Erzurum siyasi tarihi üzerine kaynak eserleri bulunan araştırmacı yazar Muzaffer Taşyürek, Erzurum’un, Türk tarihi içinde vakur, haysiyetli ve görkemli duruşunu ifade edecek gerçek tarihinin ortaya konulması gerektiğine işaret ederek: “Cumhuriyeti kuran şehrin gerçek hikâyesi ve gerçek tarihi ne zaman yazılacak ve ne zaman o tarihin isimsiz kahramanlarına da sahip çıkılacaktır?” dedi.
CUMHURİYETİ KURAN ŞEHRİN HİKAYESİ NEREDE?
Gazetemizde yayımlanan “Kahraman Çocuklar Anılacak” başlıklı haberi değerlendiren araştırmacı Taşyürek, “ Vanlı isimsiz (kahraman) çocuklar gibi aynı tarihlerde Erzurumlu çocuklar da aynı fedakârlığı yapmışlar, Erzurum valisinin emriyle dikilen çuvallara doldurulan 30 kiloluk gıda ve ihtiyaç maddesini Deveboynu yoluyla Nebi hanlarına kadar taşımışlardır. Bu çocuklar donmamış ama yakalandıkları zatüre ve hastalıklardan ölmüşlerdir. Şu noktayı hep merak etmişimdir. Cumhuriyeti kuran şehrin gerçek hikâyesi ve gerçek tarihi ne zaman yazılacak ve ne zaman o tarihin isimsiz kahramanlarına da sahip çıkılacaktır? “ yorumunu yaptı.
ERZURUM’UN MİLLİ KAHRAMANLARI YOK MU?
“Erzurum’un milli kahramanı yok mudur? Antebin Şahin Bey’i, Maraşın Sütçü İmamı gibi bir kahraman çıkaramamış mıdır?” sualini vurgulayan Taşyürek değerlendirmesinde şunları kaydetti: “ Yoksa tarihin saklı sayfaları arasında isimleri unutulanlar mı vardır? Mesela bir Kırbaşzâde Fevzi Bey’in kahramanlık hikâyesi niçin yazılmaz? Ve kahpece öldürülüşü niçin araştırılmaz? Mesela Solakzâde’nin Milli mücadele de ki yeri veya Kadı Raif Efendi’nin kucağında tüfeği ile Mustafa Kemal Paşanın arabasında Erzurum’dan Sivas’a giderken yaşadıklarını Erzurumlular bilirler mi? Ya Efe hazretlerinin değişlerini dillerine peleseng etmiş olanlar, Onun Yani Alvar İmamı’nın Haydar boğazında milis kuvvetleriyle beraber Ermenilere karşı savaştığından haberleri var mıdır? İzmir’in işgalini protesto için Erzurum Lala Paşa meydanında iki defa miting yapıldığını ve bu mitingde konuşan Hüseyin Avni Bey’in Romansı hayatını kimse merak etmiyor mu? Yine gazeteci Hasan Tahsin ismini bildiğimiz kadar Albayrak gazetesinin Milli mücadeledeki yeri ve onun yayıncısı gazeteci Süleyman Necati ismini Kaç kişi duydu?”
GENÇ ARAŞTIRMACILARA ÇAĞRI
Taşyürek,”Erzurum’un tarihi onlarca film çekimine konu olacak kadar renkli, heyecanlı ve merak dolu Genç kalemlere, senaristlere, üniversitenin genç araştırmacılarına, tiyatrocularımıza bu konuda çok görevler düşüyor. 120 filmi vesilesiyle, bir kış günü sırtlarında 30 ar kiloluk çuvallarla Deve Boynuna yürüyen Erzurum’un kahraman çocuklarını rahmetle ve minnetle anıyorum.