Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), global ekonomik krizin, zaman içinde sağlık alanında krize ve ardından da sosyal krize dönüşme tehlikesi bulunduğuna dikkati çekerek, ülkeleri sağlık politikalarını gözden geçirerek önlemler almaya çağırdı.
DSÖ'nün üst düzey yetkililerinin ekonomik krizi değerlendirdikleri Üst düzey Danışma Toplantıları'nın sonuç raporu, örgütün resmi internet sitesinde yayımlandı.
TEDAVİYE ERİŞİM İMKANLARI SINIRLI KALABİLİR, ENDİŞESİ
Raporda, ekonomilerin karşı karşıya kaldığı sorunların, sağlık harcamalarını, sağlık hizmetlerini ve tedaviye erişim olanaklarını ciddi şekilde sekteye uğratabileceğine işaret edilerek, özellikle erken tanı ve teşhis mekanizmalarının korunması ve devam eden yatırımların durdurulmaması çağrısı yapılıyor.
Tabip Odası Başkanı Suat Kaptaner, global krizin Türkiye'ye etkileri ve Sağlıkta Dönüşüm projesindeki aksayan noktalar göz önüne alındığında ''Türkiye'nin ciddi bir halk sağlığı sorunu ile karşı karşıya olduğunu'' söyledi.
Kaptaner, krizin sağlık alanındaki olumsuz etkilerinin birkaç ay içinde çok daha yoğun hissedileceğini savundu.
Yasal düzenlemeler uyarınca, işten çıkarılanların 6 ay süreyle sağlık güvencesinden yararlanabileceklerini ifade eden Kaptaner, ''Artan işsizlik, sosyal güvencesi olmayan vatandaşların acil servislere akın etmesine neden olacak'' dedi.