Erzurum’un yöresel lezzetlerinden birisi olan gövermiş peynir, aynı zamanda doğal bir antibiyotik olarak da kabul edilir. Başka hiçbir bölgede bu özelliklere sahip bir peynir yapılamaması, Erzurum’un gövermiş peynirini benzersiz hale getiriyor. Peynirciler Çarşısı’nda peynir satışı yapan Hulki Karahan, Batı illerinden gelen siparişlerin oldukça yoğun olduğunu belirterek, Türkiye’deki her kesimin gövermiş peyniri tükettiğini aktardı.
HER SABAH GÖVERMİŞ PEYNİR
Gövermiş peynir tüketiminin çok fazla olduğunu aktaran Karahan, “Özellikle son yıllarda gövermiş peynir satışları oldukça arttı. Şuanda elimde Gebze’ye gitmek için hazır gövermiş peynir torbaları var. Bu her zaman böyle. Doğal Antibiyotik özelliğinden dolayı her kesim mümkün olduğunca sabah kahvaltılarında tüketmeye çalışıyorlar. Hijyenik bir şekilde yaklaşık 5-6 ay bekletilerek gövermiş peynir en doğal antibiyotik özelliğine sahiptir. Bu da bu peyniri en güzel yapıyor.” dedi.
İŞİN SIRRI BİTKİLERDE
Gövermiş peynirin antibiyotik özelliği olmasının Erzurum’un yüksek rakımlarında yetişen bitkilerinden kaynaklandığını ifade eden başka bir esnaf Muhammer Karahan, “Bu peynirin yapılışından çok peyniri hangi otlarla oluştuğudur. Erzurum’da yetişen otlar yüksekliğe bağlı olarak daha farklı ve daha yararlıdır. Gövermiş peynire bu antibiyotik özelliğini veren Palandökenin bitkisidir. Birçok ilde bunu yapmaya denediler ama bu kadar iyisini yapamadılar. Bu sadece Erzurum’a özeldir.” şeklinde konuştu.