SAMET ÖZÜNAL(GHA) - 2010 üretim sezonu Organik Tarım Desteği ile ilgili çiftçi detayındaki icmaller askıya çıkartıldı. 1 Nisan tarihine kadar askıda kalacak olan icmallerin, organik tarıma geçiş yapmak için başvuruda bulunan çiftçiler tarafından kontrol edilmesi gerekiyor.
Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Erzurum Organik Tahıl Üreticileri Birliği Genel Sekreteri Mesut Kağin, “20 Haziran 2010 tarihli ve 27617 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Organik Tarım Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ kapsamında 11 Mart 2011 tarihine kadar başvuruda bulunan çiftçileri yakından ilgilendiren icmallerin askıya çıktığını bildirdi. Çiftçilerin hak edişlerine esas teşkil eden icmallerdeki bilgilerin mutlaka kontrol edilmesi çağrısında bulunan Kağin, yaşanabilecek herhangi bir ihtilaf halinde üreticilerin mağduriyet yaşayabileceklerini belirtti. Kağin, “Çiftçi detayındaki icmaller 1 Nisan 2011 tarihine kadar kendi çiftçilerin köylerinde, mahallelerinde, İl Müdürlüğü’nde ve birlikte askıya çıkartılmıştır. Çiftçilerimizin öncelikle askı belgelerinde isimlerinin bulunup bulunmadığını, T.C. Kimlik Numaraları, Desteğe Tabi Alan Toplamları (dekar) ve Toplam Destekleme Miktarlarını (TL) kontrol etmeleri gerekmektedir. Maddi hatalara ilişkin olarak yazılı itirazlar askıda kalma süresi zarfında yapılacaktır.” diye konuştu.
İtiraz olmadığı takdirde icmallerin kesinlik kazanacağına dikkati çeken Erzurum Organik Tahıl Üreticileri Birliği Genel Sekreteri Mesut Kağin, çiftçilerin mağdur olmamaları için askı belgelerinin mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini kaydetti.
ÜRETİCİ SAYISI ARTIŞ BEKLENTİSİ
Erzurum için organik tarımın yeni bir çıkış kapısı olduğunu ve tüm Türkiye’deki üretim çevrelerinin gözünün artık bu bölgeye çevrildiğini anlatan Kağin, “Organik tarım desteklemeleri dönüm başına 25 lira olarak yapılıyor. Erzurum’da geçtiğimiz yıl 3 bin çiftçimiz bu uygulama kapsamında organik tarım desteği almış ve ekonomiye önemli bir katkı sağlanmıştı. Yeni dönemde desteklerin artması ve buna paralel olarak üretime daha fazla yoğunluk kazandırılması bağlamında çalışmalarımız sürüyor. Çiftçilerimiz de aynı hassasiyeti göstererek, kendilerini çok yakından ilgilendiren icmalleri mutlaka gözden geçirsinler. Herhangi bir ihtilaf halinde ise, kontrol sertifikasyon kuruluşlarıyla temasa geçilmeli ve gerekli düzeltmeler yapılmalıdır. Çünkü itiraz olmaması halinde kayıtlar doğru kabul edilecek ve bu kez de üreticiler mağduriyetle karşı karşıya kalacaktır.” diye konuştu.