YAZIK DEĞİL Mİ?
Erzurum’da motorlu kara taşıtı sayısı 65 bine doğru ilerliyor. Her gün kent trafiğine ortalama 12 araç giriyor. Otopark sorununun hala çözüm bulmaması, yollardaki trafik seyri düzenlemelerine uyulmaması kent trafiğini olumsuz etkiliyor.Erzurum trafiğindeki sorunların kalıcı biçimde çözüme kavuşturulmaması yüzünden insanların huzuru kaçıyor, enerji ve zaman israfı had safhaya ulaşıyor.
Erzurum’da her geçen gün artış kaydeden şehir içi trafik sorunları çözüm bekliyor. Sürücülerin park edişlerde trafik seyrini engelleyen tutumları, tek yönlü yolların çift geçişli olarak kullanılması, araçların trafikteki seyir ve duruşlarında kamu ve diğer sürücü haklarına saygı göstermemesi hem can, hem mal kayıplarına yol açıyor. Trafikte yaşanan sorunlar, ciddi biçimde zaman ve enerji kayıpları doğuruyor.
ŞELALE EVLER CADDESİNDE TRAFİK TAM BİR ÇİLE
Erzurum’da tek gidişli yollarda, kurallarla uyulmayarak çift yönlü geçiş yapılması, cadde üzerlerinde park edilmesi yüzünden kazalar yaşanıyor, sürtüşme ve kavgalar meydana geliyor.
Şehir içi trafiğini rahatlatmak amacıyla bazı yollarda gerçekleştirilen tek yönlü trafik akışı, bu güzergahlarda yol kapanı kurulmadığı için ciddi biçimde ihlal ediliyor. Kazaların yanı sıra, kurala uyan araçların bekleme yapması yüzünden enerji kayıpları oluşuyor.
TEK YÖNLÜ CADDELERDE SORUN VAR
Erzurum’da tek yönlü trafiğe açık olan yollarda trafik ihlallerinde ciddi bir artış olduğu gözleniyor. Taşmağazaları’nın arkasındaki Cedit Caddesi, Hastaneler caddesi Şelale Evleri güzergahı, Mumcu Cumhuriyet Caddesi çıkış yolu, Yukarı Mumcu Caykara Caddesi bağlantı yolu bu tür ihlallerin yoğun olarak gözlendiği alanlar içinde bulunuyor.
YOL KAPANI VE HIZ KESİCİ BARİYERLERE İHTİYAÇ VAR
Tek yönlü trafiğe açık yollarda ihlalleri engellemenin yolu, bu alanlarda Üniversite girişinde olduğu gibi yol kapanları kurmak. Şelale Evler ve Palandöken Caddesi güzergahında yer alan esnaf ve sürücüler, trafik ihlallerini engelleyen yol kurgusu yapılmaması yüzünden ciddi sorunlar yaşandığını belirterek ilgilileri soruna çözüm bulmaya davet ediyorlar.
YANLIŞ PARKLARIN ÖNÜ ALINMIYOR
Tek yönlü trafik seyrinin olduğu caddelerde, yapılan park eylemleri trafik akışını olumsuz etkiliyor. Cedit Caddesi güzergahını kullanan Toplu taşıma araçları Taşmağazaların girişinden Cedit çıkışına kadar olan 200 metrelik yolu, yanlış parklar yüzünden en az on dakikada kat edebiliyorlar. Aynı sorun Mumcu Cumhuriyet Caddesi çıkışı ile Şelale Evler güzergahında da sıkça yaşanıyor.
TRAFİK POLİSİ NE YAPSIN?
Kent içi trafikte sorun yaşanmaması için trafik polislerinin olağanüstü çabaları tek başına yeterli olmuyor. Yollarda trafik seyrinin normal ve kaideler üzerinden yapılabilmesi için belediyelere de görev düşüyor. Yollara hız esici bariyerler konulması, tek yönlü seyrin olduğu güzergahlarda yol kapanları kurulması görevi belediyelere ait. Ne ki bu görev yeterince yerine getirilmiyor. Bunlardan doğan olumsuzluğun faturasını vatandaş ödüyor.
VATANDAŞ DİYOR Kİ:
Şelale Evler güzergahında oturan vatandaş ve mahalle esnafı cadde üzerine üniversitede olduğu gibi kapan ve hız kesiciler kurulmasını istiyor. Gez mahalle Şelale evler mahallesinde bulunan esnaf ve sürücüler sorunun aşılması noktasında ERZURUM gazetesine açıklamalarda bulundular. Hastaneler Caddesi Şelale evler civarında yaşanan trafik karmaşı vatandaşı çileden çıkarıyor. Caddenin dar olması ve iki şeride açık olmasıyla çok sayıda kaza meydana gelirken, ilgililer bu konuda gereken duyarlılığı göstermiyor.
KAPAN VE HIZ KESİCİ KONULMALI
Vatandaş ve mahalle esnafı cadde üzerine Atatürk Üniversitesi kampusunda olduğu gibi kapan ve hız kesiciler kurulmasını istiyor.
Gez mahalle Şelale evler mahallesinde bulunan esnaf ve sürücüler sorunun aşılması noktasında ERZURUM gazetesine açıklamalarda bulundular.
ÇOCUKLARA ARAÇ ÇARPTI
Mahallesi esnafı trafikte yaşanan yoğun sirkülasyonun giderilmesi noktasında üniversite olduğu gibi cadde üzerine kapan ve hız kesici yapılmasını istiyor. Cadde esnaflarından Cafer Erkmen, caddede sürekli kaza olduğunu belirterek, bu kazalarda hem yayaların hem de araçların zarar gördüğünü ifade etti.
Park sorunun esnafı olumsuz etkilediğini belirten Erkmen, “Cadde üzerinde trafik yoğunluğu yaşanıyor. Geniş olmayan caddenin iki şeride açık olması bir çok kazaya neden oluyor. Geçtiğimiz gün iki çocuğa araç çarptı. Sorunu aşılması noktasında kapan ve hız kesicinin konulmasını istiyoruz” dedi.
ARACIMDA BÜYÜK HASAR OLUŞTU
Aracına bir aracın çarpması ile önemli mağduriyetler yaşadığını belirten esnaf Ahmet Aras ta., “Ramazan ayında aracımla çıkarken, arkadan bir araç aracıma çarptı. Bu olay sonucunda büyük mağduriyet yaşadım maddi kayıplar yaşadım. Caddeye kapan yapılmalı ve hız kesiciler kurulmalıdır. Bu konuda önemli mağduriyetler yaşıyoruz” diye konuştu.
DUYARSIZLIK ÖRNEĞİ
Ticari taksi Şöförü Mehmet Aslan da, yaşanan duyarsızlıkla bir çok kişinin mağdur olduğunu kaydetti. Yolcu indirip bindirirken, zor anlar yaşadıklarını belirten Aslan, “Cadde üzerinde sizin de tanık olduğunuz gibi gerçekten önemli sorunlar yaşanıyor. Park sorunu had safhada. Sorunun aşılması için hız kesiciler ve kapanlar kurulmalıdır. Üniversite bu konuda örnek alınmalıdır. Vatandaş önemli mağduriyetler yaşıyor. Trafikteki sorunlar aşılmalıdır” diye konuştu.