ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
23 Aralık 2009 Çarşamba - 04:49

Erzurum’a huzur dağıtıyorlar

İHA/Tarihi bakımından büyük öneme haiz Erzurum'da ilçelerdeki camiler de dikkat çekiyor. Aşkale'de Topal Çavuş, Hınıs ve Pasinler'de Ulu cami, İspir'de Kale ve Tuğrul Şah camileri, Narman'da Narmanlı Camisi, Oltu'da Aslanpaşa, Pasinler'de Süleyman Han ve Sivaslı camileri, Şenkaya'da Bardız Camileri tarihi camilerin başında geliyor.

Erzurum’a huzur dağıtıyorlar

TOPAL ÇAVUŞ CAMİSİ (AŞKALE)
Erzurum Aşkale ilçesinde, Topal Çavuş köyünde bulunan bu caminin kitabesinden öğrenildiğine göre Ali Ağa oğlu Hacı Halil tarafından 1589-1590 tarihinde yaptırıldı. Cami ile birlikte yapılan medrese ve hamam günümüze ulaşmadı. Yalnızca güneyinde kubbeli bir türbe bulunuyorsa da bu türbenin kime ait olduğu anlaşılamadı. Kare planlı caminin üzeri pandantifli bir kubbe ile örtülü.Yapılan onarımlar nedeniyle özgün konumundan uzaklaştı. Ayrıca 19.yüzyılın sonlarında önüne bir de son cemaat yeri eklendi. Kare kaideli tuğla minaresi olan cami içerisinde bezeme unsurlarına rastlanmıyor.
ULU CAMİ (HINIS)
Erzurum, Hınıs ilçesi Bahçe Mahallesi'nde bulunan Ulu Cami vakıf kayıtlarına göre Muş Beylerinden Alaeddin Bey tarafından 1734'de yapıldı.Cami kare planlı. İbadet mekanının üzerini dört sütunun taşıdığı pandantifli bir kubbe örtüyor. Bu kubbe sekizgen bir kasnak üzerinde olup dıştan piramidal bir külah ile örtülü. Bunun dışında kalan bölümler ise içeriden basık kubbe, dıştan da toprak damla örtülü. Mihrap bordürlerle çevrilidir ve içerisi bitkisel motiflerle bezenmiş durumda. Taş kaideli minare silindir gövdeli olup iki renkli taşlardan yapılmış durumda. Caminin yanındaki medreseden günümüze herhangi bir kalıntı ulaşmadı.
ÇARŞI CAMİSİ (TUĞRUL ŞAH CAMİSİ) (İSPİR)
Erzurum İspir ilçesinde Çarşı içerisinde olan bu camiyi Emir Atabey Erdemşah, Tuğrul şah adına l200-1225 yılında yaptırdı. Cami dikdörtgen planlı olup üzeri dört ağaç sütunun taşıdığı toprak bir damla örtülü. Mihrabı dışa taşkın olup mukarnas bezemeli. Ahşap minberi dönemini yansıtan ilginç yapısı var. Kare kaideli tuğla gövdeli minaresi tek şerefeli. Ayrıca tunç kapıları orijinal olup caminin en ilginç bölümüdür.
NARMANLI CAMİSİ (NARMAN)
Erzurum Narman ilçesinde bulunan Narmanlı Camisi kitabesinden öğrenildiğine göre Sultan I.Mahmut döneminde Narmanlı Yusuf Efendi tarafından 1738 yılında yaptırıldı.. Cami kare planlı olup, üzeri trompların yardımı ile merkezi bir kubbeyle örtülü. Caminin önünde altı yuvarlak taş sütunun taşıdığı beş kubbeli bir son cemaat yeri bulunuyor.
ARSLAN PAŞA CAMİSİ (OLTU)
Erzurum Oltu ilçesi merkezinde, Oltu çarşısının kenarında bulunan camiyi kitabesinden öğrenildiğine göre Arslan Paşa 1664-1665 yıllarında yaptırdı. Arslan Paşa Camisi kesme taştan kare planlı bir yapı. Ana mekanının üzeri içten kubbe dıştan piramidal bir çatı ile örtülü. Son cemaat yeri dört taş sütuna oturan üç küçük kubbe ile örtülü.Giriş kapısı sivri kemerli olup mukarnas dizileri ile son buluyor Ayrıca kapının .etrafı geometrik motiflerle çevrili.Kesme taş kaideli minaresi yuvarlak gövdeli.
BARDIZ CAMİSİ (ŞENKAYA)
Erzurum, Şenkaya ilçesindeki Bardız Kalesinin yanında bulunuyor. Bardız Kalesi 12.yüzyılın ortalarında Saltuklu Meliki İzzeddin zamanında yapıldı. Bu caminin de aynı dönemde yapıldığı sanılmışsa da bazı belgelere göre Mimar Sertzade Molla Ahmet Ali'nin 1748'de yaptırdığı anlaşıldı. Cami kesme taştan kare planlı ve tek kubbeli. Ancak duvarlarındaki uzantı ve izlerden son cemaat yerinin bulunduğu anlaşıldı. Giriş kapısı sivri kemerlidir ve iki yanında da birer niş bulunuyor. İbadet mekanını üzerini örten kubbe trompludur. Dıştan sekizgen bir kasnak üzerine kubbe oturtuldu. Mihrap mukarnaslı ve geometrik süslemeli. Ayrıca ibadet mekanını aydınlatan pencereler üzerinde sülüs yazı ile halifelerin isimleri yazılı. Minaresi kesme taş kaide üzerine tuğladan tek şerefeli ve yuvarlak gövdeli.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tiyatroya zam perdesi
İHA/Devlet Tiyatrolarının temsil biletlerine 2 Ocak 2010 tarihinden geçerli ...
Erzurum'un acı seneleri
ERZURUM(CİHAN)- Eğitimci Yazar Muzaffer Taşyürek, Sarıkamış Harekâtı'nın ...
El halıları antika oldu
GHA/Erzurum’da el dokuma halılarının pabucu, tamamen dama atıldı. Fabrikalarda ...
 
Minikler sanatla tanıştı
GHA/ Kreş ve gündüz bakımevi öğrencilerinden, Atatürk Üniversitesi Güzel ...
Kahraman çocuklar rölyefle anlatıldı
CİHAN/Sarıkamış Harekâtı sırasında erzakı biten askere yardım malzemesi ...
Camilerde kütüphane açılımı
Camilerin sadece ibadet alanı değil, aynı zamanda ilim ve kültür yuvası ...
 
Ela Altın 50. Yılını Kutladı
Erzurum’un yetiştirdiği, Türk sanat müziğinin efsane isimlerinden Ela ...
Bayraktepe sezonu açtı
İHA/Doğu Anadolu Bölgesindeki kış turizm ve spor merkezlerinde sezon açılışları sürüyor.
“Mevlana hümanist değildir”
CİHAN/Beyin ve Din başlıklı panelde bildiri sunan İstanbul Üniversitesi ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kayyım uygulaması milletin ortak talebidir
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva