ERZURUM(GHA) – Erzurum İl Milli Eğitim Müdürlüğü, “Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi” projesine yoğunlaştı. Proje kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ait Mumcu’daki ARGE Şube Müdürlüğü’nde proje ofisi kurulurken, projeyle iş gücü piyasasının taleplerine uygun nitelikli eğitime erişimi artırma ve kurumsal bir çatı oluşturma amaçlanıyor.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü ARGE Şube Müdürlüğü Proje Uzmanı Davut Dağabakan, “Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi” projesi hakkında bilgiler verdi. Proje kapsamında ARGE Şube Müdürlüğü’nde proje ofisi kurduklarını kaydeden Dağabakan, söz konusu projeyi anlattı. Dağabakan, projenin amacını şöyle ifade etti: “Hayat boyu öğrenme stratejilerine uygun, farklı yaş grubu ve eğitim seviyesindeki insanlara, özellikle kadınlara yönelik gelişen teknolojiye ve iş gücü piyasasının taleplerine uygun nitelikli eğitime erişimi artırmak ve AB standartlarına göre sertifikalandırılacak kurumsal bir çatı oluşturmaktır”
2011 ile 2013 yılları arasında yürütülecek olan projenin mali büyüklüğünün 15 milyon Avro olduğunu belirten Dağabakan, projenin mali faydalanıcılarının ise, çok geniş bir yelpazeye sahip olduğunu dile getirdi. Milli Eğitim Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu, Meslek Standartlarını Geliştirme-Test Etme ve Sertifikalandırma Merkezleri, İŞKUR, Eğitim kurumlarındaki yöneticiler, öğretmenler ve öğrenciler, yerel hayat boyu öğrenme koordinasyon merkezlerindeki yönetici ve personeller, başta kadınlar olmak üzere işsiz yetişkinler, işçi ve işveren sendikaları, yerel makamlar, sosyal ortaklar ve sivil toplum kuruluşlarının personelinin, projenin faydalanıcılarını oluşturduğunu dile getiren Dağabakan, bu çerçevede önemli birçok faaliyet gerçekleştirilmesinin planlandığını ifade etti.
DAĞABAKAN, PROJE KAPSAMINDAKİ ETKİNLİKLER VE SONUÇLARI SIRALADI
Proje Uzmanı Dağabakan, “Avrupa Yeterlilik Çerçevesi ile uyumlu, tümüyle fonksiyonel Ulusal Yeterlilik Sisteminin desteklenmesi. Hayat Boyu Öğrenme ile ilişkili tüm taraflar arasındaki işbirliğinin, diyalogun geliştirilmesinin ve ağ oluşturma sürecinin desteklenmesi. Eğitim öğretim kurumları ile sektörün; Hayat Boyu Öğrenme yaklaşımıyla gerçekleştirilen farkındalık faaliyetleri uygulamaları yönünde teşvik edilmesi. NUTS II Bölgesindeki yetişkinlerin (özellikle kadınların) temel becerileri ile temel mesleki becerilerinin geliştirilmesi yoluyla yerel özel sektörün ihtiyaçları doğrultusunda bireyler ve müteşebbisler arasındaki hayat boyu öğrenme olanakları ile bireylerin yeterliliklerine dayalı istihdamın yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi gibi etkinlikler, bu projeyle gerçekleştirilecek.” diye konuştu.
Projenin uygulanmasının ardından elde edilecek sonuçlara ilişkin olarak bir sıralama da yapan Dağabakan, şunları kaydetti: “Hayat boyu öğrenmenin geliştirilmesi için mevzuat düzenlemeleri,
Ulusal Yeterlilikler Çerçevesinin desteklenmesi, Modüler programların hazırlanması, Mevcut mesleki eğitim kurumlarının kapasitesinin güçlendirilmesi, Yerel, bölgesel ve ulusal ağların oluşturulması, Hayat boyu öğrenme faaliyetlerini izleme ve değerlendirme metotlarının geliştirilmesi, Öğretmenlerin pedagojik ve mesleki yeterliliklerinin artırılması, Hayat boyu öğrenme yaklaşımı konusunda bilincin artırılması, Yerel hayat boyu öğrenme koordinasyon merkezlerinin altyapısal, kurumsal ve insan kaynakları kapasitesinin artırılması, NUTS II Bölgesinde örgün ve yaygın mesleki eğitim kurumlarında temel beceri ve temel becerilerin geliştirilmesi eğitimlerinin verilmesi gibi sonuçlar, projenin çıktılarını oluşturuyor.”
Söz konusu projenin Türkiye genelinde yürütüldüğünü, illerde ise koordinasyon ve takip işleminin proje ofislerince yapılacağını kaydeden Dağabakan, bu bağlamda Erzurum ofisini de hizmete soktuklarını sözlerine ekledi.