Oltu İlçe Tarım Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde gerçekleştirilen seminere; İlçe Tarım Müdürü Fethi Polat, Ziraat Yüksek Mühendisi İsmail Gül, Prof. Dr. Mustafa Tan, Doç. Dr. Binali Çomaklı, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Daşçı, İlçe Tarım Müdürlüğü personeli ve köy muhtarları katıldı.
//ÇİFTÇİ BİLGİLENDİRİLDİ
Yem bitkilerinin hayvan besleme ve hayvansal gıda üretimi, ekim nöbeti, toprak ve su muhafazasında büyük önem arz ettiğinin anlatıldığı seminerde çiftçilere yönelik uyarılarda bulunuldu.
Hayvancılık yapan çiftçilerin daha yüksek verim ve kazanç elde etmelerinin yem bitkilerinin kalitesinden geçtiğinin aktarıldığı seminer, yaklaşık 2 saat sürdü.
Soru-cevap bölümünün de yer aldığı seminerde çiftçilerin hayvan yemlerini kendilerinin üretmesinin olmazsa-olmaz olduğu belirtildi.
//TARIMSAL VERİMLİLİK VE TÜRKİYE
Türkiye'de üretilen et ve süt verimleri ileri tarım ülkeleri ile mukayese edildiğinde düşük kaldığının açıklandığı seminerde, "Ülkemizde sığır başına yıllık süt verimi 1500-1700 kg iken, bu değer Avrupa Birliği 15 ülkesinin ortalaması olarak 5000 kg'ın üzerindedir. Bu verim düşüklüğünde hayvan ırklarının etkisinin yanında uygun bakım ve besleme şartları da önemli olmaktadır. Nitekim yapılan araştırmalarda uygun bakım ve beslenme şartlarında yerli sığırların süt veriminin 2-3 kat ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Bunun için bitkisel üretimde başarının birinci şartı kaliteli tohumluk kullanmaktan geçiyor." denildi.
Eğitim seminerlerinin belirli aralıklarla 11 Ocak 2010 tarihine kadar belirlenen ilçelerde sürdürüleceği ardından Erzurum'da bir çiftlik gezisiyle tamamlanacağı kaydedildi.