AB'DEN DOĞUYA 'SOSYAL YARDIM' DOPİNGİ
AB, Doğu Anadolu Kalkınma Programı Van alt bölgesi için 45 milyon euro, Samsun-Kastamonu-Erzurum Bölgesi Kalkınma Programı için 52.3 milyon uero, 2005 yılında başlatılacak olan Ağrı, Malatya, Kayseri ve Konya Bölgesel Kalkınma Programı için 90.6 milyon euro hibe etti.
HÜKÜMET, BÖLGELERARASI GELİŞMİŞLİK FARKLARININ AZALTILMASINI AMAÇLIYOR
Avrupa Birliği (AB), özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin bölgesel kalkınmasında kullanılmak üzere hükümete 234.9 milyon euro hibe etti.
Devlet Bakanı Beşir Atalay'ın talimatıyla AB ve Türkiye arasındaki mali işbirliği kapsamında başlatılan 'Bölgesel Gelişme Programları'na hız verildi. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kalkınmasını amaçlayan program, KOBİ'lerin geliştirilmesi, tarım ve kırsal kalkınma, turizm ve çevre konularında küçük ölçekli projeler öngörüyor. AB'den bu çerçevede, toplam 234.9 milyon euro yardım alındı. AB, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki 3 alt bölge için 47 milyon euro, Doğu Anadolu Kalkınma Programı (Van alt bölgesi) için 45 milyon euro, Samsun-Kastamonu-Erzurum Bölgesi Kalkınma Programı için 52.3 milyon uero, 2005 yılında başlatılacak olan Ağrı, Malatya, Kayseri ve Konya Bölgesel Kalkınma Programı için 90.6 milyon euro hibe etti. 2005 yılında ise Trabzon alt bölgesinin de programa alınması ile toplam 12 bölgede programlar başlatılmış olacak.
Gelir ve istihdam arttırıcı bölgesel programlarının kapsamı AB hibeleriyle daha da genişletilmiş oldu. AB'ye ekonomik ve sosyal uyumun sağlanmasına yönelik olarak 2004-2006 dönemi için Türkiye ile AB arasındaki katılım öncesi mali işbirliğinin en önemli alanlarından olan bölgesel gelişme kapsamında 'Bölgesel Gelişme Programları' hazırlandı. Bu kapsamda program öncelikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri olmak üzere Türkiye'nin en geri kalmış 12 alt bölgesi üzerinde yoğunlaştırılırken su yıl da AB hibelerinden faydalanılarak 7 alt bölgede bu programların uygulanmasına başlandı. Program ile insan odaklı bir kalkınma anlayışı doğrultusunda bölgelerin içsel potansiyellerinin harekete geçirilmesi öngörülüyor. Yerel kalkınma girişimlerinin destekleneceği ve kurumsal kapasitenin geliştirileceği program kapsamında, altyapı yatırımlarına fon sağlanacak ve kırsal kalkınma teşvik edilecek. Bu şekilde az gelişmiş bölgelerin istihdam düzeyi ve rekabet güçlerinin arttırılması yoluyla bölgelerarası ekonomik ve sosyal gelişmişlik farklılıklarının azaltılması amaçlanıyor. Uygulamaya başlanan programlar çerçevesinde KOBİ'lerin geliştirilmesi, tarım ve kırsal kalkınma, turizm ve çevre konularında küçük ölçekli projeler AB'den sağlanan hibeler ile desteklenecek.