//TAŞYÜREK’İN AÇIKLAMASI
Konuyla ilgili bilgi veren eğitimci yazar Muzaffer Taşyürek, Erzurum'un en büyük tahribatı Birinci Dünya Savaşı yıllarında yaşadığını söyledi. Bu dönemlerde hastalıklardan 10 binlerce sivil ve askerin hayatını kaybettiğini kaydeden Taşyürek, ildeki cephaneliklerin patlatılmasıyla birçok Erzurumlunun öldüğünü belirtti. İttihat ve Terakki yönetimindeki subayların 1916 yılında Erzurum'dan çekilirken İstanbul ve Harput Kapı cephaneliklerin düşmanların eline geçmemesi için ateşe verdiğinin altını çizen Taşyürek, zamansız ve halkın haberi olmadan yapılan bu işler sonucunda 300'den fazla Erzurumlunun hayatını kaybettiğini vurguladı.
//MEDRESE CEPHANELİK OLARAK KULLANILDI
Bu dönemlerde tarihi Çifte Minareli Medresesi'nin de cephanelik olarak kullanıldığına dikkat çeken Taşyürek, aynı mantıkla tarihi medresenin de havaya uçurulmak istendiğini anlattı. Tarihi medrese çevresinde ikamet eden Erzurumluların olaya tepki gösterdiğini söyleyen Taşyürek, "Askerler Erzurum'dan çekiliyor ve cephanelikleri Rusların eline geçmemesi için imha ediyorlar. Tarihi medrese de bu patlatılmak istenen yerlerden biri. Halk bu girişime karşı çıkıyor ve medreseye döşenen dinamit fitillerini sökerek tarihi yapıyı imha etmekten kurtarıyor." diye konuştu.
//TARİHÇE-Yİ NUSRET
Erzurum'da yaşanan bu olaylar Mehmet Nusret'in (Som) Tarihçe-i Erzurum kitabında ve Murat Küçükuğurlu'nun Erzurum Belediyesi kitaplarında kaynak gösterilerek de anlatılıyor. Ayrıca 15 Şubat 1916 tarihinde Erzurum Valisi Tahsin bey şehri terk ederken Dahiliye Nazırı Talat Paşa'ya da cephaneliklerin bulunduğu binaların nasıl ve neden imha edildiğini anlatır." diye konuştu.