Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, isim vermeden Kenan Evren'i kastederek, 'Netekimler geldi ve netekimler gitti. Şimdi millet netekimlerin arkasından ne diyeceğini bilemiyor" dedi.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Balıkesir'de inşaatı devam eden bin yatak kapasiteli şehir hastanesinin şantiyesinde incelemelerde bulundu. Firma yetkilisinden şantiye alanında kısa bir brifing alan Müezzinoğlu, Balıkesir'in sağlıkta zirveye koştuğunu söyledi. Balıkesir Valisi Mustafa Yaman'ı da makamında ziyaret eden Bakan Müezzinoğlu, ardından Balıkesir Büyükşehir Belediyesi meclis toplantı salonunda Ahilik Haftası dolayısıyla düzenlenen toplantıya katıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur'un slayt gösterisi eşliğinde Balıkesir'de yapılan hizmetleri anlatmasının ardından esnaflara hitap eden Bakan Müezzinoğlu, "Ahilik bir mesleğe ruh katmaktır. Esasında bu anlamda bir medeniyetin en önemli özelliklerinden birisi yaptığı işin kalitesini arttırmak, yaptığı işi paylaşarak yapabilmek. Onu insanlığa bir zenginlik olarak ahlaki değerler içinde geliştirerek sunabilmenin, esasında farklı zenginlikleri içinde barındıran bir alan. Bir taraftan üretirken, bir taraftan değer kazandırırken, bir taraftan paylaşıyor. Esnaf aslında toplumların en önemli dinamikleridir. Esnafımız bir taraftan kendi işini yaparken, işini onurlu yapmak, güvenli yapmak. Bütün bunları yaparken de fedakarlıkları ve gerekenleri kendi yaparken, etrafından beklediği de yaptığı planları sürüdürülebilir ve yöneticilerin yanında olduğu bir anlayışla ancak geleceğe o planları götürebilir" dedi.
ERZURUM ÖRNEKLEMESİ
Bakan Müezzinoğlu, Türkiye'de yaşanan darbeleri değerlendirerek, "70'li yıllarda gerek enflasyon, gerek faizler, gerek siyasi istikrarsızlıklar, gerekse siyasete yapılan müdahaleler ile hatta bugüne kadar zaman zaman hesaplarımızı bozan, planlarımızı alt üst eden bazı sıkıntılarla karşılaştık. Bir baktık bir gecede döviz ikiye katlanmış, bir baktık enflasyon olmuş, kim yarınlarını nasıl planlayacak, bunları geride bıraktığımızı ümit ediyorum. Bu millet Cumhuriyeti kurarken çok zorluklarla karşılaştı. Osmanlı'nın gerilediği dönemde 100 yıl önce Çanakkale'de, Erzurum, Kars, İstanbul her taraftan kuşatılmış bir millet, egemenlik pahasına canını feda etmekten kaçınmayan bir millet. Mustafa Kemal Atatürk, 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' diyerek bu İstiklal Savaşı'nı kazanıyor. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir sözünün hakkını verebilecek bir sistemi kurabilseydik ve bunu milletle beraber geliştirebilseydik, bugün yaşadığımız sıkıntıları yaşamayacaktık. Ülkemizde zaman zaman belirli güç odakları, bu milletin kaderiyle oynamak adına milli iradeye müdahaleler yaptılar. Millet iradesini koydu, birileri müdahale yaptı. 60 darbesi ile muhatap olduk. Rahmetli Menderes, Zorlu ve Polatkan idam edildi. Esasında idam edilenler onlar değildi, idam edilen milli iradeydi, milletin hayalleriydi, milletin hedefleriydi. Onların yerine başka şahıslar olsaydı onlar idam edilecekti. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir diyen Mustafa Kemal Atatürk'ün o sözünün idamıdır. Netekimler geldi ve netekimler gitti. Şimdi millet netekimlerin arkasından ne diyeceğini bilemiyor. Dua etse edemiyor, Allah rahmet etsin dese diyemiyor. Ama netekimlerin bedelini ödedi. Gencecik çocuklar, milletin hayalleri, umutları bütün bunların bedelini bu millet çekti" diye konuştu.
Sağlık yatırımlarından söz eden Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"36 bin yatak kapasiteli 226 tane hastane yapıyoruz. Şu anda bir yılda 43 tane daha ihale yapılacak 12 bin kapasite de orada 48 bin yatak kapasitesi. Milli irade sağlıklı olmazsa, milli iradeye kapalı kapılar ardından müdahale edilirse, sağlıkta yaptığımız sessiz devrim devam edebilir mi? 12 yıl önce ambulans bulamıyorduk ya, 'Ambulansın mazotunu doldurursanız hastanızı alabiliriz' döneminden ambulans uçaklarıyla, ambulans helikopterleri ile son derece modern hastaneleri ile bu kadar modern teknoloji Avrupa'nın şehirlerinde ancak. Bu millet bütün bunları milli iradenin dinamikleri ile yapıyor. Merkeze sağlıklı bir demokrasiyi, demokrasinin sağlığını ve insan haklarını merkeze alan bir anlayışı oturttuğumuz zaman arkası geliyor. Balıkesir'e yapılan şehir hastanesinin durumunu 2 ay önce Sayın Cumhurbaşkanımız ile buraya geldiğimizde görmüştüm. Bugün gene gördüm. Seneye inşallah 19 Mayıs 2016'da açılışını yapacağız. Bin yatak kapasiteli bir hastane, üniversitemizin tıp fakültesi hastanesi var. Bütün ilçelerimizde hastanemiz var veya yapıyoruz. Burhaniye'ye bölge hastanesi yapalım diye arkadaşlarımızı gönderdik. Bundan sonraki gelişim 3 ay sonra inşallah temelini atacağız. Burhaniye'ye hastaneyi yine biz yapacağız. İhtiyaç varsa bizim de görevimiz yapmak. Bunun için sizden istirhamım ortak akılları ve ortak hedefler peşinde koşmalıyız."