Yakutiye Müftülüğü Şube Müdürü Eyüp Karakelle, Toplumun bazı kesimlerinde gerçek bilinen yanlışlara değinerek önemli uyarılarda bulundu. ‘İki dini bayram arasında düğün olmaz’ sözünün yanlışlığını öne çıkaran Karakelle, baykuşun ötmesi, ezan okunurken köpeğin uluması, horozun vakitsiz ötmesi, insanların önünden kara kedinin geçmesi, yolda giderken aracın önünden tavşan geçmesi gibi uğursuz sayılan bu tür durumların gerçeklikle hiçbir alakasının olmadığını belirtti.
Türkiye’nin genelinde yer alan iki bayram arasında düğün yapılmaz hurafesine açıklık getiren Karakelle, “Günler ve gecelerle ilgili; 2 bayram arasında nikâh ve düğün yapmak. Bu hurafe Müslüman toplumumuz olan Türkiye’nin genelinde olan bir sorundur. Bu inanışın kesinlikle bir gerçekliği bulunmamaktadır. Bazı ziyaret yerlerinde mum yakmak; gece vakti tırnak kesmek; Cuma ve arife günlerinde çamaşır yıkamak, dikiş dikmek, temizlik yapmak; Salı ve Çarşamba günlerinde yola çıkmak gibi uğursuz sayılan durumlarda yanlıştır. Peygamber efendimiz İslam’da uğursuz saymak yoktur diye buyuruyor. Hayvanlarla ilgili; baykuşun ötmesi, ezan okunurken köpeğin uluması, horozun vakitsiz ötmesi, insanların önünden kara kedinin geçmesi, yolda giderken aracın önünden tavşan geçmesi gibi uğursuz sayılan bu tür durumların gerçeklikle hiçbir ilgisi yoktur. Bu tür inanışların dinimizde hiçbir yeri ve İlmi acıtan da hiçbir değeri yoktur.” dedi.
TOPLUMLARINDA OLUŞTURDUĞU HURUFELER
Hurafenin ne anlama geldiğini anlatan Karakelle, “Halkımız arasında yanlış olarak bilinen batıl inanışlar ve hurafelerin yaygınlaştığını görmekteyiz. Bunun çeşitli sebepleri var. Ancak konuya geçmeden önce bunu kısaca tarif etmek istiyorum. Hurafe, gerçekle ilgisi olmayan şeylerdir. Bölgelerden bölgelere göre farklılık göstermesine rağmen dönem manada insanımızın hurafe olarak inandığı şeylerin başında, inanç esaslarıyla ilgili konularda karşımıza çıkıyor. Bir diğer konu ise insanoğlunun yaşadığı hayatta yeme-içmede, giyim-kuşamda veya doğal çevreyle ilgili olan yanlışlıklardan ortaya çıkıyor.” diye konuştu.
‘BATIL İNANIŞLARIN DİNİMİZDE YERİ YOKTUR’
Hurafeler gibi batıl inançlarında toplumumuzda büyük yer edindiğini ifade eden Karakelle, “Batıl dinlerden günümüze kadar gelen inançlar var. Haftalık, aylık olarak yayınlanan basın, yayın organlarında bunlara özelikle yer veriliyor. Bunların başında medyumculuk, falcılık gibi konular gündeme getiriliyor. Sihir ve büyü konuları da yer alıyor ve özellikle bu konuda gençlerin kafasının karışmasına sebebiyet veriliyor. Bunlardan sakınmak gerekmektedir. Kadınlar hakkında geçmişten günümüze kadar gelen batıl inanışlar var. Kadının eksik akıllı olduğu, kadının umursuz olduğuna dair her türlü inanış yanlış olan inanıştır.” şeklinde konuştu.