ÖĞRENCİ SERVİSLERİNDE HAKSIZ REKABET İDDİASI
Öğrenci Servisleri Derneği Başkanı Ahmet Erdoğan, 40 milyon liraya taşımacılık yapıldığını ancak bazı şirketlerin fiyat tarifelerine uymadıklarını, bu nedenle de haksız rekabetin ortaya çıktığını ileri sürdü.
Öğrenci servisleri derneğinin, taşımacılık yapan servis ve esnafta birlik ve beraberliğin sağlanması, denetim ve düzen kurulması amacıyla kurulduğunu belirten Öğrenci Servisleri Derneği Başkanı Ahmet Erdoğan, "Bu sene öğrenci servis şirketleri 40 milyon lira ile sezonu açtı. Ancak fiyatlar hizmete göre değişiyor. 20 milyon liraya da öğrenci taşımacılığı yapan şirketler var, 40 milyon liraya da yapan da. Fiyatlar rastgele düşürüldüğü için şirketler arasında haksız rekabetler ortaya çıkıyor" dedi.
HİZMETTEN KISIYORLAR
Taşımacılık yapan araçların fiyatları düşürdüklerini buna paralel olarak da hizmetten kısıldığını ileri süren Erdoğan, "Bu da öğrencileri mağdur ediyor. Bir servis aracı 3-4 okula birden giriyor. Okulların çıkış saatleri birbirinden farklı olduğu için öğrenciler bekliyor. Kışın zor durumda kalan öğrenciler oluyor. Eğer standart fiyatlara uyulursa, hem en iyi hizmet verilir hem de öğrenciler mağdur olmaz" şeklinde konuştu.
ARAÇ UYGUNLUK BELGESİ ŞART
Öğrenci taşımacılığı yapan servislerin öncelikle araç uygunluk belgesinin olması gerektiğine dikkat çeken Erdoğan, " Servis şoförünün ehliyetinin yeterli olması gerekiyor. Araçlarda rehber öğretmenin bulundurulması en önemli koşullardan birisi. Ayrıca bir servis bir kaç okula birden giriyor. Okulların çıkış saatleri ayrı olduğu için öğrenciler beklemek zorunda kalıyor ve mağdur oluyorlar. Bu uygulama tamamıyla yanlıştır" dedi.
PAZARDAN ALIŞVERİŞ YAPAR GİBİ SERVİSLERLE ANLAŞILMAMALI
Çocuklarını servislere emanet eden velilerin, taşımacılık yapan şirketleri en iyi şekilde araştırmaları gerektiğini kaydeden Erdoğan, velilerin pazardan alışveriş yapar gibi taşımacılık yapan şirketlerle anlaşma içine girmemeleri gerektiğini belirtti. Erdoğan, "Ekonomik sıkıntı içerisinde olan halkımız maddi yönden ucuza kaçabiliyor ve çocuklarını 20 milyona taşımacılık yapan servislere emanet ediyorlar. Ancak bu servisler gerekli standartlara uygun olmayabilir. Veliler hayatlarındaki en değerli varlıkları olan çocuklarını servislere emanet ediyorlar. Ucuz taşımacılık yapan şirketler buna paralele olarak hizmetten kısıyorlar. 40 milyon liraya taşımacılık yapan servisler ise standartlara uygun taşımacılık yapıyorlar" dedi.
TAŞIMACILIK TECRÜBELİ İNSANLAR TARAFINDAN YAPILMALI
Erdoğan, işin ehli olmayan insanların taşımacılık yaptığını açıklayarak, şöförü ve rehber öğretmeni ile olsun standartlara uygun çalışmayanların bulunduğunu öne sürdü. Erdoğan, "Bu servislerin olumsuzlukları veliler tarafından görüldüğünde da şehirdeki tüm servisler bu olumsuzluklardan nasibi alıyor. Servislere, veliler hayattaki en önemli varlıklarını emanet ediyorlar, bunun için taşımacılık tecrübeli insanlar tarafından yapılmalıdır" şeklinde değerlendirme yaptı
HİZMETİMİZİN KARŞILĞINI TAM MANASIYLA ALAMIYORUZ
Erzurum'un yaklaşık yedi ayını kar altında geçirdiğini ve yeri geldiğinde buz üstünde taşımacılık yapıldığını anlatan Erdoğan, "Bu konuda, taşımacılık yapan arkadaşlarımız gerçekten çok duyarlı. Ancak taşıma ücretleri yeterli değil. Araçların içinde can taşınıyor ve biz bu emanetlere gözümüz gibi bakıyoruz. Batı illerinde taşımacılık yapan şirketler en az 100 milyon lira alıyorlar. Kentimizde ise taşımacılık 40 milyon liraya yapılıyor. Tüm sorumlulukları üzerine aldığımız hizmetin karşılığını tam olarak alamıyoruz."