Van Türk-Ermeni İlişkileri Araştırmaları Derneği tarafından yapılan açıklamada, Birinci Dünya Savaşı sırasında Van'dan yaya olarak cepheye cephane taşıyan, ancak dönüş yolunda donarak 98'i hayatını kaybeden Vanlı 120 çocuğun, ''Van Kahraman Çocuklarını Anıyor' ismiyle geçen yıl 22 Ocak günü düzenlenen törenle anıldığı belirtildi.
MEÇHUL ÇOCUK ASKERLER
Kahraman çocukları anma gününün bu yıl yeni bir boyut ve derinlik kazandığı belirtilen açıklamada "Bu yıl, Birinci Dünya, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı'nda İzmir, İstanbul, Erzurum, Tokat, Şanlıurfa, Konya, Adana, Kahramanmaraş ve Balıkesir'dan, Galatasaray Lisesi, İstanbul Lisesi, Vefa Lisesi, Trabzon Lisesi gibi Anadolu'nun hemen her köşesinde emsalsiz kahramanlık örnekleri sergileyen ''Meçhul çocuk askerler'' Türkiye'de ilk defa 2 Nisan 2009 Perşembe günü Van'da 'Türkiye Kahraman Çocuklarını Anıyor' ismiyle anılacak, anlatacak.
GEÇMİŞİ UNUTMA Kİ, GELECEĞE HAKKIN OLSUN
Anma töreni vasıtasıyla Van'dan ülkemizin çocuklarına, ailelere, eğitimcilere, yöneticilere; ışık tutan, yol gösteren, esin kaynağı olacak, gurur duyulacak bir pencere açılacak. Van'ın düşman işgalinden kurtuluş bayramı sonrası bütün kahraman çocuklarının temsili katımlıyla valilik önünden Kurtuluş Parkı'nda bulunan Vanlı Kahraman Çocuklar Anıtı'na anma yürüyüşü yapılacak, gününün önemini belirten afişler taşınacak, çocuklar tarafından anıta karanfiller bırakılarak saygı duruşunda bulunulacak. 1915'te 80 bin insanını kaybeden, derin yıkım ve acılar yaşayan kadirşinas Vanlıların ''Geçmişi Unutma ki, Geleceğe Hakkın Olsun'' prensibiyle isimsiz bütün kahraman çocuklarımıza, onların aziz hatıralarına sahip çıkması, bu etkinliğe ev sahipliği yapması, şehit, kahraman çocukların Van'da anılmasına, anlatılmasına, unutulmamasına öncülük etmesi önemlidir. Unutulmamalıdır ki, bugünkü rahatlığımızın bedeli ağırdır. Bu bedelin vebali ağırdır. Bu vebalin altında kalmamak, çocuklarımızı cepheye göndermek gibi bir acıyı tekrar yaşamamak için, millet olarak onların hatıralarını canlı tutmalı, acılarını yüreğimizde hep duymalıyız" denildi.