ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Dadaşlar İsrail’i lanetledi
Dadaşlar İsrail’i lanetledi
Erzurum’da arandılar, Erzincan’da yakalandılar
Erzurum’da arandılar, Erzincan’da yakalandılar
‘Filistin’deki Çocuklar İçin Çiz’diler
‘Filistin’deki Çocuklar İçin Çiz’diler
Çiftçi muhtarlarla istişare etti
Çiftçi muhtarlarla istişare etti
Gazze’deki zulmü gündeme taşıdılar
Gazze’deki zulmü gündeme taşıdılar
HABERLER>GUNCEL
3 Haziran 2009 Çarşamba - 03:08

METEF’te ‘başarı sorgulaması’

Erzurum Valiliği, Atatürk Üniversitesi ve Milli Eğitim Müdürlüğünün organize ettiği 1.Kariyer Günleri kapsamında lise öğrencilerine ‘Meslek Seçimi’ve ‘Başarıya giden yol’ konulu konferanslar düzenlendi.

METEF’te ‘başarı sorgulaması’

Erzurum Valiliği, Atatürk Üniversitesi ve Milli Eğitim Müdürlüğünün organize ettiği 1.Kariyer Günleri kapsamında lise öğrencilerine ‘Meslek Seçimi’ve ‘Başarıya giden yol’ konulu konferanslar düzenlendi.
Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi’nde organize edilen ilk konferansta Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Sırrı Akbaba, lise öğrencilerine meslek seçiminin önemini anlattı.
AKBABA, ÖĞRENCİLERE TAVİSEYELERDE BULUNDU
Lise öğrencilerinin ilgi gösterdiği konferansta konuşan Prof.Dr. Sırrı Akbaba, herkesin yeteneklerini öne çıkarması halinde ülkede işsizlik sorununun çözüleceğini kaydetti. Akbaba, “Herkes yeteneklerini ortaya çıkarırsa ülkemizde işsiz kalmaz. Her birimizin yapabileceği bir yetenek var. Ben bu işi yapabilirim ya da yapamam diye kendimizi tanımamız lazım. Siz ilk önce ilginizi tanıyacaksınız. Ben yapmaktan zevk aldığım meslekler grubunu biliyorum demek lazım.”dedi.
AKBABA:KİŞİ SEVDİĞİ İŞİ YAPMALI
Türkiye’de gençlerin iş imkanı olan mesleklere yöneldiğine dikkat çeken Prof.Dr. Sırrı Akbaba, konuşmasında şunları söyledi: “ İlgiyi tanımanın değişik yolları vardır. İlk önce bir ilgi alanı oluşturmalı. Bu ülkede hangi meslekte iş imkanı varsa ona yöneliyor gençler. Bu da başarısızlıkların, sorunların ortaya çıkmasına sebep oluyor. Kişi sevdiği istediği başarılı olacağı işi yapmalı. Araştırmaya yönelin, meslekteki koşulları öğrenin, belki size hitap edebilir. Gelenekçilik sanatın zıddıdır. Örneğin; imamlık mesleği gelenekçi tipe girer. Sanatçı kimliği olan bu mesleğe geçince rahatsız olacak Çünkü bu meslek onun yapacağı meslek tipi değil zıddıdır. Bazı kişiler farklı mesleklerle kendini doyurmaya çalışır, kimi ebru sanatı ile kimi imam olur ilahi okur güzel sesiyle. Meslek uyumu tipinize uygun olmalı. Önce onu belirleyin ve kendinizi ona yönlendirin. Araştırma mesleği tipinizse ona yönelin. Sanat tipiniz ise sanata yönelin.”
MESLEKLERİ İYİ TANIYIN
Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansta seçilen mesleklerin iyi tanınması konusunda lise öğrencilerine tavsiyelerde bulunan Prof.Dr. Akbaba, “Her mesleğin cezbeden bir tarafı vardır. İçinden size hitap eden meslek tipini seçin. Bir insan ömür boyu kendini tanımayı sürdürür, ama ne kadar erken tanırsanız o kadar isabetli kararlar verirsiniz. Kendi değerlerinizi öğrenirseniz ona göre seçim yaparsınız. Kendi tipinizi tanımak sınırlılıklarınızı bilmek lazım. Örneğin, Ben basketçi olmak istiyorum ama boyum 1.35 gibi. Daha sonra mesleğin tanınması mesleğin gerektirdiği yetenek ilgi değil, bedensel özellikler mesleki kuruluşlar önemlidir. Bir mesleğin emekliliği de önemlidir. Seçtiğiniz meslek size uygun değilse kendinizi sevmediğiniz mesleğe mahpus edersiniz. Mesela bazı kurumlar sadece kurumunu tanıtıyorlar, içeriği tanıtmıyorlar. Meslekleri tercih edeceğiniz zaman onu görerek yapın. Doktorluk mesleğini seçecekseniz gidin yerinde görün, ya yine aynı mesleği yapmak istersiniz yada vazgeçersiniz.”diye konuştu.
BAŞARIYA GİDEN YOL
1. Kariyer Günleri kapsamında düzenlenen ikinci konferansta Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Durkaya Ören, başarıya giden yolu anlattı. Başarının en büyük düşmanının yılgınlık olduğunu belirten Ören, “Başarının anahtarı ise zorlukları göğüslemek ve aşmaktır. Büyük zorlukları aşa aşa İstiklal Savaşını kazanan Atatürk, ‘güçlükler karşısında yılmamak, felaketlerde ümitsizliğe kapılmamak gerekir’ diyor. Geçirdiği çocuk felcinden dolayı yürüyemeyen 4 kez ABD başkanı olan Franklin Roosevelt nasıl zinde ve dinç kaldığını soranlara, ‘Beyler şu an ayağının baş parmağını oynatmak için 2 yıl uğraşan adama bakıyorsunuz’ diyor. Bir çok insan zorluk ve engelleri uyarıcı ve motive edici unsurlar olarak görmektedir.”diye konuştu.
ÖĞRENCİLER FUARI GEZDİ
Meslek seçimi konusunda eğitimi çalışmalarının yapıldığı 1. Kariyer Günleri’ne öğrenci ilgisi artarak devam ediyor. Kariyer Günleri toplantılarının yapıldığı kültür merkezinde düzenlenen fuarı da gezen öğrenciler, hem okullar hem de meslekler hakkında yetkililerden detaylı bilgiler alıyorlar.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Palandöken'de Kültür Zirvesi
GHA/Türkiye genelindeki 81 ilin İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcıları, ...
Ağverenli güven tazeledi
Erzurum’un Pasinler ilçesinde bulunan Pasinler Sulama Kooperatifi (PASUKOOP) ...
Allahü Ekber Dağları doğa harikası
Bir kısmı Erzurum’un Şenkaya ilçesi Bardız bölümünde, diğer bir bölümü ...
 
Ahlat Kümbetlerine bahar estetiği
Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan kümbetler bahar mevsimi ile birlikte ...
METEF Başladı
SALİH TEKİN/Erzurum’da eğitimde istenen başarının yakalanması için 8 aydan ...
Meclis, köy sorunlarına yoğunlaştı
GHA/Erzurum İl Genel Meclisi, Haziran ayı ilk toplantısını, Selcan Karagöl ...
 
Köy ödenekleri açıklandı
GHA/İl Genel Meclisi’nin Mayıs ayında aldığı kararla, İl Özel İdaresi ...
Mera sorunu çözüldü
Yakutiye Meclisi, imar tadilat talepleri, Kent Konseyi, mera sorunu ve ...
Hac kesin kayıtları başladı
GHA/2009 dönemi hacı adayları için kesin kayıtlar başladı. Acentalar dahil, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Üstümüze pislik yağıyor niye?
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Sosyal Çürüme: Sessiz Çöküşün Ayak Sesleri mi?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da 13 sektör vizyon büyütmüş; ama!
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Erzurum'da bir 'temizlik' hikayesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum'un Saklı Cenneti: Karagöl
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Yavuz Değirmenci’den Türkü Tadında Şiirler
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva