Maddi açıdan sıkıntılı bir dönem geçiren besiciler, peşin para alabilmek için kurbanlık fiyatlarını geçen yıla göre yüzde 25-30 oranında düşürdü. Besiciler, geçen yıl ortalama 10 YTL'den sattıkları etin kilosunu bu yıl 8 YTL'den satışa çıkarttı. Geçen yıl Kurban Bayramı'nda 400 kiloluk bir tosun için yaklaşık 4 bin YTL ücret ödeyen vatandaşlar, bu yıl aynı kilodaki bir hayvanı 2 bin 800 - 3 bin YTL'ye alıyor.
ELİ MECBUR
Son bir yıl öncesine kadar özellikle Erzurum gibi büyükşehirlerde tek bir kişinin bir büyükbaş hayvan alarak kurban ettiğini kaydeden Üreticiler,geçen yıldan itibaren hisseli kurban kesen kişi sayısının arttığını, bu durumun da işlerin azalmasına neden olduğunu belirtiyorlar.
Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı, geçen yıl 10 YTL'den sattıkları etin kilosunu bu yıl 7.5-8 YTL arasında satacaklarını söyledi. Besicilerin acil olarak nakit paraya ihtiyaç duyduklarını kaydeden Ilıcalı, "Önceden bir kişi bir hayvanı alıp kurban ediyordu şimdi 5-6 kişi bir araya gelerek bir büyükbaş hayvan kurban ediyor. Artık 7 hayvan değil bir hayvan satabiliyoruz. Bu durumda besicileri zor duruma düşürüyor. Kurban bayramına son birkaç gün kala hayvanlarını geri götürmek istemeyen besiciler, fiyatları daha da aşağılara çekebilir. Kurban Bayramı'nı fırsat olarak görüyoruz. Peşin para bulup borçlarımızı ödeyebilmemiz için kurbanlıkları geçen yıla göre yaklaşık yüzde 30 daha ucuza satacağız. Hiçbir besici, pazara çıkardığı hayvanın elinde kalmasını istemiyor. Bu nedenle de ciddi fiyat indirimleri yapıldı" diye konuştu.
400 KİLOLUK HAYVANLAR VAR
Doğu Anadolu Bölgesi'nden büyükşehirlere giden ve tosun olarak adlandırılan büyükbaş hayvanların 400 kilo ve üzerinde geldiğini belirten Ilıcalı, düve ve inek olarak adlandırılan dişi büyükbaş hayvanların da 300-350 kilo arasında geldiğini söyledi. Besicilerin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntı nedeniyle vatandaşların bu yıl daha ucuza kurban kesebileceklerini kaydeden Ilıcalı, "Belirlenen fiyatlar besiciyi kurtarmıyor kar ettirmiyor. Ancak borçlarımızı ödeyebilmek için mecburen fiyatları düşük tutarak hayvanların tamamının satılmasını sağlamamız gerekiyor. Bugün bir torba yemin fiyatı 30 YTL oldu. Bir hayvan günde ortalama iki torba yem yiyor ve bunun besiciye maliyeti 60 YTL. Besiciler hayvanlarını kestirip ellerinden çıkartıp borçlarını ödeyebilmek için Et Balık Kurumu'na gidiyor. Buralarda da 2-3 ay sonrasına gün veriliyor. Yaşanan sıkıntıları azaltabilmek için Kurban Bayramı'nı iyi bir fırsat olarak görüyoruz" dedi.
VETERİNER RAPORUNA MUTLAKA BAKIN
Vatandaşları, kurbanlık hayvan alırken dikkat etmeleri konusunda uyaran Ilıcalı, sağlıklı ve kurbanlık vasfına uygun her hayvanın kulağında küpe, menşe-i şahadetnamesi ve veteriner sağlık raporu olması gerektiğinin altını çizdi. Ilıcalı, her hayvan için veteriner sağlık raporu düzenlenmesi gerektiğini, bunun, kurbanlık alınırken mutlaka istenmesini dile getirdi. Dişi hayvanların gebe olup olmadığına bakılması veya kontrol ettirilmesi gerektiğini aktaran Ilıcalı, gebe hayvanın kurban edilmesinin hem dinen uygun olmadığını hem de milli ekonomiye zararı olduğunu açıkladı.
Son yıllarda pazarlarda 2 yaşını doldurmuş hayvan bulmakta sıkıntı çekildiği yönündeki eleştirilere katılmayan Ilıcalı, bir hayvanın iki yaşını doldurup doldurmadığının ağzındaki dişlere bakılarak anlaşılabileceğini söyledi. Hayvanın ağzında 4 diş varsa bunun 2 yaşını doldurmuş ve kurban edilebilir anlamına geldiğini dile getiren Ilıcalı, vatandaşların, kurbanlık alırken hayvanın ağzına bakabileceğini ifade etti.