Sigara içmedi, kahvehaneye gitmedi,
Erzurum’un maketini yaptı
Yedi yılda 39 tarihi ve turistik eser ile Dadaş barı, tandır başı ve fayton gibi şehrin marka değerlerinin tanıtım maketlerini yapan sanatçı Hattatoğlu, eserlerini yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunacağı bir Erzurum evi tahsis edilmesi konusunda yetkililerden destek bekliyor.Erzurum’lu Doğan Hattatoğlu isimli vatandaş sigara içmeyip, kahvehaneye gitmeyerek biriktirdiği paralardan şehirdeki tarihi ve turistik yerlerin maketini yaptı. Çifte Minareli Medrese, Yakutiye Medresesi, Lalapaşa Camii, Taşhan, Üç Kümbetler, Aziziye ve Mecidiye Tabyaları, Kongre Binası, Atatürkevi, Taşmağazalar, Çobandede Köprüsü, Tortum Şelalesi, Şehitlik ve İstanbulkapı gibi tarihi yerler ile Fayton, Tandırbaşı, Dadaş barı ve eski Erzurum evleri gibi eserlerin yer aldığı 39 maket yapan Hattatoğlu, bu çalışmalarını sergileyeceği modern bir Erzurum evi tahsis edilmesi konusunda yetkililerden yardım bekliyor.
YEDİ YILDA 39 ESER
Son yedi yıl içinde eserlerini ortaya koyan ve bir süre önce Karayolları 12. Bölge Müdürlüğü’nden emekli olan Doğan Hattatoğlu, yedi yıl önce İstanbul’da gördüğü Minia-Türk sergisinin ardından Erzurum’daki tarihi ve turistik yerlerin maketini yapmaya karar verdiğini söyledi. Kahveye gitmek yerine maketlerle ilgilenen Hattatoğlu, eserlerini sigara içmeyip, kahvehaneye gitmeyerek biriktirdiği paralardan ortaya çıkardığını kaydetti.
ERZURUM SANAT EVİ AÇILMALI
Modern bir Erzurum evinin tahsis edilmesi halinde eserlerini burada sergileyeceğini belirten Hattatoğlu, “Burada Erzurumminia-Türk Sergisi’nin yanında Erzurum’la ilgili çeşitli eserler, cd’ler ve şehirle özdeşleşmiş olan her şey yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunulabilir. Bu evde şehrimize bir kültür hizmeti sunmanın yanında öğrenciler de yetiştirerek ilimizde istihdama katkı sağlayabiliriz. 2011 öncesi böyle modern bir Erzurum evinin şehrin acil ihtiyaçları arasında görmekteyiz. Bu konuda da yetkililerden destek bekliyoruz.” dedi.
ESERLER ÖZÜNE UYGUN
Maketini yapacağı eserin önce görüntüsünü alıp, fotoğraflarını çeken Hattatoğlu, “Çalışmayı yaparken en küçük ayrıntıyı dahi kaçırmamaya çalışıyorum. Kendimce geliştirdiğim bir ölçü ile eserleri harita ölçeğine uygun biçimde küçülterek yapıyorum. Hatta özüne uygu olsun diye eserleri yaptığım toprağı dahi ilgili eserin çevresinden alıyorum. Örneğin İbrahim Hakkı Hazretleri’nin türbesinin maketini yaparken, gidip Tillo’dan toprak getirip yaptım. Eserlerimin özüne uygun olması için bu tür ayrıntıları önemsiyorum.” diye konuştu.
BAŞBABAKAN ERDOĞAN’A HEDİYE
2011 Kış Olimpiyatları’nı Erzurum’un alması ile birlikte Palandöken’in içerisine Konaklı’yı da dahil ederek iki maket yapan Hattatoğlu, birini Başbakan Recep Tayip Erdoğan’a hediye ettiğini ifade etti. Hattatoğlu Devlet Demir Yolları Erzurum Gar Müdürlüğü’nün de bir maketini yaparak ilgili kuruma hediye ettiğini de belirtti. Hattatoğlu, Erzurum’daki Kurşunlu, Muratpaşa Camii ve Hamamı ile her ilçeden bir tarihi eserin maketini yapmanın hedefleri arasında olduğunu sözlerine ekledi.
ERZURUM KÜLTÜRÜ’NE ÖMRÜMÜ FEDA EDERİM
Emekli olduğu için artık zamanının büyük bölümünü eserlerine ayıracağını kaydeden Doğan Hattatoğlu, şunları söyledi: “Yaptığım çalışmaların Erzurum’un kültür hayatına önemli bir hizmet olduğunu düşünüyorum. Bugüne kadar Erzurum, Ankara ve İstanbul gibi illerde sergiler açarak yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunduğum çalışmalarım büyük ilgi gördü. Şehrimizin değerlerine sahip çıkıp, onları tanıtma amacı güttüğüm çalışmalara vatandaşların gösterdiği ilgi beni son derece mutlu ediyor. El emeği göz nuruyla ortaya koyduğum çalışmalarıma gösterilen teveccüh benim tüm yorgunluğumu alıp gidiyor. Bir tarih ve kültür şehri olan Erzurum’umuzun bu özelliklerini ortaya koymak, tanıtımını yapmaktan büyük haz alıyorum. Ömrüm yettiği sürece de şehrimin kültür mirasına hizmet etmeye devam edeceğim.”