, Erzurum tarihini araştırmanın bir gönül işi olduğunu ve severek yaptığını belirtiyor.
Erzurum'da gün yüzüne çıkmayı bekleyen çok sayıda tarihi olay olduğunu kaydeden Taşyürek, yetkililere Erzurum Kalesi'nden tabyalara gondol sisteminin kurulmasını ve merkeze bir Ermeni mezalimi anıtı dikilmesini öneriyor.