ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
HABERLER>EKONOMİ
2 Mayıs 2016 Pazartesi - 03:21

Erzurum’dan 4 ayda 6 milyonluk ihracat

M.AKDAĞ-Türkiye ihracatçılar Meclisi(TİM) Nisan ayı Erzurum ihracat rakamlarını açıkladı.

Erzurum’dan 4 ayda 6 milyonluk ihracat

Türkiye ihracatçılar Meclisi(TİM) Nisan ayı Erzurum ihracat rakamlarını açıkladı. İlde bu yılın nisan ayında 1.6 milyon dolar, ocak-nisan kesitinde ise 5.9 milyon dolarlık ihracat kaydedildiği bildirildi. Erzurum’un dört aylık ihracat değeri bölge ihracat toplamında yüzde 2.68’lik pay gösterdi.

ERZURUM VERİLERİ

Erzurum’da 2016 yılının ilk dört ayı bazında en fazla ihracat değerinin belirlendiği dönem 2.0 milyon dolarla mart ayı oldu. TİM verilerine göre ilden ocak ayında 1.1 milyon, şubat ayında 1.2 milyon, mart ayında 2.0 milyon, nisan ayında da 1.6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. İl ihracatının ülke payı ise yüzde 0.013 oldu.

ERZURUM VE BÖLGESEL RAKAMLAR

Nisan ayında Erzurum’dan 1.6 milyon, KUDAKA istatistik Bölgesinden 2.8 milyon, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinden  17.3 milyon, Doğu Anadolu’dan 223.5 milyon dolar, yılın ilk dört ayında ise Erzurum’dan 5.9 milyon, KUDAKA istatistik Bölgesinden 12.0 milyon, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinden  63,4 milyon, Doğu Anadolu’dan 223.5 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

KUDAKA VE KUZEYDOĞU

KUDAKA ve Kuzeydoğu Anadolu İstatistik Bölgelerinde ihracat değerleri yükselişlerini sürdürdü. KUDAKA istatistik Bölgesinden yılın ocak ayında 2.2, şubatta 3.0, martta 3.9, nisanda 2.8 milyon; Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinden ise ocakta 12.7, şubatta 17.7, martta 15.6, nisanda 17.3 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti.

BÖLGE İLLERİ

Bu yılın ilk çeyreğinde Malatya’dan 111.3, Elazığ’dan 34.7, Iğdır’dan 31.5, Ağrı’dan 19.2, Van’dan 8.4, Hakkari’den 7.5, Erzurum’dan 5.9, Erzincan’dan 2.5 milyonluk ihracat yapıldı. Dönemde diğer illerden yapılan ihracat değerleri ise Bitlis’te  749 bin, Bingöl’de 538 bin, Ardahan’da 507 bin, Muş’ta 179 bin, Kars’ta 81 bin, Tunceli’de ise 63 bin dolar oldu.

TİM VERİLERİ

İhracat Nisan ayında 11 milyar 443 milyon dolar olarak gerçekleşti

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 kayıpla 11 milyar 443 milyon dolar ihracat gerçekleştirildiğini açıkladı. Yılın ilk 4 ayında ise ihracat yüzde 8,4 daralarak 46 milyar 187 milyon dolar oldu.

SEKTÖREL DEĞERLENDİRME

 Otomotiv endüstrisi 2 milyar dolarlık ihracatla Nisan ayında liderliğini sürdürürken, bu sektörü 1,5 milyar dolar ile hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü ve 1,2 milyar dolar ile kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü izledi.

BÜYÜKEKŞİ’NİN AÇIKLAMASI

 TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatın gelişmesinde işadamları kadar işçilerin de payının büyük olduğunu vurgulayarak 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı.

Nisan ayında ihracatta bir düşüş olmasına rağmen, ilk 4 ayda miktar bazında ihracatın arttığını kaydeden Büyükekşi, “İhracatımızın gerilemesinde ihracat fiyatlarındaki düşüş etkili oluyor. Ancak, miktar bazında ihracatımızın artıyor olması bizleri sevindiriyor” dedi.

RAKAMLAR EXPO’DA AÇIKLANDI

 Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), nisan ayı ihracat rakamlarını Antalya'da EXPO Fuar Merkezi'nde açıkladı. TİM verilerine göre, nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 oranında düşüşle 11,4 milyar dolar ihracat gerçekleştirildi. Yılın ilk 4 ayında ise yüzde 8,4 kayıpla 46,2 milyar dolar ihracata imza atıldı. Son 12 aylık dönemde de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,6 gerilemeyle 139,6 milyar dolarlık ihracat yapıldı.

SEKTÖREL DAĞILIM

 Tüm Sektörler İçerisinde İhracatını en fazla tütün sektörü artırdı .Sektörel bazda nisan ayında en fazla ihracatı 2 milyar 47 milyon dolarla geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,5 artış gösteren otomotiv endüstrisi gerçekleştirdi. Bunu yüzde 13,3 artış ve 1 milyar 526 milyon dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü ve yüzde 14,6 kayıp ve 1 milyar 229 milyon dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü takip etti.

Nisan ayında sanayi sektörleri içerisinde en fazla ihracat artışını yüzde 14,9 ile savunma ve havacılık sanayii sektörü yakalarken, tarım sektöründe en fazla ihracat artışı yüzde 47,3 ile tütün sektöründe yakalandı. Diğer taraftan, miktar bazında 12 sektörümüzde ihracat artışı yaşanırken, 14 sektörde ihracatımız geriledi.

NİSAN AYI İHRACAT RAKAMLARI SUNUMU

İlk 20 ülke içinde en fazla Hollanda'ya ihracat artışı gerçekleşti. Nisan ayında 106 ülkeye ihracatımız arttı, 131 ülkeye ise ihracatımız azaldı. Bu dönemde en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke arasında ihracatımız; Almanya'ya yüzde 3,8, İtalya'ya yüzde 12,7 ve ABD'ye yüzde 11,9 artarken, İngiltere'ye yüzde 1,3,  Irak'a yüzde 27,9 daraldı.

İLK 20 ÜLKE

 Türkiye'nin geçen ay en fazla ihracat yaptığı 20 ülke arasında ise en yüksek artış oranı yüzde 28,2 ile Hollanda'ya yapıldı. İhracat artışında öne çıkan diğer ülkeler ise sırasıyla yüzde 26,6 ile Bulgaristan ve yüzde 23,9 ile İran oldu. Bölgeler bazında da yine aynı dönemde AB'ye ihracat yüzde 5,1, AB dışı Avrupa'ya yüzde 15,6, Uzakdoğu ülkelerine yüzde 11,1 arttı, Ortadoğu'ya yüzde 14, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine ise yüzde 22 oranlarında daraldı.

33 İL İHRACATINI ARTIRDI

İl bazında ihracatımıza baktığımızda, nisan ayında 33 ilimizin ihracatını artırdığını görüyoruz. En fazla ihracat yapan ilk 10 ilimiz arasında ise 6 ilimizin ihracatı düşerken, Bursa, İzmir, Gaziantep ve Manisa'nın ihracatı yükseldi.

Büyükekşi, ihracat rakamlarını Antalya'da açıklamalarının önemine değindi ve “Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Şüphesiz ki Antalya, dünyanın en güzel yeridir' sözlerinden yola çıkarak bu ilimiz tarımda ve turizmde çok önemli yerlere ulaştı. Sebze ihracatında geçen yıl 217 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Antalya, seracılıkta lider ilimiz oldu. Bu başarılarının yanında uluslararası çapta büyük organizasyonlar gerçekleştiren Antalya, Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla açılan EXPO2016'ya da ev sahipliği yapıyor. 'Gelecek Nesiller İçin Yeşil Bir Dünya' başlığı ile düzenlenen EXPO, Antalya'nın ve ülkemizin tanıtımına büyük katkı sağlayacak” şeklinde konuştu. Büyükekşi şöyle devam etti: “Antalya'nın ihracatı son 10 yılda 2,5 kat artarak 943 milyon dolara ulaştı. İhracatçı sayısında da aynı dönemde Antalya 11. sırada yer alırken, geçen yıl bin 134 ihracat firması ile iller bazında 9. sıraya yükseldi. Hedef, Antalya'nın potansiyelini sonuna kadar kullanarak ihracatta çok daha üst sıralarda yer almasını sağlamak. Bu kapsamda, geçtiğimiz hafta '10 il 10 ülke' programında açıkladığımız gibi,  Antalya'yı Almanya ile eşleştirdik. Önümüzdeki günlerde Antalyalı ihracatçılarımızı Almanya pazarına odaklamaya yönelik seminerler düzenleyeceğiz” dedi

BAKAN ELİTAŞ: “SON ÇEYREKTE YÜZDE 5.7 BÜYÜME GERÇEKLEŞTİRDİK”

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, “Bütün olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisi ise oldukça iyi bir performans sergiliyor. 2015 yılı orta vadeli programda yer alan yüzde 4’lük büyüme hedefimizi yakaladık. Son çeyrekte ise önemli bir başarı hikayesi yazdık. Son çeyrekte yüzde 5.7 büyüme gerçekleştirdik” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), nisan ayının ihracat rakamlarını “Çiçek ve Çocuk” temasıyla 23 Nisan'da kapılarını ziyaretçilerine açan EXPO 2016 Antalya Sergi Alanı’nda düzenlenen basın toplantısı ile açıkladı.

Toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Elitaş, Gaziantep’te meydana gelen patlamadan dolayı büyük üzüntü duyduklarını dile getirdi. Terör saldırısı nedeniyle 1 polisin şehit olduğunu, aralarında polislerin de bulunduğu 13 kişinin yaralandığını aktaran Elitaş, “Umuyorum ve diliyorum ki bundan sonraki süreçte Türkiye artık terörle değil başarılarıyla anılan, bulunduğu coğrafyada en etkin, en kararlı, istikrarlı bir konumunda olma yolundaki iddiasına devam eder. Başka ülkelerde meydana gelen olumsuzluklara rağmen Türkiye’nin büyüme performansını hızlı bir şekilde arttıran orta vadeli program çerçevesinde ortaya koyduğu, 2016 yılı yüzde 4.5’lük büyüme ortaya koyduğu ihracat rakamlarına ulaşan, dünyanın gelişmekte olan ülkelerinin gıpta ile takip ettiği bir ülke olarak anılacağı bir pozisyonda olmasını diliyorum” diye konuştu.

“BUGÜN FEDAKAR VE VEFAKAR İŞÇİLERİMİZİN BAYRAMINI KUTLUYORUM”

“Bakanlığa geldiğimiz günden bu yana ilk kez açıkladığımız ihracat rakamlarını bundan önceki 2015 yılı nisan ayına göre daha yüksek açıklamak isterdik” diyen Bakan Elitaş, ihracatta artışın da düşüşün de olduğunu kaydetti. Artışı sahiplendikleri gibi düşüşü de derinlemesine inceleyeceklerini ifade eden Bakan Elitaş, “1 Mayıs'ında önemli özelliği var. Türkiye’de 1 Mayıs denildiği zaman insanların titrediği, yarın ne olacak kaygısını taşıdığı, 1 Mayıs’ın Emek ve İşçi Bayramı olduğu süre içinde AK Parti iktidarı döneminde bu bayramı resmi tatil olarak kazandırdık. Bugün fedakar ve vefakar işçilerimizin bayramını kutluyorum” dedi.

“İHRACAT YAPI TAŞI”

İhracatı bir maratona benzeten Bakan Elitaş, “Üretimin planlanması, üretilen malın hazırlanması gibi birçok durağı bir yol hikayesidir. Bu yolculukta yolun engelsiz olması, yol arkadaşlarınızın ve kullandığı araçların uygun olması elbette başarıyı getirir. Ne mutlu bize ki 2002 yılından bu yana Türkiye ekonomisinin en başarılı yolculuğu ihracat oldu. 36 milyar dolardan 144 milyar dolara ulaşan ihracatımız ülke ekonomisinin, istihdamın, büyümenin en önemli yapı taşlarından biri haline geldi. Türkiye bu dönemde küresel ekonomi ile kenetlenmiştir. Burada en önemli başarı üreten, ürettiğini dünyanın tamamına ulaştıran, istihdam oluşturan, yılmadan usanmadan yoluna devam eden Türk ihracatçısı ve işçisidir” diye konuştu.

“DÜNYA EKONOMİSİ DURAKSAMA İÇİNDE”

İhracatın sadece bir istatistik rakamı olmadığının altını çizen Bakan Elitaş, “İhracat milletimizin kalkınma hamlesi ve gelişme heyecanıdır. İnsanımız muasır medeniyet seviyesini hak ediyor. Ortaya koyduğumuz vizyon destek ve teşviklerle daha fazla üretim ve ihracat ile büyüyen Türkiye’ye doğru emin adımlarla ilerliyoruz. İlerlediğimiz yol, tümsek ve çukurları olan yol, bu yolda bazen istediğimiz hızla gidemiyoruz, bazen virajı daha iyi alabilmek için gazdan yağımızı çekiyoruz. Varacağımız hedef belli, bu yolda ilerlemeye devam edeceğiz. Dünya ekonomisi bir duraksama içinde, bunda petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüş, siyasi krizler gibi kürsel gelişmelerin yanı sıra yapısal sorunların da etkisi var. Gelişmiş ülkeler ve gelişmekte olan ve AB ile olan ihracatımızda miktar ve rakam olarak artış olduğunu görüyoruz. Hem çevremizdeki siyasi istikrarın bozulduğu ülkelerle hem de gelirlerinin büyük bir kısmının enerji bağımlısı olduğu ülkelerle yaptığımız ihracatta olumsuzluğun varolduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.

“SON ÇEYREKTE YÜZDE 5.7 BÜYÜDÜK”

Rusya ile yapılan ihracatın 2015 yılının aynı dönemine göre yüzde 58.2 azaldığını belirten Elitaş, “2015 yılını 204 yılına göre değerlendirdiğimizde yüzde 40 civarında ihracat azalması ile karşı karşıya kalmışız. Bu ülkelerdeki petrol fiyatlarının düşmesi, emtia fiyatlarının olumsuz şekilde gelişmesi, Orta Doğu ülkelerine, Körfez ülkelerine, komşularımızın içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik krizler sebebiyle azaldığını görüyoruz. Bütün olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisi ise oldukça iyi bir performans sergiliyor. 2015 yılı orta vadeli programda yer alan yüzde 4’lük büyüme hedefimizi yakaladık. Son çeyrekte ise önemli bir başarı hikayesi yazdık. Son çeyrekte yüzde 5.7 büyüme gerçekleştirdik. Böylece ekonomimiz son 25 çeyrektir büyüme başarısını gösterdi” dedi.

‘TÜRKİYE’NİN İHRACAT DARALMASI KÜRESEL DARALMADAN AZ”

2015 yılı itibari ile 23 AB ülkesinden daha fazla büyüdüklerini kaydeden Bakan Elitaş, “Nisan ayı kapasite kulanım oranı, mart ayına göre 1 puan artışla 2016 yılının geride bıraktığımız ayları arasında en yüksek seviyeye ulaştı. Reel kesim güven endeksi 2016 yılının en yüksek seviyesinden 110.1 olarak gerçekleşti. Bu gösterge de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.1 artış olduğunu gözlemliyoruz. Daha önce açıklanan şubat ayı sanayi üretim endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8.5 artışla yüzde 120’ye çıkmıştır. 2015 yılı dördüncü çeyrek büyüme verileri Merkez Bankası faiz indirimleri de göz önünde bulundurulduğunda reel sektörde işlerin iyi gittiğini büyüme rakamların olumlu yönde etkileneceğini söyleyebiliriz. Küresel ekonomideki zayıf görünüm çevremizde yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmelerin etkileriyle 2015 yılında ihracatımızı yüzde 8.7 gerileyerek 143.9 milyar dolar oldu. Dünya Ticaret Örgütü tarafından açıklanan son resmi veriler göre, 2015 yılında küresel ticaret dolar bazında 13.5 daraldı. Türkiye’nin ihracat daralması küresel daralmadan daha az. Küresel daralma yüzde 13.5 iken Türkiye’nin ihracat daralması yüzde 8.7 gerçekleşmiş oldu” dedi.

“DIŞ TİCARET AÇIĞININ DÜŞMESİ YIL SONUNA KADAR DEVAM EDECEK”

Bakan Elitaş şöyle konuştu: “2016 yılı şubat ve mart aylarında birlikte toparlanma sürecine girdik. İhracatımızdaki büyüme rakamlarını yeniden artıya geçirdik. TÜİK tarafından açıklana veriler göre mart ayındaki ihracatımız 2015 yılının mart ayına göre yüzde 2.3 artışla 12.8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Ocak ayının olumsuz etkisiyle ilk çeyrek ihracatımız yüzde 6.2 gerilemeyle 34.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Şubat ayında ibre pozitife döndü. İlk çeyrekte ithalatımız ise yüzde 10.6 düşüşle 46.8 milyar dolar, dış ticaret açığımız ise yüzde 21.1 seviyesinde düştü. Dış ticaret açığının azalması bizim için, ülkemiz için olumlu bir gelişmedir. Dış ticaret açığının düşme eğiliminin yıl sonuna kadar devam etmesini bekliyoruz. Yine ilk çeyrekte ihracatımızın ithalatımızı karşılama oranı yüzde 74. olarak gerçekleşti. Geçen yıl aynı dönemde bu oran yüzde 70.8’di. Bu yılın tamamında iyi bir performans göstererek orta vadeli plan hedeflerimiz içinde bulunan ihracat rakamlarına ulaşırız.”

 

 

 
FİNTürk-3 açıklandı
 
Aydemir'den Erzurumlu tarifi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
FİNTürk-3 açıklandı
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’da 2016’nın ilk çeyreğinde faaliyet veren banka şube ...
Aydemir: 'Siftahları şükür olanlara selam olsun'
Milletvekili Aydemir, ‘Siftahını şükür ile yapan, dükkan ve tezgahını ...
Erzurum ekonomisinde TKDK farkı
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Erzurum İl Koordinatörlüğü, ...
 
İl ticaretinde ‘Gross Açılım’
Türkiye’deki ilk Gross AVM’nin ikinci şubesi Erzurum'da açıldı. Açılışı ...
Bu saatler servet değerinde
M.COŞKUN-1800'lü ve sonrasında üretilen, en yenisi 100 yıllık olan saatler ...
Erzurum’dan, Dış Ticarette 2016 Açılımı
MAHMUT AKDAĞ-Ekonomi Bakanlığı dış ticaret istatistiklerini paylaştı.
 
Degen’den Davutoğlu’na konut teşekkürü
M.COŞKUN-Degen, “Emekliler için Başbakanımızın ‘Her emekliyi ev sahibi ...
Terör ekonomiyi vurdu
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki terör olayları her kesimi olduğu ...
Buğdaycı açıkladı..
Erzurum Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hacı İbrahim Buğdaycı, yıllık ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva