Türkiye’nin Kafkaslara açılan kapısı Ardahan’da Yalnızçam Dağı’na 3 kilometrelik telesiyej yapıldı.
Erzurum, Erzincan ve Kars Kış Turizm Koridoruna ‘kardeş’ olarak gelecek Ardahan’da tesisler 20 Ocak’tan itibaren hizmete sunulacak. Ayrıca Valilik alt yapısı tamamen hazır kayak merkezinde yatırımcılar için tahsisli arazi hazırladı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Ardahan Valiliği İl Özel İdaresi tarafından geçen yıl Kasım ayında başlatılan ‘Ardahan Yalnızçam’da Kış Turizmi Altyapısını Geliştirme Projesi’nde sona gelindi. Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) mali işbirliğinde gerçekleştirilen 6,2 milyon Euro’luk projede 2 bin 800 metre yükseklikteki Yalnızçam Kayak Merkezi’ne 3 kilometrelik 4’lü Detachable telesiyej yapıldı. Son teknolojiyle üretilen ve saatte 806 kişi taşıma kapasitesiyle Türkiye’nin en modern telesiyejine sahip olacak Yalnızçam, Kafkaslara yakın olmasının avantajını kullanarak hem yerli hem de yabancı turistler için alternatif bir kayak merkezi olacak.
20 Ocak’ta açılıyor
Daha önce Kayseri Erciyes, Trabzon Uzungöl ve Bursa Uludağ da ‘Sürdürülebilir Turizm Master Planlarını’ hazırlayan Avusturya merkezli ATC Consultants firması tarafından yapılan tesisler, 20 Ocak’ta kayak severlerin hizmetine sunulacak. Güvenlik testleri uluslararası akrediteye sahip Avusturyalı Schupfer firması tarafından yapılan tesislerde sonuçların pozitif çıktığını söyleyen ATC Consultants firma sorumlusu Nezih İşçi, Kafkasların bir parçası olan Ardahan’ın dağ sporlarında önemli bir merkez haline geleceğini dile getirdi.
Tanıtım toplantıları düzenlenecek
Tesislerin kullanıma açılmasıyla birlikte Ardahan Yalnızçam Kayak Merkezi’ni ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtacaklarını kaydeden Nezih İşçi, bu anlamda ilk olarak Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’na (EMITT) katılacaklarını ardından Ankara ve İstanbul’da toplantılar düzenleyeceklerini belirtti. İşçi şunları söyledi. “Her ne kadar projenin adı ‘Kış Turizmi Altyapısını Geliştirme Projesi’ olsa da bizim amacımız Ardahan’da dağ sporları merkezi oluşturup turizmi 12 aya yayabilmek. Öyle ki Yalnızçam sadece kışın değil yazın da dağ bisikleti, golf sahası ve trekking için çok elverişli bir yer. Ayrıca Çıldır Gölü’ne çok yakın olması ve bölgenin kültürel zenginliği de büyük bir avantaj. Bununla birlikte aktivitelerimize Gürcü komşularımızı da dahil ediyoruz. Bu nedenle ‘sınır ötesi’ turizmde işbirliği üzerine toplantılar yaptık, onları Ardahan’da ağırladık. Tabi ilk etapta ilk hedef kitlemiz yurt içi pazarı, çevre iller. Ardından Ankara ve İstanbul’dan ailelere yönelik çocuk odaklı bir kayak merkezi oluşturmak istiyoruz.”
Ardahanlılar sahip çıktı
Projenin başladığı günden bu yana halkın büyük ilgisiyle karşılaştıklarını dile getiren Nezih İşçi, şöyle devam etti. “Yöre halkı çalışmayı çok benimsedi ve bir an önce turist gelmesini istiyor. Birçok yerde proje yapan biri olarak halkın bu kadar yüksek beklenti içinde olmasına gerçekten çok sevindim. Bu beklentiyi karşılayabilmek için bir turizm ekonomisini oluşturmalıyız. Dediğim gibi komşumuz Gürcistan ve yakın ülkeler bizim hedef pazarlarımız arasında. Buralarla rekabet değil iş birliği mantığı ile hareket ederek bölgeye turizm alanında yatırımcı davet edeceğiz ve hedefimize de birlikte ulaşacağız. Bunun yanında Türkiye’den de kış turizminde marka isimleri burada görmek istiyoruz. Buraya yatırım yapmaları, kendi müşterilerini buraya taşımaları yöre halkı için çok önemli.”
Valilik hazırlıklarını tamamladı
“Bu noktada Ardahan Valiliği ve İl Özel idaresi çok büyük bir gayret gösteriyor. Alt yapısı tamamen hazır hale getirilmiş kayak merkezinde oteller için tahsisli araziler hazırlanmış durumda. Önemli bir potansiyele sahip olan bu merkezin yatırımcılar tarafından keşfedilmesi için bizde elimizden geleni yapacağız.”