Erzurum’da Organik Et ve Süt Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi AB ve Türkiye arasındaki Sivil Toplum Diyaloğu-IV - Tarım ve Balıkçılık Hibe Programı kapsamında 15 Şubat tarihinde kabul edilmişti. Proje ile Erzurum’da organik et ve süt üretiminin yaygınlaştırılmasının amaçlandığını söyleyen Organik Gıda Üreticileri Federasyonu Başkanı Nazmi Ilıcalı, proje sonunda 120 işletmenin organik statü kazanması, Bin 500 üreticinin eğitilmesi ve Erzurum’daki organik tarım ve hayvancılık konusunda farkındalık oluşturulması hedeflendiğini aktardı.
18 MAYIS’DAN SONRA EĞİTİMLER BAŞLIYOR
Proje ile çiftçilere verilecek eğitimler hakkında bilgi veren Ilıcalı, “Proje DOĞTARBESBİR, IFOAM ortaklığı Erzurum Büyükşehir Belediyesi iştiraki ile yürütülecektir. Belediyemiz işletmelerin seçimi, pazarlama, mera alanlarının tespiti konularında destek verecektir. Projemiz18 Mayıs’ta yapılacak açılışla eğitimlerine başlayacak bir yıl sürecek. Proje ile Erzurum’da organik et ve süt üretiminin yaygınlaştırılmasını amaçlamaktadır. Bu amaçla organik tarım ve hayvancılık konusunda eğitim çalışmaları yaparak, üreticilerin bilgi ve görgüleri artırılacaktır. Ayrıca organik üretim pazarlanması için çalışılarak üreticilerin gelir seviyelerinin artırılmasına katkı sağlanacaktır. Almanya’daki işletmelerle diyalog kurulacak Almanya’ya çalışma ziyareti düzenlenecek böylece uluslararası düzeyde iyi örneklerin paylaşımı sağlanacaktır.” dedi.
PROJE SONUNDA BİN 500 ÇİFTÇİ EĞİTİLECEK
Eğitim alanının geniş kapsamlı olduğuna dikkat çeken Ilıcalı, “Projemizde Atatürk üniversitesi ve Ege Üniversitesi öğretim görevlileri, Ziraat Mühendisleri, Erzurum Büyükşehir belediyesi tarım uzman kadrosu, dernek üyelerimiz, örnek çiftçilerimiz, IFOAM uzman katılımcısı görev yapacaktır. Proje sonunda 120 işletmenin organik statü kazanması, Bin 500 üreticinin eğitilmesi ve yöremizde organik tarım ve hayvancılık konusunda farkındalık oluşturulması beklenmektedir. Bir yıl sürecek projemizin ilk faaliyeti olarak organik statü almak isteyen işletmelerin tespiti için müracaatlar alınmıştır. Türkiye’de ilk olarak uygulamaya başlayan organik hayvancılık projemiz üreticilerimizce rağbet görmüş, koşulları uygun 160 işletme için müracaat alınmıştır.” diye konuştu.