//GIDA GÜVENLİĞİ
Gıda Mühendisleri Odası'nın verilerine göre; Türkiye'de 40 bin civarında gıda işletmesi hizmet veriyor. Bu iş yerleri Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nda görevli 5 bin uzman tarafından denetleniyor. Gıda güvenliğinin sağlanması konusunda ayrıca 20 bin civarında mühendis sorumlu teknik yönetici unvanı ile görev yapıyor. Ancak TBMM'de Tarım Komisyonu'nda yapılan görüşmelerin yasallaşması durumunda bu mühendislerin işini kaybedebileceği belirtiliyor. Komisyonda görüşülen 'Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanun Tasarısı'na göre 30 beygir gücü ve 10'un üzerinde çalışanı bulunan işletmelere istihdam zorunluluğu getiriliyor. Gıda mühendislerine göre tasarının kabul edilmesi ve yasallaşması durumunda hem halk sağlığı tehlikeye girecek hem de 20 bin civarında mühendis işini kaybedecek.
//ATAMAN’IN DEĞERLENDİRMESİ
Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Yönetim Kurulu Başkanı Petek Ataman, denetçi sayısının yeterli olmadığını ve halkın sağlığı için bu sayının artırılması gerektiğini söyledi. 30 beygir gücü ve 10'un üzerinde çalışanı bulunan işletmelere istihdam zorunluluğu bulunduğunu kaydeden Ataman, Türkiye'deki 40 bin işletmenin yüzde 80'inin 10'un altında çalışanı bulunan işletmelerden oluştuğunu belirtti. TBMM'de görüşmeleri devam eden 'Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanun Tasarısı'na değinen Petek Ataman, halkın sağlığı için bu tasarıda değişiklikler yapılması gerektiğini söyledi. TBMM'de tarım komisyonlarının toplantılarına katıldıklarını, görüşlerini belirttiklerini anlatan Ataman, alt komisyonda yapılan görüşmelerde 20 beygir gücü ve 5 çalışanın üzeri çalışanı bulunan işletmelere istihdam zorunluluğu getirilmesinin kabul edildiğini ancak önergenin tekrar bir önceki haline getirildiğini ifade etti.
//GIDACILARIN BEKLENTİSİ
Şu an TBMM'deki çalışmaların devam ettiğini dile getiren Ataman, konuyla ilgili yasanın anayasa değişikliğinden sonra görüşüleceğini söyledi. Başbakan Tayyip Erdoğan'dan randevu istediklerini ve konuyu kendisiyle de paylaşacaklarını vurgulayan Ataman, "Avrupa Birliği müzakereleri kapsamında bu yasanın geçmesi gerekiyor. Tarım Komisyonu'ndan geçti, genel kurulda görüşülmeyi bekliyor. Görüşlerimizi dile getirdik, elimizdeki rakamları verdik. Bu yasa çıktığında orta ve küçük ölçekteki işletmelerin yüzde 80'inde gıda veya diğer alanlardaki mühendislerin çalışması gerekmeyecek. Mandıralar bu kapsam dışında kalacak. " dedi.