ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kış lastiği kullanmayana 4 bin 69 TL ceza
Kış lastiği kullanmayana 4 bin 69 TL ceza
Erzurum liderliğe abone oldu
Erzurum liderliğe abone oldu
 Büyükşehir bütçe performansında bölge lideri
 Büyükşehir bütçe performansında bölge lideri
Şimşek: ‘DAP bölgesi yüzde 80 büyüdü’
Şimşek: ‘DAP bölgesi yüzde 80 büyüdü’
Erzurumspor Kutlu ile Mutlu süreçte
Erzurumspor Kutlu ile Mutlu süreçte
HABERLER>EKONOMİ
29 Mart 2011 Salı - 00:01

Nereden nereye geldik?...

Osmanlı döneminde Anadolu’nun en önemli tahıl ve hayvancılık merkezlerinden olan Erzurum’un, son 50 yıl içerisinde ciddi manada kan kaybettiği bir kez daha gözler önüne serildi.

Nereden nereye geldik?...

Samet ÖZÜNAL(GHA) – Osmanlı döneminde Anadolu’nun en önemli tahıl ve hayvancılık merkezlerinden olan Erzurum’un, son 50 yıl içerisinde ciddi manada kan kaybettiği bir kez daha gözler önüne serildi.
Dünya Gazetesi’nin 17 Ekim 1955 sayılı nüshasında, sadece Anadolu’nun değil, Tebriz, Bağdat ve Şam’ın bile ‘et deposu’ olarak tarif edilen Erzurum, bugün yurt dışından ithal edilen kasaplık canlı hayvanlarla ayakta duruyor.
“Karadeniz ve Doğu Anadolu’dan Röportajlar” başlığıyla bir yazı dizisi kaleme alan Gazeteci İsmet Yenisey, tarım ve hayvancılık geçmişine ilişkin bilgiler aktardığı Erzurum’dan, ‘Anadolu’nun et, süt ve tahıl deposu’ olarak bahsediyor. Başlattığı yazı dizisi kapsamında Erzurum’a gelen ve Et Kombinası’nda çeşitli incelemelerde bulunan Yenisey, gazetesinde kaleme aldığı yorumunda, Erzurum’un sadece Anadolu’nun değil, Tebriz, Bağdat ve Şam’ın bile et deposu olduğunu dile getiriyor. Yenisey, 1461 sonrasında, Trabzon ve İstanbul yolunun Osmanlı kontrolüne geçmesiyle birlikte, Erzurum’daki hayvan sürülerinin hem karadan, hem de denizden İstanbul’a ulaştırıldığı bilgisine yer verdiği yazısında, İstanbul’a Rumeli ve Kırım’dan da tarımsal ve hayvansal ürünler gönderildiğine vurgu yaparak, “Rumeli, Kırım vesaire yerlerden gönderilen hayvanlar arasında eti ve diğer maddeleri en kıymetlisi Erzurum’a ait olanlarmış” ifadesini kullanıyor.
1955 YILINDA ERZURUM’DA ET KONSERVECİLİĞİ İÇİN DANİMARKA İLE İŞBİRLİĞİ YAPILMIŞ
Erzurum’dan sevk edilen hayvanlar için İstanbul’da 1923 yılına kadar ajanlıklar tahsis edildiği ve alım satım işlerinin bu temsilcilikler vasıtasıyla yapıldığına işaret edilen yazı dizisinde, Erzurum’da et ve tahıl ürünlerinin çok ucuz olduğunun bilindiğine dikkati çeken İsmet Yenisey, Demokrat Parti iktidarı tarafından Erzurum’da kurulan Et Kombinası’nın, hem kesim, hem de ticari pazarlama işlevini üstlendiğini aktarıyor. Ekim 1955 yılında günlük 500 koyun ve 150–200 büyükbaş hayvan işlendiğini bildiren İsmet Yenisey, Erzurum Et Kombinası’nın bundan 56 yıl önceki durumunu şu cümlelerle bildiriyor: “Kombinada işlenen hayvanlar soğuk hava deposunda dinlendirmeye alınmakta, sonra ticari bakımdan pazarlaması yapılmaktadır. İç tüketimde ön sırayı askeri birlikler teşkil ediyor. Çiftçiler ve besiciler, getirdikleri canlı hayvanları günübirlik, yığılma olmadan satabilmekteler. İşçilerin görevlendirilmesi ise, kombina yakınından veya çevresinden ehil kimselerdir. Halk arasında, kasabı da, alanı da, satanı da memnuniyet içindeler. Şimdiki halde, 300–2000 arasında talep var. Erzurum’da, etin pişirilerek konserve edilmesi de gündemde. Bu konuda Danimarkalılar ile teknik bağlantılar kurulmuş; temaslar sağlanmış. Bağlantılar sonuçlandıktan sonra Erzurum’da et konserveciliğine de çok yakında başlanır”
 “NEREDEN NEREYE” ?...
Öte yandan Gazeteci İsmet Yenisey’in 56 yıl önce “Sadece Anadolu’nun değil, Tebriz, Bağdat ve Şam’ın bile et deposu” olarak tarif ettiği Erzurum, et ihtiyacını ise bugün yurt dışından ithal edilen kasaplık canlı hayvanlarla karşılıyor. Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü’nce 20 Mayıs’ta yapılan ihaleyle yurt dışından kasaplık canlı hayvan ithalatına başlanan Türkiye’de, ilk sevkiyat Konya’ya yapılırken, Erzurum’a ise geçtiğimiz yıl içerisinde çeşitli periyotlar halinde 4 bine yakın kasaplık canlı hayvan ithal edildi. Kırmızı et fiyatlarının tavan yapmasıyla birlikte başlatılan canlı hayvan ithalatı, piyasaların yeniden dengeye kavuşmasını sağlarken, Erzurum’daki kasapların büyük bir bölümü de, müşterilerine ithal et pazarlıyor.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Genç Girişimciler bir ilke imza attılar
Erzurum’da eğlence sektörü giderek boyut büyütüyor. 21 yaşındaki iki genç ...
TESK’ten AVM tepkisi
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, İstanbul'da başlatılan 'Shopping ...
Tarımsal Destek uygulaması start aldı
Pasinler İlçe Tarım Müdürlüğü yetkililerince yapılan açıklamada 35 tarımsal ...
 
Hayvancılıkta ‘angus açılımı’
Narman ilçesinde 2011’de bin adet Angus ırkı suni tohumlama yapılmasının ...
Erzurumlu girişimciden örnek uygulama
Erzurum’da yaklaşık 65 yıldır bal, peynir ve süt ürünleri üzerine satış ...
Organik tarım icmalleri askıya çıktı
2010 üretim sezonu Organik Tarım Desteği ile ilgili çiftçi detayındaki ...
 
Teşvikte 2011 siftahı
Hazine Müsteşarlığı Ocak 2011 Aylık Yatırım Teşvik Bülteni yayımlandı. ...
İhracatta 2010 bilançosu
Erzurum 26 milyon 299 bin 412 dolarlık ihracat hacmiyle Türkiye iller ...
Kredi talebinde daralma
Kasım 2010 döneminde, Erzurum, Türkiye iller sıralamasında, kamudan kullanılan ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hırsızlığa ‘zulüm’ dedikleri yerden buyurun!
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva