ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
‘Atayurttan Anayurda Taşlardaki Gizli Tarih’
‘Atayurttan Anayurda Taşlardaki Gizli Tarih’
EKK kararları açıklandı
EKK kararları açıklandı
Ulusal Vefa Programı'na 3,8 milyar kaynak
Ulusal Vefa Programı'na 3,8 milyar kaynak
Trendyol 1. Lig Bandırmaspor: 1 - Keçiörengücü: 2
Trendyol 1. Lig Bandırmaspor: 1 - Keçiörengücü: 2
Trendyol 1. Lig: Karagümrük: 1 - Çorum FK: 0
Trendyol 1. Lig: Karagümrük: 1 - Çorum FK: 0
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
23 Aralık 2009 Çarşamba - 04:25

Erzurum'un acı seneleri

ERZURUM(CİHAN)- Eğitimci Yazar Muzaffer Taşyürek, Sarıkamış Harekâtı'nın Erzurum'un en acı yılları olduğunu belirterek, "Tarihimize bir hüzün destanı olarak yazılan Sarıkamış Harekâtı esnasında Pasinler'deki bütün evler hasta ve yaralılar ile dolmuş, bunlardan 20 kadar evde binden fazla hasta sayılmıştı." dedi.

Erzurum un acı seneleri

Sarıkamış Harekatı'nda şehit düşen vatan evlatları değişik etkinliklerle anılıyor. Harekâtın yükünü çeken illerden Erzurum'da da bu hafta bir dizi toplantı yapılacak. Sarıkamış Harekâtı sırasında Erzurum'da yaşananları anlatan Eğitimci Yazar Muzaffer Taşyürek, harekâtın başarısızlığı nedeniyle Erzurum ve çevre illerinde büyük bir dram yaşandığını söyledi.
//KORUCUK KÖYÜ’NÜN ÇİLESİ
Birinci Dünya Savaşı'nı, Osmanlı Devleti'nin ortadan kaldırılış senaryosunun ortaya konulan adımı olarak değerlendiren Taşyürek, Birinci Dünya Savaşı'nda Kafkas Cephesi'ne yığılan 120-150 bin civarındaki askerin yol güzergâhında bulunan Erzurum'un Pasinler ilçesi Korucuk köyünün, harekâtın yükünü çektiğini söyledi.
//KORUCUK’UN TARİHİ ÖNEMİ
Korucuk'un tarihe şahitlik etmiş yerleşim yerlerinden biri olduğunu vurgulayan Taşyürek, "Korucuk, dönemin askerleri tarafından kaleme alınan hatıratlarda Arif Baytın'ın, Şerif İlden'in, Ziya Yergök'ün kitaplarında ismi sık sık geçen köylerimizden biridir. 93 harbinde Gazi Ahmet Muhtar Paşa'yı misafir eden köy; 1914'te 33 yaşında ikbal sahibi olmuş, Harbiye Nazırı ve Başkumandan Vekili Enver Paşa'yı, onun yanında Alman General Bronsart von Schellenndorf, Yarbay Feldman, Yarbay Felix Guse'yi ağırlıyordu. 120-150 bin civarındaki askerin yol güzergâhında bulunan Korucuk, sağlık merkezi idi. Bu konumu ile acı olaylara şahitlik etmiş, o kış Korucuk'ta iniltiler hiç eksik olmamıştı.
//AÇLIK VE YOKSULLUK YILLARI
Savaş boyunca Korucuk ve bölgedeki diğer köyler, cepheye sevk edilen ve kendilerine yiyecek ulaştırılamayan askerlerimizin adeta yağmasına maruz kalmış, aç kalan askerler halkın yağına, peynirine, kışlık erzaklarına, ev eşyalarına, bağ ve bahçelerine musallat olmuşlardı. Öyle ki bölge halkının şikâyeti üzerine Erzurum Valisi Tahsin Bey, başıbozuk hareketlerin önlenmesi için bildiri yayınlamıştı." dedi.
//TAŞYÜREK’İN ANLATTIKLARI
Sarıkamış Harekâtı esnasında Pasinler'deki evlerin hasta ve yaralılar ile dolduğunu dile getiren Taşyürek, 20 kadar evde binden fazla hasta sayıldığının tarihi kaynaklarda geçtiğini kaydetti. Taşyürek, şunları ifade etti:"Alvar Köyü'nde yatan 230 hastaya bir eczacı bakıyordu. Yaralı ve hastalar cephe ve cephe gerisinden kağnılarla, kızaklarla, iki at arasına yerleştirilmiş sedyelerle Hasankale, Korucuk gibi sağlık merkezlerine taşınmaya çalışılmış, bunlardan bir çoğu zaten yollarda ölmüşlerdi. Sadece 26 Kasım 1914 itibariyle Pasinler'e gelen hasta sayısı 560, hastalıktan ölenlerin sayısı 29'du. Savaş boyunca bu bölgede kolera, tifüs, humma-i racia ve dizanteri gibi hastalıklardan büyük ölümler yaşanacaktı. Yedek Subay Halil Ataman, anılarında diyor ki 'Hasankale (Pasinler) Asker Hastanesi'ni boşaltırken, hastanenin önünde üzeri hiç kapatılmayan çukurda bulunan 100 şehidimizin üzerini toprakla örttük. Dedem İbrahim Çavuş da bu hengâmede Köprüköy'de vuruşmaktaydı. Rastladığı her askerde bir baba kokusu aldığını ifade eden rahmetli babam gözleri dolarak: 'Her gün perişanlar kafilesi karşılardık. Ayaklarında hasır çarıklar, sırtlarında yırtık elbiseler, torbalarında taş kesilmiş peksimetlerle hayatında kış kahrı çekmemiş mıntıkalardan gelen ana kuzuları, bir Enverî cehennem haline gelen Hasankale'ye böylece ulaşırlardı. Yüzlerce kilometreyi zemheri mevsiminde yürüyerek gelen bu insanlardan birçoğu, cepheye gitmeden o geceyi geçirmek üzere kondukları ahırlarda, samanlıklarda, koğuşlarda ölürler, bir gün evvel ilahilerle karşıladığımız insanları, bir gün sonra alelacele yapılmış dualarla topluca toprağa gömerdik."

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
El halıları antika oldu
GHA/Erzurum’da el dokuma halılarının pabucu, tamamen dama atıldı. Fabrikalarda ...
Minikler sanatla tanıştı
GHA/ Kreş ve gündüz bakımevi öğrencilerinden, Atatürk Üniversitesi Güzel ...
Kahraman çocuklar rölyefle anlatıldı
CİHAN/Sarıkamış Harekâtı sırasında erzakı biten askere yardım malzemesi ...
 
Camilerde kütüphane açılımı
Camilerin sadece ibadet alanı değil, aynı zamanda ilim ve kültür yuvası ...
Ela Altın 50. Yılını Kutladı
Erzurum’un yetiştirdiği, Türk sanat müziğinin efsane isimlerinden Ela ...
Bayraktepe sezonu açtı
İHA/Doğu Anadolu Bölgesindeki kış turizm ve spor merkezlerinde sezon açılışları sürüyor.
 
“Mevlana hümanist değildir”
CİHAN/Beyin ve Din başlıklı panelde bildiri sunan İstanbul Üniversitesi ...
'Sümmani Baba'nın torununa ödül
CİHAN/Erzurumlu ünlü Âşık 'Sümmani Baba'nın torunu Hüseyin Yazıcı (Sümmanioğlu), ...
Armağan 2.Abdulhamit’i anlattı
CİHAN/Tarihçi araştırmacı yazar Mustafa Armağan, son yüz yılda Sultan ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Maskesiz gezenimiz var mı?
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Tek Ayaklısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva