Bitlis’in Adilcevaz ilçesindeki köylerde yaşayan vatandaşların vazgeçilmezi olan tandır ekmeği, damaklarda bıraktığı leziz tadıyla sofraların baş tacı olmaya devam ediyor.
Pişirilmesi oldukça zor olmasına rağmen sofralardan eksiltilmeyen tandır ekmeği, Adilcevaz ilçe merkezinde birçok hanede yok olmaya yüz tutarken, bu gelenek ilçeye bağlı köylerde yaşatılmaya devam ediyor. Sabahın ilk ışıklarıyla akşamdan yoğurdukları hamuru tandırlarda pişirmeye başlayan kadınlar, soğuk kış şartlarına rağmen pişirdikleri ekmekle evlerinin ekmek ihtiyacını karşıladıklarını belirttiler. Tandırda ekmek pişirmenin çok zor olduğuna ve ustalık gerektirdiğine değinen Hüsnücemal Emen isimli kadın, tandırda pişirdikleri ekmeğin daha bereketli ve lezzetli olduğunu ifade ederek, “Köyümüzde her evde ortalama 7-8 nüfus yaşamaktadır ve bu nedenle evimizin ekmek ihtiyacını karşılamak için hemen hemen her sabah tandırlarımızı yakarak evimizin günlük ekmek ihtiyacını karşılıyoruz. Tandır ekmeği bizim için bir yaşam tarzı haline gelmiş ve zamanımızın çoğunu tandırda geçiriyoruz. Tandırda ekmek pişirmek çok zor bir iş olmasına rağmen bu işi severek yapıyoruz” dedi.