ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Dadaşlar İsrail’i lanetledi
Dadaşlar İsrail’i lanetledi
Erzurum’da arandılar, Erzincan’da yakalandılar
Erzurum’da arandılar, Erzincan’da yakalandılar
‘Filistin’deki Çocuklar İçin Çiz’diler
‘Filistin’deki Çocuklar İçin Çiz’diler
Çiftçi muhtarlarla istişare etti
Çiftçi muhtarlarla istişare etti
Gazze’deki zulmü gündeme taşıdılar
Gazze’deki zulmü gündeme taşıdılar
HABERLER>GUNCEL
2 Haziran 2009 Salı - 02:13

Allahü Ekber Dağları doğa harikası

Bir kısmı Erzurum’un Şenkaya ilçesi Bardız bölümünde, diğer bir bölümü de Şarıkamış’ta yer alan Allahu Ekber Dağları, tarihsel öneminin yanı sıra doğal zenginlikleriyle de dikkatleri üzerinde topluyor. Milli park olarak ilan edilen alan, doğa bilimciler için cazibe merkezi. Yurt içi ve yurt dışından gelen doğa bilimciler, Milli park alanının bir doğa hazinesi olduğunu ve üzerinde ciddi araştırmalar yapılması gerektiğini kaydediyorlar.

Allahü Ekber Dağları doğa harikası

Gürcistanlı Biyolog Lexo Gavashelishvili, Allahu ekber Dağları Milli Park'ında yaban hayatını inceledi. Ünlü biyolog, özellikle büyük canlıları korumak için ülke çapından çıkıp daha geniş ölçeklerde ülkelerarası çalışmanın gerekli olduğunu savundu.
GÜRCİSTANLI DOĞACILAR HAYRAN KALDI
İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Murat Doğanay ve Kuzey Doğa Derneği Başkanı ABD Stanford Üniversitesi Ekoluğu Dr. Çağan Şekercioğlu ile birlikte 3 bin 120 rakımlı Allah-u Ekber Dağları Milli Parkı'na giden Gürcistanlı Biyolog Lexo Gavashelishvili yaban hayatını inceledi.
MİLLİ PARKIN DOĞAL CAZİBESİ
Gürcistan'ın başkenti Tiflis'de Chavchavadze Devlet Üniversitesi Hayat Bilimleri Fakültesi'nde yaban hayatı uzmanı olarak görev yapan ünlü biyolog Doç. Dr. Lexo Gavashelishvili HayatBilimleri Enstitüsü'nde de görev yapıyor. Radyo takip jeoloji bilgi sistemleri habitat modellemesi popülasyon genetiği üzerine de çalışma yapan Lexo Gavashelishvili aynı zamanda da akbaba ve ayı uzmanı. Gavashelishvili, Ardahan iliyle sınır olan Gürcistan'dan gelerek Allah-u Ekber Dağları Milli Parkı'nda yaban hayatı üzerine bir çalışma yaptı. İlk kez geldiği Milli Park'tan oldukça etkilenen Gavashelishvili, "Bu Milli Parkı çok sevdim ve çok hoşuma gitti. Bu zaten benim en çok sevdiğim orman tipi. Burasının yaban hayatı açısından çok ender görülen ve de çok zengin bir orman olduğunu gördüm. 5 dakika içinde 20 farklı cinsten kuş türü gördüm, ormanın içinde. Az önce de fındık kıran kuşu sesi duyduk. Kars Çevre ve Orman İl Müdürlüğü Milli Parklar Şube Müdürü Murat Doğanay da bu türün bölgede bulunduğunu teyit etti. Fındık kıran kuşu Türkiye'de çok ender bulunan bir tür ve özellikle de çam ormanını seven bir tür. Geçen sonbahar Türkiye'de birkaç tane kaydı oldu ve bu da büyük bir heyecan oluşturdu.
Sarıkamış Milli Park'ta da düzenli olarak yaşaması muhtemel, çünkü çok uygun bir yaşam ortamı var" dedi.
ÜLKELERARASI İŞBİRLİĞİ LAZIM
Yaban hayatı konusunda ülkelerarası çalışmaların hızlandırılması gerektiğini de vurgulayan Gavashelishvili, "Doğada çalışmaktan çok mutluyum. Bunun yanında ekibimle beraber elde ettiğimiz ekolojik verileri doğanın ve yaban hayatının korunması için yardım etme konusunda kullanıyoruz. Günümüzde yaban hayatı uzmanları olarak şunu anlıyoruz ki, özellikle büyük canlıları korumak için bir ülke çapından daha geniş ölçeklerde ülkelerarası çalışmak gerekiyor. Birçok canlı özellikle de iri yapılı canlılar vegöçmen kuşlar Gürcistan sınırları içindeki bir ufak popülasyona ait değil. İnsan etkileri yüzünden birbirlerinden izole olmuş. Birkaç farklı popülasyondan oluşan bir metapopülasyona dahil ve insan etkileri yüzünden bu popülasyonun birbirinden ayrılması bu canlıların soyunu devam ettirebilmesi için büyük bir tehlike. Örneğin; uydu vericisiyle takip ettiğimiz kara akbabaların Gürcistan'da yakalamamıza rağmen Gürcistan, Türkiye, İran ve Ermenistan ve bazı Orta Doğu ülkelerini kapsayan büyük bir metapopülasyona ait olduğunu gördük. Örneğin verici taktığımız akbabalardan biri Gürcistan'dan Suudi Arabistan'ın Riyad kentine gitti. Kışı orada geçirdikten sonra da geri döndü ve Türkiye Iğdır-Aras İstasyonunun üzerinden geçti. Yoluna devam edip bütün Doğu Anadolu Bölgesi'ni o yaz boyunca dolaşarak beslendi. Yani bunlar ülkelerarası seyahat eden canlılar ve bu canlıların korunması için tabi ki ülkelerarası işbirliği lazım. Bu bölgelerde küresel açıdan soyu tehlikede küçük akbaba yaşıyor, pelikanlar
yaşıyor. Aktaş Gölü'nde de hem ak hem de tepeli pelikan ürüyor ki, Doğu Anadolu'daki tek nokta burası. Gürcistan sınırı kestiği için girme yasağı var. Bunun dışında Anadolu platosundaki sulak alanlarda birçok su kuşu yaşıyor. Biz de araştırmamızda gördük ki, Türkiye'nin 4 akbaba türünden; küçük sakallı, kara ve kızıl akbaba bölgede çok önemli sayıda mevcut" diye konuştu.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ahlat Kümbetlerine bahar estetiği
Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan kümbetler bahar mevsimi ile birlikte ...
METEF Başladı
SALİH TEKİN/Erzurum’da eğitimde istenen başarının yakalanması için 8 aydan ...
Meclis, köy sorunlarına yoğunlaştı
GHA/Erzurum İl Genel Meclisi, Haziran ayı ilk toplantısını, Selcan Karagöl ...
 
Köy ödenekleri açıklandı
GHA/İl Genel Meclisi’nin Mayıs ayında aldığı kararla, İl Özel İdaresi ...
Mera sorunu çözüldü
Yakutiye Meclisi, imar tadilat talepleri, Kent Konseyi, mera sorunu ve ...
Hac kesin kayıtları başladı
GHA/2009 dönemi hacı adayları için kesin kayıtlar başladı. Acentalar dahil, ...
 
Tarihle teknoloji buluştu
Yakutiye İlçe Belediyesi bünyesinde yaklaşık 15 yıl önce kurulan mehter ...
Hac kesin kayıtları bugün başlıyor
Hacca gitmek üzere ön kayıt yaptırıp çekilen kurada asıl olarak belirlenen ...
Bursa'da Dadaş damgası
Bursa Dadaşlar Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin bu yıl 7.'sini ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Üstümüze pislik yağıyor niye?
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Sosyal Çürüme: Sessiz Çöküşün Ayak Sesleri mi?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da 13 sektör vizyon büyütmüş; ama!
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Erzurum'da bir 'temizlik' hikayesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum'un Saklı Cenneti: Karagöl
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Yavuz Değirmenci’den Türkü Tadında Şiirler
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva