Erzurum bölgesindeki arıcıların sorun ve çözüm önerileri, 'Arıcılıkta Üretim Teknikleri ve Arı Hastalıkları' konulu konferansla masaya yatırıldı.
Erzurum Arı Yetiştiricileri Birliği ve Tarım İl Müdürlüğü tarafından Palan Otel'de, 'Arıcılıkta Üretim Teknikleri ve Arı Hastalıkları' konulu konferans düzenlendi. Tarım İl Müdürü Mustafa Altun, Erzurum'un arıcılık potansiyeli bakımından zengin olduğunu söyledi. Altun, mevcut zengin bitki yapısına rağmen arı sayısı ve arı ürün kapasitesinin yeteri kadar kullanılamamasından şikayetçi oldu. Arıcılıkta verimin çok önemli olduğunu vurgu yapan Altun, "Arı koloni sayısını vebal üretimini arttırmamak gerek. Erzurum'da önceki yıl bin 500, geçen yıl da 2 bin ton bal ürettik. Bu kapasite bölgenin bitki çeşitliği ve zenginliği göz önüne alınınca çok yetersiz" dedi.
ALTUN’UN AÇIKLAMASI
Erzurum'da 110 bin arı kolonisi bulunduğunun ancak mevcut kapasitenin 327 bin olduğuna değinen Altun, "İlimizde konaklayacak koloni kapasitesi 327 bin ancak biz bu kapasitenin maalesef ancak üçte birini kullanıyoruz." diye konuştu.
Altun, mevcut zengin bitki yapısına rağmen, arı sayısı ve arı ürün kapasitesinin yeteri kadar kullanılamamasından şikayetçi oldu. Arıcılıkta verimin çok önemli olduğuna vurgu yapan Altun, "Arı koloni sayısını vebal üretimini artırmamak gerek.
Erzurum'da önceki yıl bin 500, geçen yıl da 2 bin ton bal ürettik. Bu kapasite bölgenin bitki çeşitliği ve zenginliği göz önüne alınınca çok yetersizi.
Erzurum'da 110 bin arı kolonisi bulunuyor. Ancak mevcut kapasite 327 bin. İlimizde konaklayacak koloni kapasitesi 327 bin, ancak biz bu kapasinin maalesef ancak üçte birini kullanıyoruz. " diye konuştu. Bakanlık olarak arıcılığa teşvik verdiklerini de hatırlatan Tarım İl Müdürü Altun, "Arıcılığa 1 milyon 382 milyon TL teşvik ücreti verdik. Bu para çok önemli ama yetersiz. " şeklinde konuştu.
ÇELİK BİLGİ VERDİ
Kuzeydoğu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) adına konuşan uzman Erdal Çelik, Erzurum, Erzincan ve Bayburt'taki arıcıları eğitim ve finans desteği sağladıklarını açıkladı.
Çelik, arıcılıkta üretimi artırmak amacıyla eğitim çalışmalarının önemli yer tuttuğunu sözlerine ekledi.
Vali Yardımcısı Özgür Arslan ise konferansın ülke ve şehir arıcılığı için hayırlara vesile olmasını temenni etti.
ARICILIKTA VERİM SORUNU
"Türkiye Arıcılığının Nitelikleri, Verimlilik ve Erzurum'da Arıcılık Potansiyeli" konulu bir sunum yapan Prof. Dr. Genç, arı ürünlerinin öneminin giderek arttığını belirterek, arıcılık potansiyeli bakımından Türkiye'nin Çin'den sonra ikinci sırada yer aldığını söyledi. Bu önemli potansiyele rağmen bal veriminin yeterli düzeyde olmadığını dile getiren Genç, "Geleneksel üretim yöntemleri bırakılarak bilimsel yöntemlerle üretim yapılması gerekiyor. Kovan başına üretimi artırmak için gelenekçi üretim yöntemlerini bir kenara bırakarak, bilimsel yöntemlerle üretime yönelmeliyiz" diye konuştu.
ARICILIK SORUNLARINA BİLİMSEL BAKIŞ
Arıcılığın önemine vurgu yapan Genç, şunları kaydetti:
"Türkiye, yoğun çabalara rağmen henüz gerçek sanayi ülkesi kimliğini kazanamamıştır. Köyden kente göç eden insanlar sosyo-ekonomik profilde olumsuzluğa neden olmuştur. Bu anlamda arıcılık çok önemlidir. Kırsal kesimde geçim aracı olarak kullanılmaktadır. İklimsel çeşitlilik yaşanmaktadır. Bu sayede, arıcı birkaç defa ürün alma şansına sahiptir. Türkiye arı genetikleri bakımından dışa bağımlı değildir. Hem ülkemizi hem de diğer ülkeleri rahatlık geçindirebilecek potansiyele sahibiz. "
Erzurum İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Taner Bayır da arıcılık eğitiminin önemine değinerek, yaptıkları konferanslarla arıcıları her alanda bilgilendirdiklerini ifade etti.
Göçer arıcıların sorunlarına da değinen Bayır, göçer arıcıların giderlerinin ve ihtiyaçlarının karşılanması için yeni bir çalışma başlattıklarını belirtti.