ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ATAUNİV’den Bölgeye teknolojik dönüşüm vizyonu
ATAUNİV’den Bölgeye teknolojik dönüşüm vizyonu
Boksta ETÜ farkı
Boksta ETÜ farkı
TFF Futsal Ligi ön eleme turu maçları başladı
TFF Futsal Ligi ön eleme turu maçları başladı
İspir'de belgeselleri aratmayan görüntü
İspir'de belgeselleri aratmayan görüntü
Şehir Hastanesi 2024 verileri açıklandı
Şehir Hastanesi 2024 verileri açıklandı
HABERLER>EĞİTİM
26 Aralık 2024 Perşembe - 06:31

YÖK akredite verilerini değerlendirdi

Türkiye’de en az bir akredite lisans programı bulunan üniversite sayısı 116, akredite olan toplam program sayısı ise bin 209 oldu.

YÖK akredite verilerini değerlendirdi

Türkiye’de en az bir akredite lisans programı bulunan üniversite sayısı 116, akredite olan toplam program sayısı ise bin 209 oldu.

Türkiye, 208 üniversitesi, 185 bin akademisyeni ve 350 bini uluslararası olmak üzere 7 milyonu aşkın öğrencisiyle yükseköğretim alanında dünyada önemli bir ülke konumunda bulunuyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), kapasite artışıyla birlikte kalitenin de en üst seviyeye ulaşması için çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye’de akredite olan programların sayısı günden güne artarken, 2024 Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu’na göre 2023 YKS Kılavuzu'nda en az bir akredite lisans programı bulunan üniversite sayısı 116 oldu. Akredite olan toplam program sayısı ise bin 209 olarak gerçekleşti. 42 üniversite, 10 ve üzerinde akredite lisans programına sahip bulunuyor. Yıllara göre bakıldığında ise üniversitelerin akredite lisans program sayısı ortalaması 2018’de yüzde 6,89 iken, 2023 yılında 10,42’ye ulaştı. Bu oran 2022’de 9,46 olarak gerçekleşmişti. Türkiye’de akredite lisans programı sayısının en yüksek olduğu üniversite, 56 programla İstanbul Gelişim Üniversitesi olurken, onu 55 programla Sakarya Üniversitesi, 42 programla Hacettepe Üniversitesi takip etti. Atatürk Üniversitesi 41 programla dördüncü, Ege Üniversitesi 39 programla beşinci, Erciyes Üniversitesi 35 programla altıncı, İstanbul Teknik Üniversitesi 34 programla yedinci, Başkent Üniversitesi 33 programla sekizinci, Yıldız Teknik Üniversitesi 31 programla dokuzuncu, İstanbul Medipol Üniversitesi 29 programla 10. sırada yer aldı.

Yeni açılacak doktora programlarına akreditasyon şartı getirildi

YÖK Başkanı Erol Özvar, YÖK olarak önümüzdeki dönemde bir taraftan kapasiteyi artırmaya devam ederken, diğer taraftan da kalite odaklı anlayışı yükseköğretim sisteminin merkezine yerleştirme çabalarının kararlılıkla devam edeceğini vurguladı. Özvar, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Kurumsal vizyonumuzu oluşturan bütün hususlar, uygulamakta olduğumuz kalite odaklı anlayışın birer sonucudur. Üniversitelerimizde de benzer bir anlayışın hâkim olmasına özel önem veriyoruz. Bu anlayışla üniversitelerimizi kalite süreçlerine uyum sağlamaları yönünde bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sürekli olarak teşvik etmeye ve desteklemeye devam edeceğiz. Bu anlayışımızın bir tezahürü olarak doktora programı açmak üzere başvuran üniversitelerimize akredite program sahibi olma şartı getirmiş bulunuyoruz. Benzer şekilde fakülte, yüksekokul, enstitü, araştırma ve uygulama merkezi gibi akademik birimler kurmak için de önümüzdeki dönemde akreditasyon şartı getiriyoruz. Bu girişimimiz yükseköğretimde kaliteyi önceleyen anlayışımızın bir yansımasıdır. 2027 yılına kadar üniversitelerimizin tamamının akreditasyon süreçlerini tamamlamasını bekliyoruz.”

 

“Uluslarararası öğrencilerin sayısı kadar kalitesinin de artması önceliğimiz”

Özvar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Türkiye’nin uluslararası öğrenci çekme konusunda daha büyük rakipleri ortaya çıkacaktır. Yükseköğretim kurumları olarak bu rekabete şimdiden hazırlanmamız gerekmektedir. Bugün itibarıyla uluslararası öğrenci sayımız 350 bine ulaşmışsa da bu sayıyla iftihar etmek çok doğru bir yaklaşım değildir. Uluslararası öğrenci sayısının artması kadar uluslararası öğrencilerin kalitesinin de artmasını birinci öncelik haline getirmemiz gerekmektedir. Eğer gerekli mevzuat altyapısı çalışmalarını tamamlamaz, üniversiteler olarak uluslararası öğrenci hareketliliği konusunda dünya standartlarında işlemler tesis etmezsek Türk üniversitelerinin itibarına yönelik dünya ölçeğinde olumlu itibarımız kaybolabilir.”

Akreditasyon, YÖK Başkanlığı tarafından belirli bir alanda önceden belirlenmiş akademik ve alana özgü standartların bir yükseköğretim programı ve yükseköğretim kurumu tarafından karşılanıp karşılanmadığını ölçen değerlendirme ve dış kalite güvence sürecidir. YÖK tarafından 2019 yılından bu yana yürütülen “Üniversite İzleme ve Değerlendirme” çalışmaları çerçevesinde üniversitelerin gelişimini izlemek ve değerlendirmek amacıyla her yıl Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu yayımlanıyor.

 
'Türkiye Adalet Akademisi Kanunu’ Komisyonda
 
'İnşallah 2025 bir önceki seneden daha iyi olacak'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tekin eğitim gündemini paylaştı
Tekin, “Mülakatlarda herhangi bir mağduriyetin olması için hukuksuzluk ...
Erzurum, Eğitimde bilişime odaklandı
İl Millî Eğitim Müdürlüğü, Atatürk Üniversitesi ve Türkiye Bilişim Derneği ...
Tekin’den Eğitim sistemi değerlendirmesi
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin odağında ...
 
ATAUNİV Dünya’da ilk 246’da
Dünyanın saygın üniversitelerinin çevre ve sürdürülebilirlik performanslarını ...
ATAUNİV bilimsel başarılarıyla sıra atladı
University Ranking by Academic Performance Laboratuvarı (URAP), 2024-2025 ...
'Türkiye çağ atlayacak icraatların altına imza attı'
Karabük'te AK Parti 8. Olağan İl Kongresi'ne katılan Milli Eğitim Bakanı ...
 
Tekin’den öğretmenlere teşekkür
Tekin, "Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde son 22 yılda (eğitime) yapılan ...
Tekin’den öğrenci ve öğretmenlere sürpriz ziyaret
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Bartın'a giderken yol güzergâhında bulunan ...
Atatürk Üniversitesi ilk 10'da
Sıralamada Ege Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
İtibarın Sınırı
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Maskesiz gezenimiz var mı?
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva