2010 yılına ait ‘Yem Bitkisi Destekleme Primi’ başvuruları sona erdi. Mayıs aşında başlayan ve 5 Temmuz’da sona eren başvurular kapsamında; Erzurum’da 351 çiftçinin destek talebi kabul edildi.
//HARMANDAR’IN DEĞERLENDİRMESİ
Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın Yem Bitkisi Desteklemeleri için tanıdığı başvuru süresinin sona erdiğini söyledi. Geçtiğimiz yıl 475 çiftçinin başvuruda bulunduğu destekleme primleri için bu yıl 351 çiftçinin talepte bulunduğunu belirten Harmandar, destekleme ödemelerinden yonca, korunga, yapay çayır mera ile fiğ, macar fiği, burçak, mürdümük, sorgum, sudan otu, hayvan pancarı, yem şalgamı ve mısır silajı gibi yem bitkileri üreten çiftçilerin faydalanabildiklerini kaydetti. 2010 yılında tarlasına yonca eken bir çiftçinin, devletten dönüm başına 115 kuruş destekleme primi alacağını anlatan Harmandar, “Korunga eken çiftçilerimiz 80, silajlık mısır eken çiftçilerimiz 65 kuruş ve fiğ eken çiftçilerimiz de, dönüm başına 30 kuruşluk destekleme primi alacaklar.” diye konuştu. Başvuru sayısındaki düşüşün nedenini ise, çiftçilerin çok yıllık yem bitkilerine yönelmesi olarak açıklayan Harmandar, çok yıllık yem bitkiler için dönüm başına daha yüksek prim ödendiğine işaret ederek, çiftçilerin bu nedenle tercihlerini tek yıllık yerine, çok yıllık bitkilerden yana yaptıklarını ifade etti.
HARMANDAR: ÖDEMELERİN EKİM’DE YAPILMASINI İSTİYORUZ…
Öte yandan Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar, çiftçilere yem bitkisi üretimine karşın dönüm başına ödenen destekleme primlerinin tahsilatı için Ekim ayını işaret etti. Ödemelerin Ekim ayında yapılmasının, yeni yıla hazırlık yapan ve tohumluk temin etmek durumundaki çiftçiler için büyük bir imkan olacağını dile getiren Mücahit Harmandar, “Böyle bir dönemde çiftçinin elinde nakit paranın bulunması, tohumluk temini ve kışa hazırlık noktasında fevkalade önemli bir imkan olacaktır. Böylece yapılan desteklemeler de; bir yerde amacına ulaşmış olacaktır.” diye konuştu.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın üretimi artırmaya yönelik olarak ödediği destekleme primlerinin, tarımsal üretime renk kattığını ifade eden EZO Başkanı Harmandar, özellikle son yıllarda yem bitkilerine yönelen çiftçinin, doğrudan hayvancılık faaliyetlerine de olumlu yönde katkı sağladığını belirtti. Yem bitkilerinden kaliteli kaba yem elde edildiğini söyleyen Harmandar, “Yem bitkilerinden elde edilen kaliteli kaba yemler, doğrudan hayvancılık faaliyetlerinde değerlendirildiği için et ve süt verimi de artırılmış olunuyor.” ifadelerini kullandı.