Oltu Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün organize ettiği ‘İşyeri sahibi ve işverenlere yönelik eğitim’ konulu bir toplantı düzenlendi.
Oltu Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nda bir araya gelen Oltu, Narman ve Şenkaya’daki mesleki toplum kuruluşu temsilcilerine 3 Temmuz 2002 tarih ve 24804 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren çalışma hayatında üretim ve hizmet sektöründe verimliliği ve kaliteyi artırmak, mesleki eğitimi özendirmek ve tüketiciyi korumak amacıyla getirilen yeni düzenlemeler anlatıldı.
GANİOĞLU SUNUM YAPTI
Sunumunu Oltu Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Cemil Ganioğlu’nun yaptığı toplantıda, işyerlerinin gelişen teknolojiye ayak uydurmaları zorunluluğu aktarıldı.
“İş yaşamında teknoloji çok hızlı değişmektedir.” diyen Ganioğlu teknolojiyi verimli bir şekilde kullanabilecek ve geliştirebilecek yüksek nitelikli işgücüne ihtiyaç olduğunu söyledi.
Cemil Ganioğlu, 4702 sayılı kanunla işyeri açacak ve işyerinde istihdam edileceklerin yapacağı işe uygun mesleki eğitim almış olmaları zorunluluğu getirildiğinin altını çizdi.
//İŞVEREN VE ÇALIŞANLARA BELGE ZORUNLULUĞU
Ganioğlu, “Buna göre 4702 sayılı kanun kapsamında belediyeler ve işyeri açma izni vermeye yetkili diğer kurum ve kuruluşlardan işyeri açacaklardan, meslek odaları ise işyeri sahibi olarak üye kaydı yaptıracaklardan ustalık belgesi istemeleri kanuni bir zorunluluktur. İşveren, işveren vekili veya şirket yöneticileri istihdam edecekleri kişilerden, yapacakları iş ile ilgili mesleki eğitim aldığını gösterir belgeyi istemek zorundadır. İlgili yönetmelik gereği yapılacak denetim sonunda yaptıkları işe uygun mesleki eğitim almayanları çalıştırdıkları belirlenen işverenler hakkında yasal işlem yapılacaktır. İşyerlerinin girişinde herkes tarafından görülebilecek şekilde “Bu işyerinde Alanında Mesleki Eğitim Almış Olanlar İstihdam Edilmektedir.” İfadesinin yer aldığı afiş veya levha asılacaktır. Bununla beraber halen çalışanların çalıştıkları işe uygun mesleki eğitim almaları için 3308 sayılı kanun kapsamında olan il ve mesleklerde faaliyet gösteren iş yerlerinde çalışanlar; durumlarına uygun belgelendirme yapılması veya çalıştıkları işe uygun mesleki eğitim almaları için işverence mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarına yönlendirilecektir. Mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarınca, bunlar için ilgi (b) Yönetmeliğin 32-36’ncı maddelerine göre durumlarına uygun eğitim programları hazırlanarak uygulanacaktır.” şeklinde konuştu.
Mesleki ve teknik eğitimde ve iş hayatında başlatılacak yeni uygulamaların toplumun bütün kesimlerince benimsenip desteklenmesi, çalışma hayatının disipline edilmesi, verimliliğin ve kalitenin yükseltilmesi, öngörülen hedeflere ulaşılması ancak bu alanda yapılan yasal düzenlemelerin, tüm kamu ve özel kurum ve kuruluşları tarafından eksiksiz uygulanmasıyla mümkün olacağını öne süren Ganioğlu, bu amaçla oda ve birliklere bağlı üyelerin cezai işleme muhatap olmamaları için işyerlerinde çalıştırdıkları elemanların mesleki eğitim belgelerini bulundurmaları, belgesi olmayanların en yakın Mesleki Eğitim Merkezlerine yönlendirilmelerinin önemine işaret etti.