Ekonomik krize karşı somut çözüm arayışlarında bulunmak ve hükümete sunulacak olan önerileri belirlemek için toplanan zirvede, önce kriz nedeniyle yaşanan sorunlar sıralandı, adından krizin olumsuz etkilerine karşı bazı önerilerde bulunuldu.
EKONOMİK DANIŞMA TOPLANTISI
Krizin olumsuz etkilerinin, iki açıdan ele alındığı zirve toplantısında, finansal sistem ve firmaların yönetimlerdeki hataları masaya yatırıldı. MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Dursun Yıldız’ın da katıldığı “Ekonomi Danışma Toplantısı”nda piyasaların durumu, nakit sıkıntısı, imalat ve ihracat gibi konular ele alındı. Ekonomik krizden etkilenen bölgelerin sanayi-yoğun ve hizmet sektörü şeklinde ayrı ayrı ele alındığı toplantıda, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ekonomik krizin hizmet sektörünü vurduğuna dikkat çekildi. Sanayinin olmadığı, özel sektörün yetersiz kaldığı il ve bölgelerde, hizmet sektörüne yönelik olarak et tedbirler alınması çağrısında bulunulurken, KDV indirimi, akaryakıt, doğalgaz ve kömüre yapılan zamların, söz konusu bölgelerdeki yaşam standartlarına olumsuz etki yaptığına işaret edildi.
YILDIZ: ENERJİDE İNDİRİM VE DESTEK BEKLİYORUZ
MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Dursun Yıldız, küresel mali krize karşı alınması gereken tedbirlerin görüşüldüğü zirvede, hem üreticiyi, hem de tüketici koruyu adımlar atılmasına vurgu yapıldığını kaydederek, KOBİ’lerin desteklenmesi, işveren maliyetlerinin düşürülmesi ve SSK primlerinin belirli bir geçiş sürecinde işsizlik fonundan tahsil edilmesi önerisinde bulunduklarını dile getirdi.
HİZMETLER SEKTÖRÜ DE OLMASA
Dursun Yıldız, Erzurum gibi Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerin, hizmet sektörüyle ayakta durduğunu, üretime yönelik yapılanmanın yetersiz olması nedeniyle, KOBİ’ler için alınan tedbirlerin söz konusu bölgeler için yetersiz kalacağına dikkati çekerek, “Toplantıda, özellikle bizim bölgemizde tarım, hayvancılık ve turizm gibi sektörler daha öncelik taşıdığı için bu sektörü rahatlatabilmenin yollarının aranması gerektiğini dile getirdik. Bölgemize has enerji, kömür, doğalgaz indirimlerinin yanında, genel anlamda vergi ayrıcalığı tanınması talebinde de bulunduk. Ayrıca bölgesel kalkınmanın sağlanması açısından Bölgesel Kalkınma Ajansları’nın işlerliklerinin artırılması ve bu ajansların ‘Yatırım Destek ve Kalkınma Ajansı’ ile koordineli çalışmasında faydalar olacağına dikkat çektik” şeklinde konuştu.
“BÜYÜK MAĞAZALAR KANUNU BİR AN ÖNCE ÇIKMALI
Vurgu yaptıkları bir diğer önemli hususun da, sosyal amaçlı konut üretimi olduğunu anlatan Dursun Yıldız, “TOKİ’nin sadece Sosyal Amaçlı Konut üretmeye yoğunlaşması sağlanarak, diğer piyasa aktörlerine ek iş imkanı tanınması, ayrıca benzer bir kuruluş oluşturularak, ucuz ve uzun vadeli ödeme imkanlarıyla küçük işletmelere işyeri temin edilmesi yönündeki isteğimizi de ilettik. Büyük Mağazalar Kanunu’nun bir an önce çıkarılarak küçük esnafın koruma altına alınması ve kriz ortamında sahipsiz bırakılmaması gerektiği yönündeki kanaatimizi de, söz konusu zirvede gündeme getirdik. Zirveyle birlikte ortaya çıkan görüş ve öneriler, rapor halinde hükümete sunulacak ve krizin etkileri bu şekilde bertaraf edilmeye çalışılacaktır” diye konuştu.