//SÜLEYMAN PAŞA ESERİ
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu’nun; “Süleyman Paşa” adlı kitabı, okurlarıyla buluştu. Osmanlı’ya, Rumeli kapılarını açan Süleyman Paşa’nın hayatını konu alan kitap, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla hazırlanırken, Prof. Dr. Enver Konukçu, “Atatürk Üniversitesi’ndeki akademisyenler, sadece Erzurum ve bölge tarihine değil, Türkiye’nin dört bir yanına ışık tutuyor.” dedi. 265 sayfadan oluşan kitapta, İzmit ve İznik’in ele geçirilmesinde büyük rol oynayan Süleyman Paşa’nın hayatını ele aldığını ve bilinmeyen yönleriyle tarih arşivine yeni bir eser kazandırdığını ifade eden Konukçu, ilerleyen dönemlerde, Akçakoca isimli yeni bir çalışmaya daha imza atacağını bildirdi.
//SÜLEYMAN PAŞA’RNIN TARİHİ ÖNEMİ
“Osman Gazi’nin torunu, Orhan Gazi’nin de oğlu olan Süleyman Paşa’nın, şehzade olarak babasının fetihlerine katılmış bir devlet adamı olduğunu, İznik ve İzmit’in ele geçirilmesinde büyük bir rol oynadığını vurgulayan Konukçu, “Bu nedenle Süleyman Paşa, İzmit’in de ilk valisi olmuştur. BU tarihi kentin İslamlaşması ve Türkleşmesinde önemli katkıları g2örülmüştür. Mesela ilk cami onun tarafından faaliyete geçirilmiş, bu arada medrese de, öğrencilerin istifadesine sunulmuştur.” dedi.
Süleyman Paşa’nın, İzmit Valiliği sırasında, Sinop ve Bursa bağlantılı yol üzerindeki Göynük ile Taraklı’yı Osmanlı hakimiyetine kattığını kaydeden Konukçu, “Süleyman Paşa, Gerede’nin alınışı ve sonrasında babası onu Balıkesir’deki Karesi’nin idaresine memur etmiştir. Osmanlı Beyliği’ni, yanındaki yiğitlerle birlikte Rumeli tarafında genişleten de, yine Süleyman Paşa’nın kendisidir.” diye konuştu. Gelibolu Yarımadası’nın, Süleyman Paşa tarafından alındığını ve kendisinin de, yarımada hakim yerdeki Bolayır’da oturduğunu anlatan Konukçu, “Paşa. Bir ara yine Anadolu’ya geçmiş; Ankara’yı da beylik sınırlarına katmıştır.” dedi.
//TÜRK SUBAY VE ASKERLERİNİN MORAL KAYNAĞI OLDU
Süleyman Paşa’nın, Bizans, Sırp, Bulgar meseleleriyle de uğraştığını; 1356 yılında bir kaza sonucu vefat ettiğini belirten Enver Konukçu, Bolayır’da bir tepeye defnedildiğini ve burada Paşa için bir türbe yapıldığını söyledi. Çanakkale Savaşı’nda, Türk subaylarının ve askerlerinin manevi kuvveti olarak bilinen Süleyman Paşa’nın, “Süleyman Paşa’nın Çanakkale Savaşı sırasında ilahi bir mucizeyle askerlerimize moral verdiği, çeşitli kereler basına bile yansımıştır.” ifadelerini kullandı.
//KONUKÇU’DAN TEŞEKKÜR
Konukçu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları arasında okurlarıyla buluşturduğu “Süleyman Paşa” isimli kitabın, Atatürk Üniversitesi’nin bilimsel bir atağı olma özelliğini de taşıdığını vurguladı. “Atatürk Üniversitesi, bilindiği gibi sadece Erzurum ve çevresi ile ilgili araştırmalar değil, Türkiye’nin hemen her bölgesiyle bilimsel olarak atılım içinde olan bir kurumdur.” Diyen, Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu, “Bu çerçeve dahilinde İzmit’le ilgili bir tarih eseri kaleme aldım. Bir yıla yakın bir hazırlığın ardından Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu başta olmak üzere birçok kişinin yardım ve desteklerini gördüm. Süleyman Paşa ile ilgili olarak yaptığım bu çalışma, Osmanlı tarih arşivi adına büyük bir boşluğu doldurdu. Böyle bir hizmet sunmuş olmamdan da, bir Erzurumlu ve Atatürk Üniversiteli olarak büyük bir memnuniyet duyduğumu belirtmek istiyorum.” dedi.