ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Hınıs’ta uyuşturucu operasyonu
Hınıs’ta uyuşturucu operasyonu
Antalya'da Erzurum Günleri
Antalya'da Erzurum Günleri
ATAUNİV 3. Antalya Erzurum Günlerinde
ATAUNİV 3. Antalya Erzurum Günlerinde
Atatürk Üniversitesi kalitesini tescilliyor
Atatürk Üniversitesi kalitesini tescilliyor
Erzurum OBM’de Karakurt dönemi
Erzurum OBM’de Karakurt dönemi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
24 Aralık 2009 Perşembe - 04:04

Matrakçı Nasuh’a vefa borcumuz var

GHA/Erzurum’un ilk minyatür tasvirinin, Matrakçı Nasuh tarafından Kanuni Sultan Süleyman döneminde çizildiği öğrenildi. Ünlü Türk minyatürcü Matrakçı Nasuh tarafından çizilen tasvirde, yerleşim yeri olarak Erzurum, kale surlarının içerisinde şekillendirilirken, Ilıca kaplıcalarına ise, ayrı bir yer veriliyor.

Matrakçı Nasuh’a vefa borcumuz var

Erzurum’un ilk minyatür tasvirinin, Matrakçı Nasuh tarafından Kanuni Sultan Süleyman döneminde çizildiği öğrenildi. Ünlü Türk minyatürcü Matrakçı Nasuh tarafından çizilen tasvirde, yerleşim yeri olarak Erzurum, kale surlarının içerisinde şekillendirilirken, Ilıca kaplıcalarına ise, ayrı bir yer veriliyor.
//MATRAKÇI NASUH ERZURUM’u TARİHE KAZIDI
Kanuni Sultan Süleyman’ın Irakeyn Seferi sırasında yanında götürdüğü Matrakçı Nasuh, güzergah üzerinde alınan kentlerle birlikte toplam 128 minyatür çizim yaptı. Bu çizimler, daha sonra “Beyan-ı Menazil-i Sefer- i Irakeyn -i Sultan Süleyman Han” isimli eserde toplanırken, söz konusu çalışma içerisinde Erzurum’a da yer veriliyor. Eserde, 23b numarasıyla tasvir edilen Erzurum, dört bir yanı kale surlarıyla çevrili bir yerleşim merkezi olarak çizilirken, Ilıca ve kaplıcaları ise, ayrı bir anlatımla ele alınıyor. 
//NASUH’UN TASVİRİYLE, ERZURUM
Matrakçı Nasuh’un minyatüründe, Erzurum Kalesi dikdörtgen şeklinde tasvir ediliyor. Doğu ve Batı surları uzun, Kuzey ve Güneydekiler ise, kısalıklarıyla dikkat çekerken, şimdiki Tebriz Kapısı’na işaret eden Doğu surlarında 6 kule göze çarpıyor. Kalenin Kuzey ve Güney duvarlarını destekleyen duvarlarında, gözetlemeler için yapıldığı tahmin edilen 5 kuleye yer verilirken, çizimde, Tebrizkapı ile batısındaki Erzincankapı ise, 2 yüksek kuleyle ifade ediliyor. Tebrizkapı’nın sağı ve solundaki köşe kuleleri de aynı şekilde inşa edilmiş görülürken, her iki kapının da, aynı mimari özelliklere sahip olduğu anlaşılıyor. Minyatür çizime göre, Erzurum şehri daha çok Tebriz Kapı tarafında bina ve camilerle yoğunlaşırken, Erzincankapı’da ise evlerin, surlara uzakta kaldıkları gözleniyor.
//ERZURUM ILICALARI…
Erzurum’un minyatür çiziminde, iyi bir gözlemci olmasına rağmen Matrakçı Nasuh’un Ahmediye ve Yakutiye gibi eski yapılara yer vermemesi, merak konusu olurken, yine Erzurum Kalesi’ndeki “ehmedek” diye anılan iç kalenin bulunmuyor oluşu da, dikkat çekiyor. Tebriz ve Erzincankapı arasında, yine kaleye benzer şekilde dikdörtgen olan büyükçe bir yapı bulunurken, tavanı düz ve duvarları da taştan olan bu yapının, çeşmeyi sembolize ettiği anlaşılıyor. Akar vaziyette 7 kurnası bulunan çeşmenin suyunun dışarıya doğru aktığının görüldüğü minyatür çizimde, evlerin de genellikle iki katlı ve Türk adetlerine göre kapılarının doğu istikametine baktığı görülüyor. Matrakçı Nasuh’un; Erzurum Ovası’nı da, yeşillik ve çiçeklerle anlattığı Erzurum minyatüründe, Erzincankapı ile kubbemsi bir yapı arasında, “Ilıcay-i Erzurum” şeklinde bir levha dikkat çekiyor. “Erzurum Ilıcası” anlamına gelen bu ibarenin hemen sağ tarafında dörtgen inşalı bir taş yapı görülürken, binanın açık olarak tasvir edilen kapısından içi suyla dolu bir havuz göze çarpıyor. 
//ÜNLÜ TÜRK MİNYATÜRCÜ MATRAKÇI NASUH, KİMDİR?
Matrakçı Nasuh, Türk minyatürcü, matematik ve tarih konularında kitaplar yazmış çok yönlü bir bilgindir. Doğum tarihi ve yeri bilinmiyor. Kâtip Çelebi ölüm tarihi olarak 1533'ü vermekteyse de, bunun doğru olmadığı bugün kesinleşmiştir. Çeşitli kaynaklarda onun 1547'den, 1551'den, 1553'ten sonra ölmüş olabileceği ileri sürülmektedir. Yaşamı üstüne bilgi de yok denecek kadar azdır. Saraybosna yakınlarında doğduğuna, dedesinin devşirme olduğuna ilişkin kesinleşmemiş ipuçları vardır. Enderun'da okumuştur. Matrakçı ya da Matrakî adıyla anılması, lobotu andıran sopalarla oynandığı ve eskrime benzeyen bir tür savaş oyunu olduğu bilinen "matrak" oyununda çok usta olmasından ileri gelmektedir. Nasuh, özellikle geometri ve matematik alanlarında önemli bir bilim adamıydı. Uzunluk ölçülerini gösteren cetveller hazırlamış ve bu konuda kendinden sonra gelenlere önderlik etmiştir. Nasuh bir tarihçi olarak da önemli yapıtlar vermiştir. Mecmaü't-Tevârih adıyla Taberî Tarihi'ni Türkçe'ye çevirmiştir. Ayrıca Tarih'i Sultan Bayezid ve Sultan Selim ile Tarih'i Sultan Bayezid adlı iki kitabında bu padişahlar dönemindeki olayları anlatmıştır. Süleymannâme adlı kitabının üç ayrı nüshasında 1520-1537, 1543-1551 ve 1542-1543 arasında geçen olayları ele almıştır. Kanuni'nin 1534 Irak seferini Beyan-ı Menazil-i Sefer-i Irakeyn-i Sultan Süleyman Han'da 1538 Karaboğdan seferini de, Fetihnâme-i Karaboğdan'da konu etmiştir.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“Sarıkamış Harekatı, bir destandır”
Dilek BAYRAK/Aziziye Belediye Başkanı Cengiz, Sarıkamış Harekatı’nın Türk ...
Erzurum’a huzur dağıtıyorlar
İHA/Tarihi bakımından büyük öneme haiz Erzurum'da ilçelerdeki camiler ...
Tiyatroya zam perdesi
İHA/Devlet Tiyatrolarının temsil biletlerine 2 Ocak 2010 tarihinden geçerli ...
 
Erzurum'un acı seneleri
ERZURUM(CİHAN)- Eğitimci Yazar Muzaffer Taşyürek, Sarıkamış Harekâtı'nın ...
El halıları antika oldu
GHA/Erzurum’da el dokuma halılarının pabucu, tamamen dama atıldı. Fabrikalarda ...
Minikler sanatla tanıştı
GHA/ Kreş ve gündüz bakımevi öğrencilerinden, Atatürk Üniversitesi Güzel ...
 
Kahraman çocuklar rölyefle anlatıldı
CİHAN/Sarıkamış Harekâtı sırasında erzakı biten askere yardım malzemesi ...
Camilerde kütüphane açılımı
Camilerin sadece ibadet alanı değil, aynı zamanda ilim ve kültür yuvası ...
Ela Altın 50. Yılını Kutladı
Erzurum’un yetiştirdiği, Türk sanat müziğinin efsane isimlerinden Ela ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Maskesiz gezenimiz var mı?
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Tek Ayaklısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva