Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde eğitim kalitesini geliştirmeye yönelik faaliyetler kesintisiz devam ediyor. Eğitim programlarının kalitesini dış değerlendirme alarak belgelendirmek için MÜDEK'e başvuruda bulunan Mühendislik Fakültesi’ne sevindirici haber geldi. Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cafer Çelik, “Dış değerlendirme çalışmalarının sonucunda Mühendislik Fakültesi İnşaat, Çevre ve Makine Mühendisliği Bölümlerinde yürütülen lisans eğitim programları, Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK) tarafından 30 Eylül 2013 tarihine kadar 3 yıl süreyle akredite edildi.” dedi.
MÜDEK’in ayrıca Avrupa Mühendislik Eğitimi Akreditasyon Ağı (ENAEE - European Network for Accreditation of Engineering Education) tarafından bu programlara 3 yıl süreli olarak EUR-ACE etiketi verildiğini kaydeden Çelik, Kimya Mühendisliği Bölümü’nün ise, 1 yıl süreli akreditasyon ve 1 yıl süreli EUR-ACE etiketi aldığını bildirdi.
//TÜRKİYE’DE SADECE 17 MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNİN AKREDİTASYON BELGESİ VAR
100'ün üzerinde Mühendislik Fakültesi'nin bulunduğu Türkiye’de, MÜDEK'ten akreditasyon belgesi almaya hak kazanan Mühendislik Fakültesi sayısının sadece 17 olduğuna dikkati çeken Çelik, bu belgelerin Avrupa'da geçerli olmasının, konunun önemini daha da artırdığını kaydetti. Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cafer Çelik, akreditasyon belgelerinin Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak’ın desteği ve fakülte personelinin gayretli çalışmaları ile elde edildiğini belirterek, bu süreçte katkısı olan herkese teşekkür etti. Çelik, üçüncü dönem mezunlarını veren Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü için akreditasyon başvurusunu ise, bu yılın sonunda yapmayı planladıklarını söyledi.
//DEKAN ÇELİK, AKREDİTASYON BELGESİNİ VEREN MÜDEK HAKKINDA BİLGİLER VERDİ
Dekan Prof. Dr. Cafer Çelik, MÜDEK’in yapısına ilişkin olarak bilgiler de verdi. Çelik, “Ulusal ve uluslararası tanınırlılığı ve tüzel kişiliği olan bir sivil toplum kuruluşudur. MÜDEK'in amacı, farklı disiplinlerdeki mühendislik eğitim programlan için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yaparak Türkiye'de mühendislik eğitiminin kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunmak, böylece, güncel ve gelişmekte olan teknolojileri kavrayan, daha iyi eğitilmiş ve daha nitelikli mühendisler yetiştirilerek toplumun refahının ileri götürülmesini sağlamaktır. MÜDEK'in verdiği akreditasyon belgeleri ülkemizde olduğu kadar Avrupa Birliğinde de geçerlidir. Çünkü MÜDEK bir akreditasyon kuruluşu olarak YÖK tarafından tanındığı gibi, ENAEE tarafından da EUR-ACE etiketi vermek üzere yetkilendirilmiştir.” diye konuştu.
Akreditasyon belgesinin, öğrenciler, mezunlar ve veliler açısından da büyük bir önem taşıdığını vurgulayan Çelik, şöyle konuştu: “Yeni tercih yapacak bir öğrenci, tek başına bütün mühendislik fakültelerinin öğretim programlarını, akademik kadrolarını, altyapısını ve bunların yeterli olup olmadıklarını inceleme olanağına sahip olamaz. Bununla birlikte, bütün bu incelemeleri yapan akreditasyon kurutuşu olan MÜDEK'ten akreditasyon almış olan mühendislik bölümlerini rahatlıkla tercih edebilir. Akreditasyon belgesine sahip mühendislik programlarından mezun olan bir mühendis ise iş ve lisansüstü eğitim başvurularında bunu bir avantaj (veya artı puan) olarak kullanabilir.” dedi.