Erzurum Vergi Dairesi Başkanı Yunus Poyraz, 30 yaş üstü araçlarını bedelsiz olarak teslim edenlerin, Motorlu Taşıtlar Vergisi, gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezası ile 2008 yılı sonuna kadar kesilen idari para cezalarını ödemeyeceklerini bildirdi.
HURDA ARAÇ UYGULAMASI
Poyraz, 28 Şubat 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “5838 Sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”un geçici 2. maddesi ile “'Hurda ve Mevcut Olmayan Araçların Tasfiyesi”nden yararlanma fırsatı getirildiğini ifade etti. Hurda ve mevcut olmayan araçlarının birikmiş Motorlu Taşıtlar Vergisi borçları nedeniyle, aracından bir türlü kurtulamamış çok sayıda kişinin olduğunu belirten Poyraz, Erzurum’da da bu kapsamda çok sayıda motorlu taşıt bulunduğunu vurguladı.
1979 ÖNCESİ ARAÇLAR HURDAYA AYRILIYOR
Söz konusu yasanın, 1979 ve daha eski model motorlu araçları kapsadığını dile getiren Yunus Poyraz, “30 yaş üstü aracı olanlar 30 Haziran 2010 tarihine kadar araçlarını İl Özel İdarelerine veya Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Hurda İşletmesi Müdürlükleri’ne teslim edip kayıt ve tescillerini sildirerek hurdaya ayırabilirler” dedi.
30 yaş üstü aracını bedelsiz olarak hurdaya ayırma işlemini gerçekleştiren kişilerin, 31 Aralık 2009 tarihine kadar tahakkuk etmiş ve ödenmemiş olan Motorlu Taşıtlar Vergisi, gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezası ile 2008 yılı sonuna kadar kesilen idari para cezalarını ödemeyeceklerini vurgulayan Poyraz, “Daha önce hurdaya ayırma işlemi yapılması için ilişik kesme belgesi (borcu yok belgesi) aranmakta iken bu düzenlemeye göre yapılan hurdaya ayırma işleminde bu belge aranmayacaktır. Ayrıca, araçlarını noter satış senediyle alıp trafikte adlarına kayıt ve tescil ettirmemiş olanlar da 31 Aralık 2009 tarihine kadar kayıt ve tescil işlemlerini tamamlamaları durumunda bu düzenlemeden yararlanabilirler” diye konuştu.
ARAÇLARIN TESCİLİ SİLİNECEK
Poyraz, aynı yasa ile 11 yaş üstü (1998 model ve daha eski taşıtlar) araçlar için, 28 Şubat 2009 tarihi itibariyle herhangi bir nedenle motorlu taşıt vasfını kaybeden veya mevcut olmayan araçların 31 Aralık 2009 tarihine kadar Motorlu Taşıtlar Vergisinin 4’te birinin ödenmesi kaydıyla, Motorlu Taşıtlar Vergisinin geri kalan kısmı, gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları, tescil plakasına kesilen idari para cezaları ödenmeksizin, aracın tescil kaydının silinmesi imkanının da getirildiğini belirtti.
SÜREYİ GEÇİRMEYİN
30 yaş ve 11 yaş üstü araçlara getirilen bu olanaktan yararlanabilmek için belirtilen süreler içinde Vergi Dairelerine başvuruda bulunulması gerektiğini dile getiren Yunus Poyraz, “Ayrıca, 5 Temmuz 2003 tarihinden önce çalınan araçlara ilişkin de bazı yeni düzenlemeler yapıldı. Daha önce yapılmış düzenlemelerle 5 Temmuz 2003 tarihinden sonra çalınan araçlar için, çalınma tarihinden itibaren Motorlu Taşıtlar Vergisi alınmamaktaydı. Bu son düzenlemeyle 5 Temmuz 2003 tarihinden önce çalınan araçlar için tasfiye işlemlerinde, 28 Şubat 2009 tarihine kadar ödenmemiş olan, Motorlu Taşıtlar Vergisi, gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve tescil plakasına kesilen idari para cezaları ödenmeyecektir” şeklinde konuştu.