OKS tarihe karışıyor
OKS'nin yerine getirilen Seviye Belirleme Sınavı, 6'ıncı sınıflar için 21 Haziran, 7'inci sınıflar için 22 Haziran 2008'de yapılacak.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik yeni sistemin sonucu değil süreci değerlendireceğini belirterek, "Amacımız öğrencinin dersaneye gitmesi değil aksine öğrencinin okula bağlanmasıdır" diye konuştu.
Son OKS sınavı 8 Haziran 2008'de yapılacak.
OKS yerine uygulanmaya başlanacak yeni sistem kapsamındaki Seviye Belirleme Sınavı (SBS) için bütün hazırlıklar tamamlandı.
Orta Öğretime Geçiş sistemine göre SBS, 2008'den itibaren ders yılı bitiminde uygulanacak. Yeni sisteme göre, seviye belirleme sınavları yanında, yıl sonu başarı puanı ve davranış puanı da belirleyici olacak.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ortaöğretime geçiş sistemindeki yeniliklere ilişkin basın toplantısı düzenledi. Çelik, "OKS kaldırıldı, 6,7,8'de sınav yapılacak dediğimiz zaman bazı veliler, bazı ailelerimiz çocuklarını 6'ıncı sınıfta itibaren dersaneye göndermek zorundaymış gibi kendilerini hissettiler... Buradan velilere sesleniyorum, amacımız öğrencinin dersaneye gitmesi değil aksine öğrencinin okula bağlanmasıdır. Bundan dolayıdır ki yüzde 25 oranında ilköğretim başarı notu öğrencimizin bir orta öğretim kurumuna girişte esas olacak." diye konuştu.Sınava katılmak zorunlu olmayacak, ancak öğrenci daha sonra karar değiştirirse, girmedği sınavlardan en az notu almış sayılacak. Bu yüzden tüm öğrencilerin SBS'ye girmesi tavsiye ediliyor.
SORULARIN AĞIRLIK VE DAĞILIMI
En çok soru Türkçeden gelecek 6'ıncı sınıfta 19 olan soru sayısı daha sonraki yıllarda 21 ve 23' e çıkacak.
Matematik, Fen ve Teknoloji ve Sosyal Bilgiler derslerinden 16-18-20, Yabancı dilden ise 13-15-17 soru olarak gelecek.
Basın toplantısının sonunda, yeni sistemin daha anlaşılır olması ve soru stillerinin görülmesi açısından ''64 Soruda Ortaöğretime Geçiş Sistemi ve Örnek SBS Soruları'' isimli kitapçık basın mensuplarına dağıtıldı.
Kitapçıkta, Bakan Çelik'in açıklamalarına ek olarak şu bilgilere yer veriliyor:
''-Açık İlköğretim Okulu öğrencileri yaşları itibariyle ortaöğretim nüfus çağını geçmemeleri koşuluyla ve ayrıca özel eğitime muhtaç öğrenciler de dilerlerse SBS'ye girebilecekler.
-SBS'de müzik, beden eğitimi, resim iş ve seçmeli dersler ile rehberlik ve sosyal etkinliklerden soru sorulmayacak.
-Özel yetenek gerektiren liselere öğrenici alımı halen uygulanan sistemdeki şekliyle devam edecek.
-Fen liseleri, Anadolu liseleri, sosyal bilimler ve öğretmen liselerine yerleştirme, öğrencilerin Ortaöğretime Yerleştirme Puanı, bakanlık tarafından belirlenen baraj düzeyini geçmiş olmaları şartı ve tercih sıralamalarına göre yapılacak.
-Devlet korumasında Çocuk Esirgeme Kurumu'nda kalan öğrenciler SBS için ücret ödemeyecek.
-Din kültürü ve ahlak bilgisi sorusu sosyal bilgiler sorularının içinde yer alacak. Ancak bu dersten muaf olanlar için Sosyal Bilgiler sorularının içinde alternatif soru hazırlanacak.
-İlköğretim okullarında seçmeli olarak okutulan yabancı dil derslerinden soru sorulmayacak.
-SBS ve OKS kılavuzlarının yayımlanacağı zaman daha sonraki bir tarihte duyurulacak.
-SBS ve OKS ile ilgili kılavuzları ''http://meb.gov.tr ve http://oges.meb.gov.tr internet adreslerinden yayımlanacak.
-Yurtdışında bakanlığa bağlı herhangi bir eğitim kurumunda öğrenim gören öğrenciler isterlerse SBS'ye katılabilecekler.
-2008 yılından sonra askeri okullara, polis kolejine ve özel okullara giriş, kendi kurumlarınca belirlenen usul ve esaslara göre yürütülecek.
-Okulun genel başarı ortalaması SBS sonuçlarına yansımayacak.''