ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Uzundere'de bulutlar görsel şölen oluşturdu
Uzundere'de bulutlar görsel şölen oluşturdu
Vali Çiftçi’ye GÖKSEM brifingi
Vali Çiftçi’ye GÖKSEM brifingi
Vali Çiftçi’den trafik uyarısı
Vali Çiftçi’den trafik uyarısı
3 taraftar hakkında soruşturma
3 taraftar hakkında soruşturma
Doğa ve Bilim Okulu projesi başladı
Doğa ve Bilim Okulu projesi başladı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
27 Şubat 2015 Cuma - 04:00

Müftü Yazıcı’dan hurafe tepkisi

M.COŞKUN-Yakutiye Müftüsü Osman Yazıcı, bidat ve hurafelerin hayatımızın hemen hemen her alanına girdiğini ve bunların mutlak surette terk edilmesi gerektiğini belirtti

Müftü Yazıcı’dan hurafe tepkisi

Toplumsal yaşamdan bireysel yaşama kadar hal ve hareketlerimizi belirlemiş birçok düşünce ve durum sadece bir hurafeden ibaret. Türkiye’de bir çok kez gündeme gelen türbe ziyaretlerinden, nikâh ve düğün zamanına kadar kapsayan yanlış bilinen inanışlar, kişiyi şirk koşmaya kadar götürebiliyor. Her hafta GÜNEBAKIŞ’a bin konu üzerinde demeç veren Yakutiye Müftüsü Osman Yazıcı, bu hafta da Bidat ve Hurafeler hakkında bilgilendirdi.
BİDAT VE HURAFE NEDİR?
Bidat ve Hurafenin ne anlama geldiğini anlatan Yazıcı, “Halkımız arasında yanlış olarak bilinen batıl inanışlar ve hurafelerin yaygınlaştığını görmekteyiz. Bunun çeşitli sebepleri var. Ancak konuya geçmeden önce bunu kısaca tarif etmek istiyorum. Bidat, dine sonradan sokulan şeylerdir. Hurafe de, gerçekle ilgisi olmayan şeylerdir. Bidat ve Hurafeler toplumumuzda birbiriyle eş manada kullanılmaktadır. Bölgelerden bölgelere göre farklılık göstermesine rağmen dönem manada insanımızın bidat ve hurafe olarak inandığı şeylerin başında, inanç esaslarıyla ilgili konularda karşımıza çıkıyor. Bir diğer konu ise insanoğlunun yaşadığı hayatta yeme-içmede, giyim-kuşamda veya doğal çevreyle ilgili olan yanlışlıklardan ortaya çıkıyor.” dedi.
LOĞUSA KADIN VE YENİ DOĞAN ÇOCUK HURAFELERİ
Loğusa kadınlara yönelik yapılan tutum ve davranışlara dikkat çeken Yazıcı, “Bu hurafe ve bidatları gözetlemek gerekirse, özellikle aile hayatıyla ilgili olanlara baktığımızda; Kadının eve gelin olarak gelmesinde evdeki hayatı boyunca özellikle çocuklarının dünyaya gelmesiyle, çocukların yaşamaları dönemlerinde ve bilhassa çocukların yeni doğumu sırasındaki loğusa kadınlarla ilgili durumlarda ciddi manada hurafelerini görmekteyiz. Loğusa kadının yanında mutlaka birilerinin bulunması, eğer yalnız kalırsa yastığın altında iğne veya bıçak bulundurulması, odada süpürge olması ve buna benzer bir takım inanışlarda karşı karşıya gelmekteyiz. Çocuğun daha doğar doğmaz göbeğinin kesilmesi ve göbek bağının okul bahçesine gömülürse öğretmen olacağına, camiinin bahçesine gömülürse veya cami duvarına konulursa çocuğun dindar kişi olmasına inanılması gibi geleceğe yönelik yanlış inanışların olduğunu görmekteyiz. Bütün bunların yüce dinimiz İslam’ın temel kaynaklarının bilinmemesi, yanlış bilgi sahibi olunması ve belki Allah katında, Yüce Rabbimizin bizim hakkımızdaki hayır muradı konusunda bilgi eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bizler bilgilerimizi sağlam kaynaklara dayandırmalı ve sonrada elimizden gelen gayreti sarf edip sonucunu Cenabı Allah’tan beklemeliyiz.” şeklinde konuştu.
‘BATIL İNANIŞLARIN DİNİMİZDE YERİ YOKTUR’
Yazıcı, “Batıl dinlerden günümüze kadar gelen inançlar var. Haftalık, aylık olarak yayınlanan basın, yayın organlarında bunlara özelikle yer veriliyor. Bunların başında medyumculuk, falcılık gibi konular gündeme getiriliyor. Sihir ve büyü konuları da yer alıyor ve özellikle bu konuda gençlerin kafasının karışmasına sebebiyet veriliyor. Bunlardan sakınmak gerekmektedir. Kadınlar hakkında geçmişten günümüze kadar gelen batıl inanışlar var. Kadının eksik akıllı olduğu, kadının umursuz olduğuna dair her türlü inanış yanlış olan inanıştır.” diye konuştu.
İKİ BAYRAM ARASINDA DÜĞÜN OLUR MU?
Türkiye’nin genelinde yer alan iki bayram arasında düğün yapılmaz hurafesine açıklık getiren Yazıcı, “Günler ve gecelerle ilgili; 2 bayram arasında nikâh ve düğün yapmak. Bu hurafe Müslüman toplumumuz olan Türkiye’nin genelinde olan bir sorundur. Bu inanışın kesinlikle bir gerçekliği bulunmamaktadır. Bazı ziyaret yerlerinde mum yakmak; gece vakti tırnak kesmek; Cuma ve arife günlerinde çamaşır yıkamak, dikiş dikmek, temizlik yapmak; Salı ve Çarşamba günlerinde yola çıkmak gibi uğursuz sayılan durumlarda yanlıştır. Peygamber efendimiz İslam’da uğursuz saymak yoktur diye buyuruyor. Hayvanlarla ilgili; baykuşun ötmesi, ezan okunurken köpeğin uluması, horozun vakitsiz ötmesi, insanların önünden kara kedinin geçmesi, yolda giderken aracın önünden tavşan geçmesi gibi uğursuz sayılan bu tür durumların gerçeklikle hiçbir ilgisi yoktur. Bu tür inanışların dinimizde hiçbir yeri ve İlmi acıtan da hiçbir değeri yoktur.” şeklinde konuştu.
TÜRBE ZİYARETLERİNDE ŞİRKE GİRMEYİN
Yazıcı, “En önemli konulardan bir tanesi de türbelerle ilgilidir. Türbe ziyaretleriyle ilgili ciddi manada sıkıntılar mevcut. Efendimiz, kabir ziyaretinde bulunmayı bize tavsiye ediyor ki ölümü hatırlayalım ve ölüm için hazırlıklı olalım, bu sebepten dolayı bizler tanıdıkların kabirlerini ziyaret eder, onlarında üzerlerine dualar ederiz. Ancak büyük insanlar, ileri gelen zatların kabirleri ziyaret edildiğinde, onları diğer kabirlerden farklı görmemek lazımdır. Diğer kabirlerdeki yapmış olduğumuz vazifeleri, vecibeleri burada da yerine getirmemiz esastır. Özellikle önemli insanların kabir ziyaretlerinde onlara dua edilip eğer kabirde yatandan bir şey isteniliyor, medet umut ediliyorsa bu tehlikeli bir durumdur, İslam’ın tevhit inancıyla bağdaşmamaktadır ve bu davranış kişiyi şirke kadar götürebilir.” dedi.

 
Davutoğlu,‘Bizler, halkın memurlarıyız’
 
Ağar seçmenlerle istişare etti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Yardımlar, gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmalı’
Zengin, muhtarlarıN mevzuata uymaları ve yardımların gerçek ihtiyaç sahiplerine ...
Dadaşlardan, Şah Fırat Operasyonuna destek
Politics araştırma şirketi, Şah Fırat operasyonu ile ilgili İstanbul, ...
Koruyucu Aileler eğitim süreci devam ediyor
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü koruyucu ailelere yönelik eğitim ...
 
23 yıldır dinmeyen acı
Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanlı, Hocalı katliamının, insanlığa ...
Erzurum’dan Kazan’a Ticaret Köprüsü
DAİB “Bölgenin Hedef Pazarı Konumundaki ülkelerle bölgeden Gıda İhracatının ...
Erzurum’un bilimsel gururu oldu
İsviçre’nin Cenevre kentindeki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN’de ...
 
Yazıcı ‘Selam’ın önemini paylaştı
M.COŞKUN-Yakutiye Müftüsü Osman Yazıcı, bu hafta “İman etmenin yolu birbirimizi ...
Erzurum’da yaşamayı seçtiler
Kastamonu’da doğup Türkiye’nin başka illerinde yaşayan kişilerin oranı ...
Türkiye Göç Haritası açıklandı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Diyarbakır Bölge Müdürü Salih Uras, Türkiye’nin ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva