Taşınabilir ve taşınmaz tarihi eser olarak büyük zenginliğe sahip Erzurum özellikle yaz turizminde büyük öneme sahip. 20 Bin’in üzerinde tarihi esere sahip olduğumuzu belirten Müze Müdürü Mustafa Erkmen, yaz turizminin yanı sıra kış mevsiminde de kayak için Erzurum’a gelen turistlerin müzeleri ve tarihi yapıları da ziyaret etmelerinin sağlanması gerektiğini ifade etti.
ERKMEN’İN AÇIKLAMASI
Erkmen, “Türkiye’nin önemli kayak merkezlerinden olan Palandöken’deki kış turizmine paralel olarak, müzelerimizi ve tarihi alanları ön plana çıkararak kayak için gelen yerli ve yabancı turistlere şehrimizi, kültürümüzü, geleneklerimizi, insani değerlerimizi tanıtmanın mutlaka bir yolunu bulmamız gereklidir. Kayak için ilimize gelen turiste değerlerimizi tanıtmak, otele bırakacağı dövizden daha fazla önem taşımaktadır. Zaten bu tanıtım turist gelirini azaltan değil, tam tersine daha fazla harcama yapmasını gerektiren bir durumdur. Ayrıca yalnız kayak için Palandöken Dağı’na gelip şehri görmeden memleketine dönen bir turist ile Erzurum’u tanıma fırsatı bulmuş bir turist arasında da sayılamayacak kadar farklılıklar olacağı muhakkaktır. Gerek müzelerimizde gerekse tarihi alanlarımızda ve şehrimizde bu hedefe yönelik düzenlemeler yapılmalıdır. Müzelerimiz ve kültürel alanlarımızda biz bu hususları da dikkate alarak çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Bundan sonra da özellikle Mecidiye Tabyası’nın çağımızın teknolojik gelişmelerinden de faydalanılarak dikkat çekici bir Kent Tarihi Müzesi olarak açılması, yine kale içerisinde Müze Müdürlüğü’nce ve çevresinde, Büyükşehir Belediyesi’nce, Üç kümbetler ve çevresinde, Yakutiye İlçe Belediyesi’nce ve Çifte Minareli Medrese’de, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce onarım ve müze olarak açılması gibi gelişmeler dikkate değerdir. Tarih boyunca Anadolu’nun kaderini belirleyen ve bu anlamda her dönem kendisine önemli tarihi misyonlar yükleyen şehrimizin tanıtılması ve anlaşılması bakımından, son dönemlerde gerçekleştirilen bu çalışmalar büyük önem taşımaktadır.” diye konuştu.
MÜZELERİMİZDE 150 BİN ZİYARETÇİ AĞIRLADIK
Erkmen, “Müze Müdürlüğü’ne ait ilçeler dâhil bir çoğu yerleşim alanlarına uzak tarihi alanlarda olmak üzere 98 adet taşınmaz mevcuttur. Yine müzelerimizde gelecek nesillere korunmuş olarak aktarmak zorunda olduğumuz ve her biri bölgemizde yaşayan kültürlere ilişkin tarihi bir belge niteliğinde olan 20 Bin taşınır kültür varlığı bulunmaktadır. Bu eserlerle ilgili olarak depolarda koruma, onarım, bilimsel araştırma, envanter çalışmaları, fotoğraf çekimleri, yıllık eser sayımları vs. çalışmalar güvenlik tedbirleri alınarak komisyonlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Müzelerimizin, 1990’lı yıllara kadar yıllık 5–6 bin civarında olan ziyaretçi sayısı, bugün 150 binlere ulaşmıştır. Gerek yeni projelerle gerekse var olan müzelerimize gelişen teknolojileri de katarak bu ziyaretçi sayılarını daha üst seviyelere ulaştırma gayreti içerisinde olunacaktır.” şeklinde konuştu.