ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Akpunar örnek davranışı ödüllendirdi
Akpunar örnek davranışı ödüllendirdi
Cengizhan ve Mustafa Fettahoğlu 1461 Trabzon'da
Cengizhan ve Mustafa Fettahoğlu 1461 Trabzon'da
ETÜ Ekoloji ve İklim Topluluğu’ndan örnek proje
ETÜ Ekoloji ve İklim Topluluğu’ndan örnek proje
Sarıkamış Şehitlerine vefa
Sarıkamış Şehitlerine vefa
Kars-Iğdır-Nahçıvan Demiryolu projesinde kamulaştırma
Kars-Iğdır-Nahçıvan Demiryolu projesinde kamulaştırma
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
4 Şubat 2009 Çarşamba - 00:19

Erzurum Evleri Sanat Şaheseri

Eski Erzurum evlerinin, mimari üslup açısından birer sanat şaheseri olduğu kaydedildi. Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Aktemur, eski Erzurum evlerinin, başta plan ve sahip olduğu özellikler açısından mimari birer sanat eseri olduğunu söyledi.

Erzurum Evleri Sanat Şaheseri

TARİHİ EVLER BİRER ZİYNET
Erzurum evlerinin en büyük özelliğinin, iklime uygunluk ve depreme dayanıklılık gibi önemli detayların hesaba katılarak inşa edilmesi olduğunu vurgulayan Aktemur, bu evlerin şekillenmesinde, yöredeki sosyal ve kültürel yaşam biçiminin de etkili olduğunu kaydetti. Klasik ve geç dönem özelliklerinde inşa edilen Erzurum evlerinin, iki ana başlık halinde ele alınabileceğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Aktemur, 19. yüzyılın sonu ve 20. yüzyılın başlarında mimari tarzın değiştiğini belirtti.
TANDIR EVİ VE SELAMLIK
Klasik Erzurum evlerinde, evin merkezini tandır evinin teşkil ettiğini anlatan Aktemur, alt kattaki kiler, aile bireylerinin oturduğu harem odaları ve girişin gerisinde de yer avlularının bulunduğunu aktararak, hatta bazı örneklerde ahırla bile tandırın bağlantısının bulunduğunu dile getirdi. Sözü edilen tandır evinin sadece yemek ve ekmek pişirilen yer olmadığına dikkati çeken Ali Murat Aktemur, bu bölümde soğuk kış günlerinin neredeyse tamamının geçirildiğini kaydetti. Aktemur, tandır evlerinin günlük yaşamda edindiği yer nedeniyle ocak, raf, seki, kurum ve hatta kırlangıç tavanı ile göz estetiğine hitap ettiğini söyleyerek, klasik Erzurum evlerinin üst kattaki en önemli biriminin ise, selamlık olduğunu ifade etti.
Selamlık birimlerinin, tavanları, yüklük ve kandilleri ile Türk ahşap işçiliğinin ve Türk’ün ince estetik anlayışının zengin örnekleriyle dolu olduğunu kaydeden Aktemur, “Klasik Erzurum evleri, Türk ahşap işçiliğinin en zengin örneklerinin görülebileceği sanat yapılarıdır” dedi.
HEPSİ DE DEPREME DAYANIKLI YAPILMIŞ
Erzurum evlerinde malzeme olarak köşelerde kaba taş kullanıldığını aktaran Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Aktemur, duvarların yapım şeklinde ise, depreme karşı alınan tedbirlerin göze çarptığını dile getirdi. Duvarların, depreme tedbir olarak aşağıdan yukarıya doğru daralmak suretiyle yapıldığını belirten Aktemur, yine duvar aralarına konulan hatılların, esmene kabiliyetleri nedeniyle muhtemel bir deprem karşısında koruyucu özellik taşıdığını kaydetti. Pencerelerin ise, dıştan içe doğru genişleyen mazgal pencere niteliğinde olduğunu anlatan Aktemur, bu mimari tarzın taşıdığı amacın da, gün ışığından daha çok faydalanma ve soğuktan daha az etkilenme olduğunu ifade etti.
19.YÜZYIL EVLERİ VE MİMARİDE SADELİK
19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarında, Erzurum’daki yapılarla ilgili olarak değişimlerin göze çarptığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Aktemur, bu dönemde Batılı mimari tarz ile Baltık üslubunun kaynaştırılmaya başlandığını belirtti. Söz konusu dönemin genel özellikleri olarak, Türk mimarisinin yabancı olduğu iç içe silmelerden oluşan yuvarlak kemerli söveler, taş plasterli kapılar, kemerli balkonlar, yuvarlak, kemerli dışa taşkın söve ve pencereler ve kilit taşlarının dikkat çektiğini vurgulayan Aktemur, bu tarzda inşa edilen Erzurum evlerinde içeride sadeliğin söz konusu olduğuna işaret etti. Nenehatun Kız Lisesi, Erzurum Lisesi, Şair Nef’i İlköğretim Okulu, Kongre Binası ve Numune Hastanesi binasının, Baltık mimarisi üslubu ile inşa edildiğini kaydeden Aktemur, bu yapıların, yüksek kapı ve pencereleri, zengin profilli yuvarlak kemerli kapıları ve dikdörtgen fonlu dışa taşkın pencereleriyle dikkat çektiklerini sözlerine ekledi.   
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İlhan Gedik 6 Temmuz 2011 Çarşamba 16:51

Bu resimde gordugunuz evin sahibinin ogluyum. Cocuklugum bu evde gecti 17 yasımda universite icin bu evden ayrıldım.Babam hayatta ve 90 yasındadır ben 60 yasımdayım ve istanbulda yasıyorum . 3 yıldan beri Erzuruma gitmemistim 2 temmuz 2011 tarihinde bu evi zıyaret ettigimde bu saheserin cokmek uzere oldugunu gordum. Babama danıstıgımda eski eser kayıtlı ben birsey yapamıyorum dedi. yapılabilecekler konusunda fikri olanlar lutfen bize bıldırsin. İLHAN GEDİK igedik@superonline.com

Yorumu oyla      6      4  
dilek 20 Mart 2009 Cuma 17:08

EDİTÖR:Yorumunuz, galiz ithamlar içerdiği için yayına konmamıştır.

Yorumu oyla      6      4  
Burak Kurnuç 17 Şubat 2009 Salı 01:47

Ben Karabükte öğrenciyim, her hafta sonu safranboluya gidip geziyorum, insanlar evlerini restore edip cüzi miktarda para alarak müze-ev gibi ziyarete açıyorlar, hem ciddi bir ekonomik kaynak yaratıyorlar hemde kültürlerini en iyi şekilde tanıtıyorlar. mimari olarak bakılırsa Erzurum evleri daha göz alıcı ama biz kıymetini bilmiyoruz ne yazıkki. keşke safranboludaki potansiyeli bizde yakalayabilsek ve hem ilimize katkı sağlasak hemde o güzelim eserleri gecekondu görünümünden çıkarabilsek.

Yorumu oyla      6      4  
11 Şubat 2009 Çarşamba 12:48

Folklör, tarih ve kültür bizde olmasına rağmen yüreği, bileği, mesleği ve ekonomisine güvenen babayiğitler lütfen imkanlarımızı kullanarak tv dizileri, filmleriyle el atalım, çıkın er meydanına. tarihin muhteşem görkemiyle canım Erzurum'u herkes tanısın ve eminimki bu medya yoluyla yapılacak nene hatunlar gibi örnek tarihimizi anlatarak işsizlikte başı çeken Erzuruma faydası olacaktır. Lütfen Sayın güçlü ve imkanı büyük abilerimiz lütfen ses verinde hep birlikte el atalım.

Yorumu oyla      6      4  
gürsel özcan 11 Şubat 2009 Çarşamba 12:42

Selam olsun Erzuruma Selam olsun Erzurumlulara Tarihin en güzel örneklerini taşıyan Erzurum zaman içinde doğunun parisi özelliğini ilgisizlik yüzünden ve rant kavgası uğruna kaybediyor. Erzurumu tanıtmak ve ilgi odağı olmanın yolu bana göre medyadan ve tv lerden geçiyor. Ben muğlada yaşayan bir Erzurumlu olarak, küçücük Muğlayı tv dizilerinde oynatarak Türkiyenin gündeminden indirmiyorlar. Bizim neyimiz eksik.

Yorumu oyla      6      4  
kayıp dadaş 7 Şubat 2009 Cumartesi 23:37

her akşam evime giderken bindğim dolmuş, hep şu sokaktan geçiyor ve ben bu evlere her bakışımda aklıma erzurum geliyor, oda tıpkı bu evler gibi sahipsiz kalmış, virane olmuş ama yinede dimdik ayakta durmaya çalışıyor. ame erzurumunda dayanma gücü bu evler gibi giderek azalıyor

Yorumu oyla      6      4  
yasin dükmen 7 Şubat 2009 Cumartesi 19:08

Erzumda yaşamayan fakat gönlü ve ruhu erzurumda olan biriyim yaz tatilini ailem ve çocuğumla geçirmek için erzuruma geldiğimde gezilecek yerler arasına aldığım erzurum evlerini görmek bana ayrı bir keyif verdi zira çocukken büyüdüğümüz mahallelerde cereyan eden yaşam tarzı gözümüzün önüne geldi eski anıları hatırlamış olduk sevindik birde buradan yetkililere sesleniyorum kaplıcalara gittiğimde ilk yapıldığı görüntüsünden çok uzak pislik içerisinde bir yer olarak gördüm

Yorumu oyla      6      4  
Ali Dikici 4 Şubat 2009 Çarşamba 19:12

Safranbolya gittiniz mi bilmiyorum? Tarihi evler bu ilçeye ve iline büyük girdi sağlıyor. Halk da kıymetini biliyor..evim satılsın, parası bana değsin demiyor. Bizde suçu yalnızca kamuya maletmemek lazım. Evlerin sahipleri de Erzurum kültürüne ilgisiz. Safranboluda evler sahiplerinin katkısıyla restore ediliyor, biz devletten bekliyoruz. Neticede Erzurum kaybediyor. Haber için teşekkür ediyoruz. Erzurum evleri, Erzurum'Un değeri. Ne olur koruyalım.. ŞU beton yığınlarına bir bakın, birde siz

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Üstat Alkır’dan Filistin’e Destek
Ülke genelinde Filistin'e yönelik başlatılan yardım kampanyasına Erzurumlu ...
Aşkaleli Kadınlar’dan, Gazze Kermesi
Erzurum'un Aşkale ilçesinde Filistin'e destek için bir araya gelen kadınlar ...
Tarihe Saygı mı, Saygısızlık mı?
Ebu İshak Türbesi’nin hemen yanı başında bulunan ve Dışişleri Bakanlığı ...
 
Erzurumlular’dan Dayanışma Gösterisi
Akhisar ilçesinde Erzurum İktisadi Sosyal Araştırma ve Yardımlaşma Vakfı ...
“Kazım Karabekir, Bilge Şahsiyetti”
AK Parti Kars Milletvekili Mahmut Esat Güven, TBMM'de gündem dışı bir ...
‘Dadaşın Lügati’ Büyük İlgi Buldu
Erzurumlu Türkçe öğretmeni Fatih Kaya’nın, yöresel sözcüklerin derlendiği ...
 
Kanal 25 İnternette
Erzurum’un yerel televizyonlarından Kanal 25 internet yayınına başladı. ...
Narman Peri Bacaları Sergiye Çıkıyor
Atatürk Üniversitesi “Odak Fotoğrafçılık Kulübü” üyeleri tarafından “Kırmızı ...
Bayar, Tanpınar Ödülü Aldı
Ahmet Hamdi Tanpınar adına düzenlediği deneme yarışması sonuçlandı. Erzurumlu ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Eleştirisi
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva