SAMET ÖZÜNAL(GHA) - Sığır yetiştiriciliğinin durumu ve geleceği, Erzurum’un Narman ilçesinde düzenlenecek olan bir panelle ele alınacak.
10 Mayıs 201 tarihinde Narman Meslek Yüksek Okulu’nda yapılacak olan panele Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri, Ataürük Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Tarımsal Araştırma Genel Müdürülüğü’nden Genel Müdür Yardımcısı Cevdet Akdeniz katılacak.
Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın Sığır Yetiştiriciliği Politikaları hakkında bilgilerin sunulacağı panelde, sığır yetiştiriciliğinin durumu ve geleceği ele alınacak. Atatürk Üniversitesi Narman Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Metin Turan, Erzurum için büyük önem taşıyan sığır yetiştiriciliğinin bir panelle gündeme getirilmesi için bir panel organize ettikilerini söyledi.
SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ PANELLE ELE ALINACAK
1 milyon 550 bin 379 hektar mera ve 74 bin 111 hektar çayır alanına sahip olan Erzurum’da, halkın yaklaşık yüzde 46’sının tarımla uğraştığı ve hayvancığın bu sektörde oldukça önemli yere sahip olduğunun bilindiğini kaydetti. Hayvancılık faaliyetlerinin, ilin topoğrafik yapısı, yetiştiricinin ekonomik ve kültürel yapısı, bilgi ve tecrübesine bağlı olarak çeşitli bölgelerde büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği şeklinde yapıldığını dile getiren Turan, “2008 yılı TÜİK verilerine göre il genelinde 538 bin 969 büyükbaş hayvan mevcut olduğu, bunlardan 25 bin 366 başı kültür ırkı, 308 bin 85 başı kültür melezi ve 205 bin 518 başı yerli sığırlardan oluşmaktadır. Sığırlardan elde edilen ortalama süt verimi 378 bin 378 ton ve et verimi ise, 8 bin 154 ton civarındadır. TÜİK 2008 yılı verilerine gore, Erzurum hayvan varlığı Türkiye hayvan varlığının yüzde 5’ini oluştururken, üretilen süt ve et sırasıyla Türkiye’de üretilenin yüzde 3,4 ve yüzde 6,5’ini oluşturmaktadır. Erzurum’da hayvan başına ortalama süt verimi 2 bin 276 kilogram et verimi 198 kilogram olup bu ortalamalar Türkiye süt verimi 2 bin 758 kilogram ve et verimi 216 kilogram ortalamalarının altında kalmıştır.” ifadelerini kullandı.
TURAN: NARMAN’DA GEÇİM TARIM VE HAYVANCILIĞA DAYALI…
Bu düşük değerlerin elde edilmesinin önemli sebepleri arasında ilde süt ve et sığırcılığının ektansif yapıda olmasının, ahır şartlarının geleneksel yapıda olması, yeterli bakım ve beslemenin tekniğine uygun yapılmaması ve bu faaliyetlerde teknolojik vasıtaların kullanılmamasının yer aldığını ifade etti. Prof. Dr. Metin Turan, “Bu durum, başta ülkemiz olmak üzere AB uyum sürecinde, ilimizde tarımsal altyapının değişimi zorunluluğunu beraberinde getirmektedir. Kısaca modern barınaklarda, meskun alanlara belirli mesafelerde, hijyenik koşullarda üretim yapan, prodüktivitesi yüksek ihtisaslı işletmelerin kurulması çok önemli olacaktır. Bu sebeple il genelinde modern tesislilerin hızlı ve etkin bir şeklide devreye sokulması ve desteklenmesi zorunluluğu ortaya çıkmaktadır.” şeklinde konuştu.
Erzurum’un Narman ilçesinin başlıca geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu, genel uğraşı alanının ise hayvancılık olduğunun altını çizen Turan, “İlçe ve köylerinde yaklaşık olarak toplam 28 bin adet sığır bulunmakta ve ilin büyükbaş hayvan varlığının yüzde 5’ini oluşturmaktadır. Bunlardan 10 bin başı melez ve kültür ırkı; diğeri de yerli sığırlardan ibarettir” şeklinde konuştu.
Ev sahipliği yapacakları panelde, sığır yetiştiriciliğinin tüm yönleriyle ele alınacağını belirten Prof. Dr. Metin Turan, üreticilerin de katılacakları panelden her kesimin istifade edeceğini söyledi.